ΕΛΛΑΔΑ

Στο Eurogroup και τους θεσμούς παραπέμπει η Μέρκελ για εκταμίευση δόσης

στο-eurogroup-και-τους-θεσμούς-παραπέμπει-η-μέ-607432

Εκταμίευση της δόσης -ή μέρους της- προς την Ελλάδα θα υπάρξει εάν οι θεσμοί κρίνουν ότι λαμβάνονται αποτελεσματικά μέτρα για μεταρρυθμίσεις και το Eurogroup τα εγκρίνει, επανέλαβε το μεσημέρι της Παρασκευής μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, απαντώντας πότε θα υπάρξει αποδέσμευση κεφαλαίων.

Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εξασφαλίσουμε την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, τόνισε ακόμη η Μέρκελ.

Με δεδομένο ότι το Eurogroup είναι πολύ πιθανό να συνεδριάσει στις 27 Μαρτίου, -τα χρονικά περιθώρια στενεύουν δεδομένου ότι ακολουθεί το Πάσχα των Καθολικών και μετά των Ορθοδόξων- εξηγείται σε μεγάλο βαθμό γιατί στην Ελλάδα έχουν ξεκινήσει πυρετώδεις εργασίες για την κατάρτιση της αναλυτικής λίστας των μεταρρυθμίσεων.

Με πολλές αναφορές στη δέσμευση όλων στη συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, η Μέρκελ τόνισε- για πρώτη φορά τόσο ξεκάθαρα- ότι η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να αντικαταστήσει μεμονωμένες δράσεις και μεταρρυθμίσεις με άλλες, αρκεί να εξασφαλίζουν ισοδύναμο αποτέλεσμα. Το σημαντικό είναι τα ελληνικά μέτρα να είναι οικονομικά βιώσιμα, είπε.

Ειδικότερα, δεχόμενη πολλές ερωτήσεις σχετικά με το ποιο είναι το πρακτικό αποτέλεσμα της μινι Συνόδου που πραγματοποιήθηκε μέχρι σήμερα τα ξημερώματα για την Ελλάδα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής και πότε αποκατασταθεί η χρηματοδότηση της Ελλάδας από την ευρωπαϊκή βοήθεια, η κυρία Μέρκελ είπε ότι βάση αναφοράς αποτελεί η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, στην οποία καθορίζεται ρητά πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις θα υπάρξει εκταμίευση κεφαλαίων. Είναι αναγκαίο να δώσουν το πράσινο φως οι θεσμοί και κατόπιν έγκριση το Eurogroup, ξεκαθάρισε.

Επισημαίνοντας οι ξένοι δημοσιογράφοι ότι από την ελληνική πλευρά δόθηκε η εντύπωση ότι μόνο με την κατάθεση της αναλυτικής λίστας των μεταρρυθμίσεων, θα μπορούσε να υπάρξει εκταμίευση κεφαλαίων η κυρία Μέρκελ παρέπεμψε για άλλη μια φορά στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, τονίζοντας ότι «ισχύει κάθε παράγραφος αυτής της συμφωνίας», που προβλέπει -όπως επανέλαβε- ότι οποιαδήποτε εκταμίευση θα γίνει μόνο εφόσον οι θεσμοί αξιολογήσουν και το Eurogroup εγκρίνει.

Επίσης ως προς το τι συμφωνήθηκε στην επταμερή η καγκελάριος της Γερμανίας αναφέρθηκε στη δέσμευση της Ελλάδας να καταθέσει άμεσα αναλυτικό κατάλογο μεταρρυθμίσεων, ο οποίος, όπως εξήγησε, διαφέρει από αυτόν του Φεβρουαρίου, γιατί θα είναι λεπτομερής και ενδελεχής. Ο κατάλογος θα αποτιμηθεί στις Βρυξέλλες.

Διευκρινίσεις ζήτησαν ωστόσο οι δημοσιογράφοι και για την ερμηνεία της ελληνικής πλευράς ότι τις μεταρρυθμίσεις που θα περιλαμβάνονται στον κατάλογο θα τις αποφασίσει η ελληνική πλευρά και δεν θα υπακούουν στα όσα είχαν συμφωνηθεί κατά την 5η αξιολόγηση, που δεν ολοκληρώθηκε.

Απαντώντας η κυρία Μέρκελ έκανε αναφορά σε έγγραφο της 10ης Ιανουαρίου που συντάχθηκε κατά τη διάρκεια της 5ης αξιολόγησης και καταγράφει τι έχει επιτευχθεί στην Ελλάδα και τι απομένει να γίνει στον τομέα των μεταρρυθμίσεων. Στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει προς τους εταίρους της η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να αντικαταστήσει μεμονωμένες μεταρρυθμίσεις με άλλες (πχ για τις συντάξεις ή τη φορολογία) αρκεί να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα, είπε – για πρώτη φορά τόσο ξεκάθαρα- φέρνοντας μάλιστα ως παράδειγμα την Ιρλανδία που είχε ζητήσει αντικατάσταση κάποιων μέτρων. Το αν έχουν ισοδύναμο αποτέλεσμα θα το κρίνει το Eurogroup, πρόσθεσε.

Ενδεικτικό είναι ότι στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και σχετική δήλωση του προέδρου της Γαλλία Φρ.Ολάντ ο οποίος μετά την επταμερή είπε ότι η Ελλάδα πρέπει να προτείνει μεταρρυθμίσεις οι οποίες συνάδουν με τις υπάρχουσες δεσμεύσεις της προς τους πιστωτές της και να επιταχύνει την διαδικασία εφαρμογής της συμφωνίας για να επιτύχει την εκταμίευση περαιτέρω οικονομικής βοήθειας. «Οι μεταρρυθμίσεις αυτές πρέπει να εξεταστούν, να αξιολογηθούν… ώστε να είναι συμβατές με τις δεσμεύσεις της Ελλάδας» είπε ο Ολάντ μετά την επταμερή.

Διμερή θέματα στη συνάντηση της Δευτέρας

Στη συνάντησή σας με τον κ. Τσίπρα τη Δευτέρα θα είναι έτοιμος ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων, ρωτήθηκε η Μέρκελ για να απαντήσει με νόημα ότι «η συνάντηση θα είναι διμερής. Ο κατάλογος θα δοθεί στους θεσμούς».

Σαφώς θα μιλήσουμε για την ελληνική ατζέντα μεταρρυθμίσεων, αλλά θα τεθούν και διμερή θέματα, συμπλήρωσε η κυρία Μέρκελ. Όπως εξήγησε η Γερμανία είχε προσφέρει βοήθεια στην ελλάδα για θέματα που αφορούν μεταρρυθμίσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση, στην υγεία κτλ., αναφέροντας ως παράδειγμα την ελληνογερμανική συνεργασία που συντόνιζε ο Χαν Χοακίμ Φούχτελ. Το πρώτο λοιπόν, είπε, είναι η νέα ελληνική κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει εάν θέλει ή όχι να συνεχιστεί η συνεργασία αυτή και η παροχή βοήθειας.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου