ΕΛΛΑΔΑ

Το παρασκήνιο της επιχείρησης «μπουλντόζα» στο βενζινάδικο: Πώς αποκαλύφθηκε η απάτη

το-παρασκήνιο-της-επιχείρησης-μπουλ-834993

Οι παράνομες δραστηριότητες ενός πρατηρίου υγρών καυσίμων στην Ελευσίνα, ήρθαν στο φως μετά από έφοδο του ΣΔΟΕ, σε συνεργασία με την Οικονομική Αστυνομία και τις ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Οι πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει εδώ και καιρό, έκαναν λόγο για μηχανισμό νόθευσης υγρών καυσίμων, με αποτέλεσμα την απάτη σε βάρος των καταναλωτών. Άμεσα στήθηκε επιχείρηση, με τα συνεργεία ελέγχου να φέρνουν ακόμα και μπουλντόζες για να σκάψουν και να αποκαλύψουν τι κρυβόταν κάτω από το έδαφος. Η απάτη αποκαλύφθηκε δύο μήνες μετά τον θάνατο του ιδιοκτήτη του πρατηρίου.

Οι επιτήδειοι, μέσω τηλεχειριστηρίου, άλλαζαν τη σύνθεση του καυσίμου που φτάνει στην αντλία και τα ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων, αναμειγνύοντας σε οποιαδήποτε αναλογία θέλουν τα νόμιμα υγρά καύσιμα, με λαθραία ή άλλα πετρελαιοειδή, ή ακόμα και με σκέτο αέρα.

Όπως παρουσιάζεται στα υπηρεσιακά έγγραφα της Περιφέρειας Αττικής, για την αναστολή λειτουργίας του πρατηρίου, η επιχείρηση φαίνεται άλλαξε ιδιοκτήτη πριν από έναν χρόνο και πήρε νόμιμη έγκριση να πραγματοποιηθούν εργασίες και αλλαγές στο σχεδιάγραμμα των εγκαταστάσεών της. Στα τέλη Σεπτεμβρίου όμως, η επιχείρηση έκλεισε ξαφνικά λόγω θανάτου του ιδιοκτήτη.

Ενώ το πρατήριο είχε κλείσει, μία καταγγελία προς τις διωκτικές αρχές άνοιξε τελικά τον δρόμο για τον έλεγχο που επακολούθησαν, και έφερε στο φως την απάτη.

Τι αναφέρει η απόφαση της Περιφέρειας για το διάστημα που είχε προηγηθεί:

1. Στις 16-10-2017 χορηγήθηκε στον ΜΑЇΣΤΡΕΛΛΗ ΣΕΡΓΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ άδεια λειτουργίας αορίστου χρόνου λόγω αλλαγής δικαιούχου και με ταυτόχρονη έγκριση νέων σχεδιαγραμμάτων του πρατηρίου υγρών καυσίμων δημοσίας χρήσεως, που βρίσκεται επί της Ιεράς οδού 45 στην Ελευσίνα Αττικής.

2. Ενα χρόνο αργότερα, στις 28-09-2018, αφαιρέθηκε προσωρινά η άδεια λειτουργίας, του πρατηρίου υγρών καυσίμων μετά στεγασμένου πλυντηρίου-λιπαντηρίου αυτοκινήτων δημοσίας χρήσεως, που βρίσκεται επί της Ιεράς οδού 45 στην Ελευσίνα Αττικής λόγω του ότι, ο εκμεταλλευτής απεβίωσε.

3. Μισό μήνα μετά, στις 11-10-2018 με έγγραφό του , το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο (Σ.Ε.Κ.) ενημέρωσε την Περιφέρεια για πραγματοποίηση ελέγχου , στο πρατήριο υγρών καυσίμων με την επωνυμία ΜΑЇΣΤΡΕΛΛΗΣ ΣΕΡΓΙΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ επί της Ιεράς οδού 45 στην Ελευσίνα Αττικής, κατόπιν καταγγελίας αναφορικά με λαθρεμπόριο καυσίμων.

4. Στις 22-10-2018 το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο (Σ.Ε.Κ.) ενημέρωσε την Περιφέρεια ότι θα γίνει έλεγχος από το Σ.Δ.Ο.Ε. στο παραπάνω πρατήριο υγρών καυσίμων επί της Ιεράς οδού 45 στην Ελευσίνα Αττικής.

5. Η έρευνα με τις μπουλντόζες ξεκίνησε στις 25 Οκτωβρίου 2018 και διήρκησε μέχρι τις 29-10-2018. Τότε διαπιστώθηκαν «τροποποιήσεις των εγκεκριμένων εγκαταστάσεων και ειδικότερα η ύπαρξη επιπλέον τουλάχιστον τριών υπόγειων δεξαμενών συνδεδεμένων με συγκαλυμμένα στόμια, τα οποία προέκυψαν κατόπιν εκτεταμένων εργασιών-εσκαφών των συναρμόδιων Υπηρεσιών, καθώς επίσης και μη εγκεκριμένος ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός» (δηλαδή το ηλεκτρονικό σύστημα νόθευσης).

6. Με βάση ότι η παράνομη εγκατάσταση του πρατηρίου «επιφέρει συνέπειες για το περιβάλλον, εγκυμονώντας παράλληλα κινδύνους για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και κατ’επέκταση των πολιτών, ενώ παρακάμπτει τους ασφαλιστικούς μηχανισμούς που αποσκοπούν στην προστασία του καταναλωτή θίγοντας γενικότερα το δημόσιο συμφέρον» στις 30 Οκτωβρίου αποφασίστηκε η οριστική αφαίρεση της άδειας λειτουργίας του πρατηρίου υγρών καυσίμων δημοσίας χρήσεως, που βρίσκεται επί της Ιεράς οδού 45 στην Ελευσίνα Αττικής και η σφράγιση των εγκαταστάσεων παροχής καυσίμων του ανωτέρω πρατηρίου.

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου