ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η διατροφή στην προϊστορική περίοδο στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Τσαλαπάτα

η-διατροφή-στην-προϊστορική-περίοδο-σ-842988

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Η διατροφή στην προϊστορική περίοδο», που απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου, διοργανώνεται στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας, στον Βόλο, την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου, 10:30 – 12:00. Η δράση υλοποιείται από το Πολιτιστικό Ιδρυμα Ομίλου Πειραιώς, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής.

Με την καθοδήγηση της Δήμητρας Ρουσιώτη, PhD, προϊστορικής αρχαιολόγου, τα παιδιά θα γνωρίσουν τις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων, που δημιούργησαν δύο από τους λαμπρότερους πολιτισμούς της παγκόσμιας ιστορίας, των Μινωιτών στην Κρήτη και των Μυκηναίων στην Ηπειρωτική Ελλάδα.

Με πληθώρα στοιχείων, που υπάρχουν στη διάθεση των αρχαιολόγων, όπως κεραμική, υπολείμματα τροφών, σκελετικά κατάλοιπα, επιγραφές «μπορούμε να κατανοήσουμε σε μεγάλο βαθμό πώς το μεσογειακό κλίμα διαμόρφωσε ήδη από την τρίτη χιλιετία π.Χ. τις διατροφικές συνήθειες των προϊστορικών κατοίκων του ελλαδικού χώρου» υπογραμμίζει η κ. Ρουσιώτη.

Τα στοιχεία, που προέρχονται από μεγάλα ανακτορικά κέντρα της εποχής, σκιαγραφούν τα χαρακτηριστικά της διατροφής στη Μινωική Κρήτη και τη Μυκηναϊκή Ηπειρωτική Ελλάδα και αποδεικνύεται ότι η μεσογειακή διατροφή αναζητεί τις ρίζες της στο πέρασμα των αιώνων.

Τα προϊόντα που κατείχαν περίοπτη θέση στις διατροφικές συνήθειες των Μινωιτών στην Κρήτη και των Μυκηναίων στην Ηπειρωτική Ελλάδα ήταν το ελαιόλαδο, το κρασί, το τυρί, το μέλι, το κρέας από αιγοπρόβατα, χοίρους, βοοειδή, άγρια ζώα, ελάφια, αγριόχοιρους κ.τ.λ. Επίσης όσπρια, όπως φακές, ρεβίθια, κουκιά, λαθούρι, φρούτα, όπως σύκα, αμύγδαλα, σταφύλια, αχλάδια κ.τ.λ. Τη διατροφή συμπλήρωναν ψάρια και θαλασσινά, σε περιορισμένες ποσότητες.

Η συμμετοχή στο εργαστήρι είναι δωρεάν. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής. Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Μουσείο στο τηλέφωνο 2421029844, καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00 – 18:00.

«Λόγω των ειδικών συνθηκών και έχοντας ως προτεραιότητα τη δημόσια υγεία, η δράση θα υλοποιηθεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα μέτρα» υπογραμμίζουν οι διοργανωτές.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου