ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Προβολή ντοκιμαντέρ για την Πία Χατζηνίκου – Αγγελίνη

προβολή-ντοκιμαντέρ-για-την-πία-χατζη-846233

Σε διαδικτυακή μετάδοση, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή της

Ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στην Πία Χατζηνίκου – Αγγελίνη θα προβληθεί διαδικτυακά μεθαύριο Σάββατο 3 Οκτωβρίου στις 21:00.

Μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές του φετινού φεστιβάλ του κοινωφελούς ιδρύματος «Γιώργου Αγγελίνη – Πίας Χατζηνίκου» ήταν η εκδήλωση στη μνήμη της ιδρύτριάς του, Πίας Χατζηνίκου – Αγγελίνη, τον περασμένο Αύγουστο, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή της. Παρουσία του Δημήτρη Κολύμβα, νυν προέδρου του ιδρύματος και γιου της Πίας, ο οποίος μίλησε για τη ζωή της και συνομιλώντας με το κοινό οι παριστάμενοι παρακολούθησαν την πρώτη έκδοση του ντοκιμαντέρ, την ευθύνη και επιμέλεια του ο οποίου έχει ο Νίκος Αδρασκέλας.

Η παραγωγή του ντοκιμαντέρ στο πλαίσιο του 36ου φεστιβάλ Χόρτου έγινε με τη δωρεά του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Το ερχόμενο Σάββατο 3 Οκτωβρίου θα είναι διαθέσιμη διαδικτυακά η επίσημη έκδοση του αφιερώματος. Με την εγγραφή των ενδιαφερομένων στο κανάλι του ιδρύματος στο youtube θα λάβουν πρώτοι την ειδοποίηση για τη διαθεσιμότητα του βίντεο: https://www.youtube.com/c/AngelinisFoundation.

Επίσης το βίντεο θα είναι διαθέσιμο και μέσω της ιστοσελίδας του ιδρύματος www.horto.net, ενώ ανακοινώσεις θα γίνουν και στα κοινωνικά δίκτυα facebook και instargam.

«Ψυχή» του κοινωφελούς ιδρύματος

Σπουδαία προσωπικότητα στον χώρο της τέχνης, αδελφή του παγκοσμίως γνωστού πιανίστα, δασκάλου και μαέστρου Γιώργου Χατζηνίκου, η Πία Χατζηνίκου – Αγγελίνη ταξίδεψε ανά την υφήλιο και επιμελήθηκε εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, που τα θέματά τους εστίαζαν στα εθνικά στοιχεία, τα έθιμα και τη διαφορετικότητα ανάμεσα στις κουλτούρες. Εκείνη ήταν που οδήγησε πολλούς Ελληνες καλλιτέχνες, μεταξύ αυτών ο Κάρολος Κουν με το Θέατρο Τέχνης και η Ζουζού Νικολούδη με τα Χορικά, προς τη διεθνή αναγνώριση διοργανώνοντας παραστάσεις τους στο εσωτερικό και εξωτερικό.

Ηταν μια βαθιά καλλιεργημένη γυναίκα, μιλούσε ξένες γλώσσες και τα ενδιαφέροντά της κάλυπταν ευρύτατο πεδίο αντικειμένων. Εκείνο, όμως, που τη χαρακτήριζε ιδιαιτέρως ήταν μια αλάνθαστη εσωτερική πυξίδα προς την ποιότητα, την καινοτομία και τη δημιουργία θεμελίων για τις νεότερες γενιές. Αντιλαμβανόταν τις τέχνες ως το απόλυτο μέσον επικοινωνίας των λαών και με αυτό το σκεπτικό το 1984 ίδρυσε το κοινωφελές ίδρυμα Αγγελίνης – Χατζηνίκου, το οποίο ανέλαβε τη διοργάνωση του θερινού φεστιβάλ Χόρτου, στο παραθαλάσσιο χωριό Χόρτο του Νοτίου Πηλίου. Για 33 συναπτά έτη το φεστιβάλ Χόρτου έχει φιλοξενήσει ορχήστρες, θέατρο και χορό, εκθέσεις, παραδοσιακές ομάδες, παιδαγωγούς και μέντορες στα πεδία της μουσικής, του θεάτρου και του χορού. Η επιθυμία της ήταν μέσω των εκδηλώσεων αυτών να φέρει σε επαφή τον τοπικό καλλιτεχνικό και μη κόσμο με κορυφαίους εκπροσώπους της διεθνούς καλλιτεχνικής σκηνής, ώστε μαζί να ανακαλύψουν εκ νέου το γιατί είναι απαραίτητη η τέχνη. Ολα τα προαναφερθέντα τα πραγματοποίησε με ελάχιστη κρατική χρηματοδότηση και ρευστοποιώντας την προσωπική της περιουσία.

Η Πία Χατζηνίκου – Αγγελίνη κληροδότησε στους μεταγενέστερους σπουδαίο καλλιτεχνικό έργο, αλλά και την ευθύνη να συνεχίσουν να αντιλαμβάνονται τις τέχνες ως τον πυρήνα της εκπαίδευσης, αλλά και της επικοινωνίας των λαών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου