ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Δημιουργός με μεράκι και άποψη

δημιουργός-με-μεράκι-και-άποψη-839211

Η ιστορικός τέχνης Μαίρη Μιχαηλίδου προλόγισε τη διπλή αναδρομική έκθεση του Μάρκου Καμπάνη

Με επιτυχία λειτουργεί η έκθεση του Μάρκου Καμπάνη στο Κέντρο Τέχνης «Ντε Κίρικο» και τον Χώρο Τέχνης «δ.» στον Βόλο. Την έκθεση στο «Ντε Κίρικο» προλόγισε η ιστορικός τέχνης Μαίρη Μιχαηλίδου, επίτιμη γενική διευθύντρια του Υπουργείου Πολιτισμού και αντιπρόεδρος της «Μαγνήτων Κιβωτός».

Οπως ανέφερε η Βολιώτισσα ιστορικός τέχνης στον χαιρετισμό της: «Το πνευματικό τέκνο του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνατίου, ο φορέας πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», σε αγαστή συνεργασία με τη μοναδική αίθουσα τέχνης της πόλης μας, που έστησε με πολύ κουράγιο ο Θανάσης Δουλκέρογλου και από το 2014 λειτουργεί με εξαιρετική επιτυχία, και φυσικά την συμβολή της διαχρονικής φίλης Χρύσας Δραντάκη, ως υπεύθυνης της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δημοτικού Οργανισμού Εκπαίδευσης, Παιδιού, Αθλητισμού και Πολιτισμού Αθλητισμού – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. (Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.) ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΟΥ, προσφέρουν φιλόξενη στέγη σε έναν καλλιτέχνη απόμακρο, σεμνό και διακριτικό, αλλά ξεχωριστό και αποδεκτό από τον ευρύτερο εικαστικό χώρο.

Πρόκειται για τον Μάρκο Καμπάνη, με λαμπρές σπουδές στα σημαντικότερα καλλιτεχνικά ιδρύματα Wimbledon και στο St Martin’s School of Art, του Λονδίνου. Δημιουργό με πολύμορφο έργο και σίγουρη παρουσία σε όλες τις θεματογραφικές περιοχές όπως στην Αγιογραφία, τη χαρακτική και φυσικά τη ζωγραφική, λειτούργησε πάντα, όχι μόνον ως εικαστικός, αλλά και ως ερευνητής, μελετητής και επιμελητής πρωτότυπων και πρότυπων εκδηλώσεων, σε κορυφαίους πολιτιστικούς φορείς όπως το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας, το Βυζαντινό Μουσείο, η Πινακοθήκη Ρόδου και η Αγιορείτικη Φωτοθήκη».

Διακεκριμένος δημιουργός

Αναφερόμενη στον διακεκριμένο δημιουργό και το έργο του, τόνισε ότι: «Σε μια σύντομη παρουσίαση δεν είναι δυνατό να προβληθούν οι δραστηριότητες ενός ακάματου δημιουργού αλλά θα ήταν άδικο να μην αναφερθεί η συνεχής του παρουσία στην πνευματική ζωή της Αθωνικής Πολιτείας και κυρίως η συνεργασία του με μια ξεχωριστή αγιορείτικη μορφή τον Σιμωνοπετρίτη ιερομόναχο Ιουστίνο.

Η κοινή αγάπη για ότι αποτυπώνει το μεγαλείο αυτής της κιβωτού της βυζαντινής και νεοελληνικής Ορθόδοξης παράδοσης, συνετέλεσε στην έκδοση της πρώτης εμπεριστατωμένης μελέτης για την αξεπέραστη καλλιτεχνική παραγωγή του μεγάλου Σπύρου Παπαλουκά στο Ιερό βουνό υπό τον τίτλο, «Θητεία στον Άθω».

Όμως ο διάλογος του Καμπάνη με τον Αθω είναι συνεχής, η γνωριμία του με τη Βυζαντινή τέχνη καταλυτική και η αθωνική αρχιτεκτονική ιδανικό παράδειγμα αρμονικής ένταξης στο φυσικό περιβάλλον. Όλες αυτές οι αναφορές μεταπλάθονται σε αστείρευτη πηγή έμπνευσης, μοναδική καλλιτεχνική πρόκληση και πολλές φορές πεδίο εφαρμογής καινοτόμων απαιτήσεων, που προβάλουν με την προσωπική του γραφής το θησαυροφυλάκιο της Ορθοδοξίας στο ευρύτερο κοινό».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας της τόνισε ότι: «Στη μακρά και επική πορεία του με την παλέτα, τα μολύβια και το κοπίδι, ο Καμπάνης συμπυκνώνει στα έργα του μια ευρύτερη γκάμα μοτίβων και υφολογικών προτάσεων που μας μεταδίδουν, άλλοτε με ακρίβεια και άλλοτε με ελευθερία και στέρεη εικαστική αποτύπωση, την ευρύτητα των μορφοπλαστικών του αναζητήσεων.

Η ίδια υψηλή ποιότητα συναντάται στα σχέδια, τα παστέλ, τις τέμπερες, τις αριστουργηματικές φορητές εικόνες, τις εξαιρετικές μικρογραφίες, τις μνημειακές τοιχογραφίες και την κατάθεσή του στην χαρακτική, όπου ο καλλιτέχνης φτάνει στον άριστο βαθμό καθαρότητας της φόρμας και του υλικού.

Άλλωστε χωρίς να απομακρύνεται, πολλές φορές, από την αντικειμενική πραγματικότητα, στοχεύει στα ουσιώδη σχήματα, στην αρτιότητα των χρωμάτων και κυρίως στην αισθητική ισορροπία, με αξιοποίηση της μοναδικής του δεξιότητας στο πλάσιμο της μανιέρας και την ανάδειξη της προσωπικής του μυθολογίας».

Δεν είναι βέβαια καθόλου τυχαίο, ότι ο Μάρκος Καμπάνης βαθύς μελετητής και γνώστης της βυζαντινής τέχνης «με τη χρήση του προπλασμού και των επάλληλων χρωματικών στρώσεων, προσδίδει στις αισθητικές του κατακτήσεις ένα καινούργιο νόημα, ένα νόημα σχεδόν μεταφυσικό που μας μεταλλάζει ταυτόχρονα τις ανεκτίμητες καλλιτεχνικές αξίες της Ελληνικής ζωγραφικής παράδοσης.

Ο Βόλος και η ευρύτερη περιοχή έχει μια εξαιρετική τιμή και ευκαιρία που φιλοξενεί αυτές τις εκθέσεις του Μάρκου Καμπάνη επί ένα μήνα, και είναι μια μοναδική ευκαιρία να την επισκεφθούν οι φιλότεχνοι της Μαγνησίας», σημείωσε, κλείνοντας, η κ. Μιχαηλίδου.

Διπλή αναδρομική

Η διπλή αναδρομική έκθεση ζωγραφικής του Μάρκου Καμπάνη στο Κέντρο Τέχνης «Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο» με θέμα «Ζωγραφική στο Αγιον Ορος» και στον Χώρο Τέχνης «δ.» με θέμα «Το Μουσείο των Δέντρων» & «365» λειτουργεί έως το Σάββατο 7 Νοεμβρίου.

Αναγκαίο κρίνεται να αναφερθεί ότι τηρούνται απαρέγκλιτα τα μέτρα προστασίας για τον Covid-19.

Η είσοδος επιτρέπεται μόνο με τη χρήση μάσκας και έως 5 άτομα σε κάθε όροφο, ενώ απαγορεύεται το άγγιγμα των εκθετικών επιφανειών.

Ωρες λειτουργίας: Κέντρο Τέχνης «Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο»:

Τρίτη έως Παρασκευή 10.00 έως 13.00 και 18.00 έως 21.00.

Χώρος Τέχνης «δ»: Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή:

11.00 έως 14.00, απόγευμα 18.00 έως 21.00.

Την έκθεση διοργανώνουν η «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου και ο Χώρος Τέχνης «δ».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου