ΕΛΛΑΔΑ

Τα διεθνή ΜΜΕ για τη συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου

τα-διεθνή-μμε-για-τη-συμφωνία-τσίπρα-ιε-833101

Στη συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου για τη σχέση κράτους-εκκλησίας αναφέρoνται αρκετά διεθνή ΜΜΕ.

«Η αριστερή κυβέρνηση στην Αθήνα έκανε ένα ριζοσπαστικό βήμα για να μεταμορφώσει τις σχέσεις του ελληνικού κράτους με την πανίσχυρη Ορθόδοξη Εκκλησία ανακοινώνοντας ότι οι κληρικοί παύουν να είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Στη μεγαλύτερη κίνηση μέχρι τώρα προς την κατεύθυνση της μετατροπής της χώρας των 11 εκατομμυρίων σε ένα πλήρως κοσμικό κράτος, αξιωματούχοι είπαν ότι ο δημόσιος τομέας δεν θα έχει πλέον οποιονδήποτε θρησκευτικό ρόλο», γράφει ο Guardian.

Kαι συμπληρώνει: «Ο άθεος πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει πει ότι είναι αποφασισμένος να εξετάσει λεπτομερώς και να διορθώσει τις περίπλοκες σχέσεις του ελληνικού κράτους με την εκκλησία. Προοδευτικοί μιλούσαν εδώ και καιρό για την ανάγκη χωρισμού κράτους-εκκλησίας και η “ιστορική” συμφωνία τώρα θεωρείται σημαντικό βήμα για την επίτευξη και των δύο στόχων… Προηγούμενες προσπάθειες διαχωρισμού κράτους και εκκλησίας έχουν σκοντάψει στον εγγενή κοινωνικό συντηρητισμό ενός έθνους, που έχει αναγνωρίσει το ρόλο της Εκκλησίας στη διατήρηση της πίστης και της γλώσσας στα 400 χρόνια της Τουρκοκρατίας. Έστω κι αν λίγοι εκκλησιάζονται τακτικά τις Κυριακές, η Εκκλησία εξακολουθεί να θεωρείται κεντρικός πυλώνας της κοινωνίας».

«Η συμφωνία μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχιεπισκόπου είναι σίγουρα ένα σημαντικό βήμα, ώστε να γίνει η Ελλάδα γνήσια κοσμική χώρα, αλλά η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία θα παραμείνει πανταχού παρούσα σε διάφορες πτυχές του ελληνικού κράτους», μεταδίδει το BBC. Και συνεχίζει: «Οι μαθητές στα σχολεία εξακολουθούν να αρχίζουν τη μέρα τους με προσευχή και να διδάσκονται Θρησκευτικά στα 12 χρόνια της υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Στα ελληνικά δικαστήρια κρέμονται εικόνες πάνω από την έδρα του δικαστή και κάποιες δημόσιες υπηρεσίες έχουν ακόμη έντυπα που απαιτούν να γνωρίζουν το θρήσκευμα των πολιτών, αν και αυτό είναι θεωρητικά παράνομο. Ακόμη και σε κορυφαίο πολιτικό επίπεδο, κάθε νέα ελληνική κυβέρνηση -περιλαμβανομένων και των δύο τελευταίων υπό τον ηγέτη του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, κάλεσαν την ιεραρχία στην τελετή ορκωμοσίας του υπουργικού συμβουλίου…. Αυτή η συμφωνία είναι ένα πρώτο βήμα, αλλά ο δρόμος είναι ακόμη πολύ μακρύς προτού διαχωριστούν πλήρως Εκκλησία και κράτος στην Ελλάδα».

Der Standard: Το λιβάνι και το καλυμμαύχι δεν τρομάζουν τους αριστερούς

«Ο έλληνας πρωθυπουργός συμφωνεί με τον αρχιεπίσκοπο στο ζήτημα της “ουδετερότητας” της πανίσχυρης ορθόδοξης εκκλησίας», αναφέρει η αυστριακή Der Standard σε ανταπόκριση από την Αθήνα με τίτλο: «Ο Τσίπρας σχεδιάζει συμφωνία με την εκκλησία».

Σημειώνει ότι «ο αρχιεπίσκοπος διατηρεί εντυπωσιακά καλή σχέση με τον αριστερό και άθεο Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος δεν εμμένει πλέον στο αίτημά του για σαφή διαχωρισμό μεταξύ κράτους και εκκλησίας. Το λιβάνι και το καλυμμαύχι δεν τρομάζουν τους αριστερούς. Λαμβάνουν ωστόσο σοβαρά υπόψη τους την εξουσία της εκκλησίας, η οποία αν το επιθυμεί είναι σε θέση να υποδαυλίσει την λαϊκή οργή για οποιοδήποτε πολιτικό ζήτημα. Κανείς στην Ελλάδα δεν πρέπει να υποτιμά την επιρροή της ορθόδοξης εκκλησίας στο κράτος, συνεχίζει η αυστριακή εφημερίδα.

«Και ξαφνικά πρωθυπουργός και αρχιεπίσκοπος εμφανίζονται μπροστά στους δημοσιογράφους. Ο 44χρονος Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να ανασκαλέψει τις σχέσεις με την εκκλησία. Όχι στο βαθμό που το υποσχέθηκε, αλλά το έπραξε. 15 σημεία αριθμεί η συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου που παρουσιάστηκε την Τρίτη. Οι Έλληνες κληρικοί δεν θα θεωρούνται πλέον δημόσιοι υπάλληλοι. Αντ΄ αυτού το δημόσιο θα επιδοτεί ισόποσα την εκκλησία. Παράλληλα εκκλησία και κράτος δημιουργούν ένα κοινό θεσμό για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Το κύριο ζητούμενο για τον Αλ. Τσίπρα και το κόμμα του ήταν διακριτοί ρόλοι εκκλησίας και κράτους. Στο τέλος όμως απέμεινε μια προσεκτική διατύπωση για την “θρησκευτική ουδετερότητα” της εκκλησίας, η οποία θα συμπεριληφθεί στο Άρθρο 3 του Συντάγματος όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία αναθεώρησης».

«Για τον Τσίπρα, η συμφωνία είναι ένα πρώτο βήμα για τον διαχωρισμό Εκκλησίας-Κράτους, μία από τους προεκλογικές του υποσχέσεις», σχολιάζει η γαλλική Le Monde. Και προσθέτει:

«Από την ανάρρησή του στην εξουσία, πολλές αποφάσεις του κ. Τσίπρα – που δεν έχει βαφτίσει τα παιδιά του σε αυτή τη βαθιά θρησκευόμενη χώρα (το 97% του πληθυσμού είναι Ορθόδοξοι) – έχουν σοκάρει ορισμένους εκκλησιαστικούς κύκλους: η κατάργηση της υποχρέωσης του θρησκευτικού όρκου των υπουργών, η νομιμοποίηση της πολιτικής ένωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια, η έγκριση τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια αμφισβήτησαν τις παραδοσιακές θέσεις του κλήρου. Όμως, ο πρωθυπουργός διατηρούσε ανέκαθεν καλές σχέσεις με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ο οποίος θεωρείται πιο προοδευτικός από τον προκάτοχό του και από μερικούς μητροπολίτες.

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου