ΕΛΛΑΔΑ

Έκθεση-βόμβα της Κομισιόν για τη Μόρια

έκθεση-βόμβα-της-κομισιόν-για-τη-μόρια-834476

«Ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί» χαρακτηρίζουν οι διαμένοντες το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στη Μόρια. Η Ευρωπαία επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ντούνια Μιγιάτοβιτς με μία έκθεση-βόμβα περιγράφει τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στα hot spots στην Ελλάδα.

Η κα Μιγιάτοβιτς κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα περιστατικά σεξουαλικής βίας ακόμα και εις βάρος ανηλίκων που καταγγέλλονται, ενώ για τη Μόρια αναφέρει πως, σύμφωνα με τους ανθρώπους που μένουν εκεί, μοιάζει με ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί ανά πάσα στιγμή.

«Οι συνθήκες υποδοχής των μεταναστών παραμένουν πολύ κάτω από τα αποδεκτά πρότυπα, ειδικά στα νησιά. Οι Αρχές πρέπει να αντιμετωπίσουν επειγόντως τις κακές συνθήκες υγιεινής, τις ψυχολογικές επιπτώσεις και την αβεβαιότητα που απειλούν την υγεία των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο στα νησιά. Θα πρέπει, ειδικότερα, να επιταχύνουν τις μεταφορές στην ηπειρωτική χώρα και να βελτιώσουν και εκεί τις ικανότητες υποδοχής των μεταναστών» αναφέρει χαρακτηριστικά στην έκθεσή της η Ευρωπαία επίτροπος.


Η έκθεση της κας Μιγιάτοβιτς δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, ωστόσο συντάχθηκε με βάση τις επισκέψεις που πραγματοποίησε σε ελληνικά hot spots τον περασμένο Ιούνιο.

Στις 25 σελίδες της γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στα ασυνόδευτα παιδιά που διαμένουν στα hot spots.
«Η επίτροπος κα Μιγιάτοβιτς ανησυχεί βαθύτατα για τις ανεπαρκείς συνθήκες στέγασης και την έλλειψη κοινωνικής υποστήριξης που αντιμετωπίζουν τα περισσότερα ασυνόδευτα παιδιά μεταναστών στην Ελλάδα καθώς και για τη στέρηση της ελευθερίας των κρατουμένων υπό καθεστώς “προστατευτικής κράτησης”. “Οι Αρχές της Ελλάδας πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και ειδικότερα να σταματήσουν αμέσως την κράτηση των ασυνόδευτων παιδιών μεταναστών. Τα παιδιά των μεταναστών θα πρέπει επίσης να έχουν πρόσβαση στη συνεκπαίδευση, ώστε να αυξήσουν τις πιθανότητες ενσωμάτωσής τους» τονίζεται.

Όσον αφορά στο hot spot της Μόριας, τα όσα αναφέρονται στην έκθεση είναι επίσης ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί εκεί: «Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής στη Λέσβο, η επίτροπος ενημερώθηκε για τις βίαιες συγκρούσεις που ξέσπασαν στη Μόρια στις 25 Μαΐου 2018, αφήνοντας έξι άτομα τραυματίες και οδηγώντας 900 Κούρδους να εγκαταλείψουν το hot spot. Άλλα συμβάντα δείχνουν καθαρά ότι αυτές οι εντάσεις δημιουργούνται από τον υπερπληθυσμό και τις κακές συνθήκες διαβίωσης. Ο επικεφαλής μιας κοινότητας προσφύγων με τον οποίο συνομίλησε η επίτροπος περιέγραψε τη Μόρια ως ηφαίστειο το οποίο θα μπορούσε να εκραγεί ανά πάσα στιγμή για μία θέση στην ουρά ή ένα μπουκάλι νερό».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου