ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

«Ευτυχία» στην Εξωραϊστική του Βόλου

ευτυχία-στην-εξωραϊστική-του-βόλου-840244

Οι σινεφίλ θα απολαύσουν την ελληνική ταινία, που προκαλεί εντύπωση

Με την ταινία του Αγγελου Φραντζή «Ευτυχία» συνεχίζεται απόψε στις 20.00 το πρόγραμμα προβολών του θερινού κινηματογράφου του Βόλου Εξωραϊστική. Η «Ευτυχία» είναι ελληνική δραματική βιογραφική ταινία του 2019 και πρωταγωνιστούν η Κάτια Γκουλιώνη και η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη.

Η ταινία αφηγείται τη ζωή της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, στιχουργού με πολυτάραχη ζωή και έντονη προσωπικότητα σε διαδοχικά φλάσμπακ κατά τη διάρκεια τιμητικής εκδήλωσης για την πρωταγωνίστρια. Η ταινία αρχίζει το 1922, με τη Μικρασιατική Καταστροφή και τη μετεγκατάσταση της Ευτυχίας μαζί με τη μητέρα και τις κόρες της από το Αϊδίνιο στην Αθήνα. Στην Αθήνα την υποδέχεται ο άντρας της, Κώστας Νικολαΐδης, ένας πλούσιος άντρας με τον οποίο όμως δεν είναι ερωτευμένη.

Η Ευτυχία προσπαθεί να ξεφύγει από τον γάμο της και αρχίζει να ασχολείται με τις τέχνες, αρχικά μέσω της υποκριτικής. Εκείνη την περίοδο αρχίζει να σημειώνει στίχους σε χαρτάκια. Συνάπτει ερωτικό δεσμό με τον ηθοποιό Νίκο Αλεξίου και τον ακολουθεί στους περιοδεύοντες θιάσους, αλλά χωρίζονται μετά από καυγά όταν ο μεθυσμένος Νίκος την βρίσκει να τζογάρει τον μισθό της στα χαρτιά. Γνωρίζει την Μαρίκα Κοτοπούλη, όμως αντιλαμβάνεται ότι αυτή η ζωή δεν της αρέσει και εγκαταλείπει την υποκριτική. Ο πρώτος άντρας δεν την αφήνει να πάρει διαζύγιο, οπότε και αναγκάζεται να φύγει μαζί με μόνο μία από τις κόρες της, γεγονός που της προκαλεί έντονη θλίψη. Θέλει να πάρει την μεγάλη κόρη, αλλά όταν εκείνη τρέχει να ξεφύγει, εκείνη γυρνάει και παίρνει την μικρή. Στο νέο της σπίτι υποδέχεται στην οικογένειά της τον Λουκά, ένα ομοφυλόφιλο νεαρό ο οποίος της έκανε τα χατίρια, όπως να της αγοράζει τσιγάρα.

Αρχίζει να έχει σχέση με τον Γιώργο Παπαγιαννόπουλο, αστυνόμο με λογοτεχνικά ενδιαφέροντα, τον οποίο γνώρισε στη βιβλιοθήκη. Αργότερα τον παντρεύεται, ενώ παράλληλα η καριέρα της ως στιχουργός εξελίσσεται. Η Ευτυχία αρχίζει σιγά σιγά να προσελκύει την προσοχή των λαϊκών τραγουδιστών και συνθετών, αρχίζοντας από τον Βασίλη Τσιτσάνη, και ταυτόχρονα ωριμάζει, αλλά οι τοκογλύφοι την κυνηγούν λόγω χρεών που απέκτησε λόγο του εθισμού στα χαρτιά. Εν τέλει ο πρώτος άντρας της την αφήνει να πάρει διαζύγιο. Ο θάνατος της μητέρας της εκείνη την περίοδο είναι ένα γεγονός συντριπτικό για την ίδια. Από εκείνο το χρονικό σημείο την Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου υποδυόταν η Κάτια Γκουλώνη, ενώ πλέον την υποδύεται η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη.

Στην οικογένεια έχουν επιστρέψει και οι δύο κόρες, με τη μεγάλη κόρη να παντρεύεται τον ηθοποιό Φραγκίσκο Μανέλλη, με τον οποίο αποκτά μια κόρη. Η Ευτυχία εξακολουθεί να γράφει στίχους και να τους μοιράζει στους συνθέτες της εποχής, όπως ο Απόστολος Καλδάρας, και τις αποδίδουν σταθερό εισόδημα, το οποίο όμως ξοδεύει στο πάθος της με τα χαρτιά. Ο Γιώργος ανακαλύπτει ότι έχει σοβαρό πρόβλημα υγείας το οποίο αποκρύπτει από τους υπόλοιπους, αν και ο Λουκάς το μαθαίνει. Ενα βράδυ που η οικογένεια γιόρταζε, εκείνος καταρρέει και πεθαίνει. Η χήρα πλέον Ευτυχία συνεχίζει να γράφει στίχους, όμως επειδή δεν πλήρωνε τα ενοίκια, η οικογένεια αναγκάζεται να μετακομίσει. Η κόρη της έχει φύγει στο εξωτερικό, καθώς ο Φραγκίσκος διώκεται για την πολιτική ιδεολογία του, αλλά μαθαίνει ότι την απατά και χωρίζουν. Μια μέρα που γυρίζει μαζί με την κόρη της, η Μαίρη χάνει τις αισθήσεις και μεταφέρεται στο νοσοκομείο, όπου μερικές μέρες αργότερα καταλήγει. Λίγο αργότερα, η Ευτυχία γράφει ένα τραγούδι για τον Μάνο Χατζιδάκη.

Η ταινία τελειώνει με την Ευτυχία να κάθεται σε ένα παγκάκι, όπου την συναντούν η μητέρα της, ο άντρας της και η κόρη της.

Τους χαρακτήρες ενσαρκώνουν οι ηθοποιοί Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, σαν Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, Κάτια Γκουλιώνη σαν νεαρή Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, Ντίνα Μιχαηλίδου, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης,

Παύλος Ορκόπουλος, Θάνος Τοκάκης, Ευαγγελία Συριοπούλου, ως Μαίρη, Λίλα Μπακλέση, Ευγενία Σαμαρά, Ανδρέας Κωνσταντίνου, Γιάννης Δρακόπουλος, Λεωνίδας Κακούρης, Αντώνης Λουδάρος, Κρατερός Κατσούλης, Ματθίλδη Μαγγίρα, Κατερίνα Διδασκάλου, Χρύσα Ρώπα και Φοίβος Δεληβοριάς σαν κονφερασιέ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου