ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

«Δέσπω – Ελληνικοί χοροί»

δέσπω-ελληνικοί-χοροί-586109

Διαδικτυακή προβολή σπουδαίας παράστασης από την Εθνική Λυρική Σκηνή

Με υψηλού επιπέδου πρωτότυπη και εμπνευσμένη καλλιτεχνική παραγωγή, η Εθνική Λυρική Σκηνή και σημαντικοί Εληνες καλλιτέχνες συμπράττουν δημιουργικά σε ενιαία παράσταση που συναντώνται η όπερα και ο χορός

Πρόκειται για την όπερα «Δέσπω» του Παύλου Καρρέρ και τους Ελληνικούς χορούς του Νίκου Σκαλκώτα που αποτελούν την παραγωγή «Δέσπω – Ελληνικοί χοροί» η οποία είναι μέρος του μεγάλης κλίμακας επετειακού προγράμματος με το οποίο η ΕΛΣ τιμά τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Χορηγός της παραγωγής είναι η Τράπεζα Πειραιώς ενώ το επετειακό πρόγραμμα της ΕΛΣ υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Η παραγωγή τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Για τη φιλόδοξη αυτή παραγωγή, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Γιώργος Κουμεντάκης προσκάλεσε σημαντικούς νέους Έλληνες καλλιτέχνες, δίνοντάς τους την ευκαιρία να δώσουν ζωή στα έργα αυτά και να εκφράσουν τις δικές τους σκέψεις πάνω στην έννοια της επανάστασης. Ο ίδιος σημειώνει: «Η επιθυμία μας αναφορικά με το επετειακό πρόγραμμα του 2021 είναι να δώσουμε αφορμές για σκέψη και αναστοχασμό, ακόμα και για διαφωνίες. Δεν θα αναπαραγάγουμε τα στερεότυπα των εθνικών επετείων, αλλά, μέσω του καλλιτεχνικού μας έργου, ελπίζουμε να φωτιστεί η σπουδαία αυτή στιγμή της ιστορίας μας, με τρόπο ψύχραιμο και ενωτικό. Η παραγωγή «Δέσπω – Ελληνικοί χοροί» φέρνει δύο σπουδαία έργα της ελληνικής μουσικής επί σκηνής μέσα από τη ματιά σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών».

Η Δέσπω χαρακτηρίζεται ως το πρώτο ελληνικό τραγικό μελόδραμα. Βασίζεται στο μονόπρακτο του Αντωνίου Μανούσου «Ο ηρωικός θάνατος της Δέσπως και των νυφάδων της εις τον πύργον του Δημουλά». Aφορά τα γνωστά γεγονότα στο Σούλι το 1803, πριν το ξέσπασμα της Επανάστασης. Η όπερα ολοκληρώθηκε από τον Παύλο Καρρέρ το 1875 και πρωτοπαρουσιάστηκε στην Πάτρα, στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων, ανήμερα Χριστούγεννα του 1882.

Οι 36 Ελληνικοί χοροί του Νίκου Σκαλκώτα αντλούν την έμπνευσή τους από τη δημοτική μουσική και έχουν οργανωθεί σε τρεις σειρές των δώδεκα χορών. Η συνεργασία του συνθέτη με τη Μέλπω Μερλιέ, η οποία του ζήτησε να μεταγράψει σε νότες 44 δημοτικά τραγούδια από ηχογραφήσεις 78 στροφών, τον ενέπνευσε προκειμένου να χρησιμοποιήσει υλικό δημοτικής ή δημοτικοφανούς μουσικής σε έναν σημαντικό αριθμό ατονικών και δωδεκάφθογγων έργων του.

Την Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής διευθύνει και στα δύο έργα ο ανερχόμενος αρχιμουσικός Γιώργος Ζιάβρας, ο οποίος ως Έλληνας που ζει και εργάζεται στο εξωτερικό βίωσε ιδιαίτερη συγκίνηση μελετώντας τα έργα αυτά. Τη σκηνοθεσία της Δέσπως υπογράφει ο διακεκριμένος σκηνοθέτης Γιώργος Νανούρης, τα σκηνικά-κοστούμια ο Αγγελος Μέντης και τους φωτισμούς ο Αλέκος Γιάνναρος.

Τον ομώνυμο ρόλο στην όπερα Δέσπω ερμηνεύει η διακεκριμένη μεσόφωνος Άρτεμις Μπόγρη.

Τους ελληνικούς χορούς του Νίκου Σκαλκώτα ερμηνεύει το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, σε χορογραφίες Πατρίσιας Απέργη και Λίντας Καπετανέα – Γιόζεφ Φρούτσεκ. Η Πατρίσια Απέργη ονόμασε τη χορογραφία της Εθνική ενηλικίωση. Τα σκηνικά υπογράφει ο Δημήτρης Νασιάκος, τα κοστούμια η Πατρίσια Απέργη και η Ειρήνη Γεωργακίλα, τους φωτισμούς ο Νίκος Βλασόπουλος και τον ηχητικό σχεδιασμό ο Αλέξανδρος Δράκος- Κτιστάκης.

Οι RootlessRoot – Λίντα Καπετανέα, Γιόζεφ Φρούτσεκ ονόμασαν τη δική τους χορογραφία Finality. Στη χορογραφία αυτή τα σκηνικά υπογράφει ο Πάρις Μέξης, τα κοστούμια η Ίζαμπελ Λόας, τους φωτισμούς ο Περικλής Μαθιέλλης και τον ηχητικό σχεδιασμό ο Χρήστος Παραπαγκίδης.

H παραγωγή βιντεοσκοπήθηκε στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο ΚΠΙΣΝ στις 6 και 7 Μαρτίου και είναι διαθέσιμη στην GNO TV έως και τις 31 Ιουλίου στο www.nationalopera.gr/GNOTV.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου