ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Αφιέρωμα στον Θεόφιλο

αφιέρωμα-στον-θεόφιλο-728381

Ομαδική εικαστική έκθεση «Απ’ τη μεριά των σοφών και των τρελών» στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου

Ομαδική εικαστική έκθεση με τίτλο «Απ’ τη μεριά των σοφών και των τρελών»: Αφιέρωμα στον Θεόφιλο Χατζημιχαήλ» διοργανώνει το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου με αφορμή τη φετινή επέτειο συμπλήρωσης των 100 χρόνων από την ίδρυσή του (1920 – 2020).

Η έκθεση, η λειτουργία της οποίας αρχίζει χωρίς εγκαίνια την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου στις 19.00 στο Μουσείο της Πόλης, διοργανώνεται με τη συνεργασία της Διεύθυνσης Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ και είναι αφιερωμένη στον μεγάλο λαϊκό ζωγράφο, που έζησε και δημιούργησε και στην περιοχή.

Η έκθεση που αποτελείται από παλαιότερα και νέα έργα, εβδομήντα και πλέον διακεκριμένων σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών, αφορά σε έναν οργανικό διάλογο με το φυσικό πρόσωπο και το έργο του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ, που αναμφισβήτητα καταλαμβάνει έναν ξεχωριστό χώρο στην ιστορία της νεότερης ελληνικής τέχνης και ταυτόχρονα υπήρξε εμπνευστής κορυφαίων δημιουργών του 20ού αιώνα. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η γνωστή ιστορικός τέχνης και ανεξάρτητη επιμελήτρια, Ιρις Κρητικού.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι εικαστικοί: Ηώ Αγγελή, Γιάννης Αδαμάκης, Στέλιος Αλεξάκης, Νεκτάριος Αποσπόρης, Κάτια Βαρβάκη, Νίκος Βατόπουλος, Αλέξης Βαρούκας, Ειρήνη Βογιατζή, Κική Βουλγαρέλη, Μάριος Βουτσινάς, Μαίρη Γαλάνη Κρητικού, Μαρία Γέρουλα, Νεκταρία Γιακμογλίδου, Κατερίνα Γιάννακα, Στρατηγούλα Γιαννικοπούλου, Ειρήνη Γκόνου, Δικαία Δεσποτάκη, Μαρία Διακοδημητρίου, Νίκη Ελευθεριάδη, Γιάννης Ευθυμίου, Πέτρος Θέμελης, Αποστόλης Ιτσκούδης, Σταυρούλα Καζιάλε, Θρασύβουλος Καλαϊτζίδης, Σοφία Καλογεροπούλου, Ελπινίκη Καμόσου, Μηνάς Καμπιτάκης, ΚΑΠΕΤΑΝ ΜΥΓΑC, Βούλα Καραμπατζάκη, Πάνος Καρδάσης, Νικόλας Κληρονόμος, Νίκος Κόνιαρης, Ευτυχία Λάβδα, Βασίλης Λιαούρης, Νεκτάριος Μαμάης, Τάσος Μαντζαβίνος, Παναγιώτης Μαρίνης, Μηνάς Μαυρικάκης, Στέλλα Μελετοπούλου, Γιάννης Μετζικώφ, Γεωργία Μπλιάτσου, Δημήτρης Μοράρος, Ρούλη Μπούα, Γεύσω Παπαδάκη, Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, Κώστας Παπατριανταφυλλόπουλος, Χριστίνα Παρασκευοπούλου, Λίζα Πενθερουδάκη, Βασίλης Πέρρος, Γιώργος Πετσικόπουλος, Νίκος Ποδιάς, Μαρία Πωπ, Κατερίνα Σαμαρά, Ιφιγένεια Σδούκου, Γιώργος Σκλάβαινας, Ευγένιος Σπαθάρης, Χρήστος Στανίσης, Μαρίνα Στελλάτου, Ιωάννα Τερλίδου, Βάσω Τρίγκα, Κλεοπάτρα Τσαλή, Κλαίρη Τσαλουχίδου, Θεοδώρα Τσιάτσιου, Βιργινία Φιλιππούση, Απόστολος Χαντζαράς, Αθηνά Χατζή, Νικόλαος Χριστόπουλος, Νικόλας Χριστοφοράκης.

Και από την προσωπική συλλογή του Λάκη Παπαστάθη: Λήδα Κοντογιαννοπούλου, Μίλτος Παντελιάς, Βασίλης Σπεράντζας, Γιώργος Σταθόπουλος, Αλέκος Φασιανός, Πάνος Φειδάκης.

Το Μουσείο της Πόλης του Βόλου (Φερών 17) λειτουργεί για το κοινό από Τρίτη έως και Κυριακή 10.30 – 13.30 και τα απογεύματα Τετάρτης και Παρασκευής από τις 18.00 – 21.00. Τη Δευτέρα είναι κλειστό. Η είσοδος επιτρέπεται μόνο με τη χρήση μάσκας και έως 5 άτομα σε κάθε όροφο, ενώ απαγορεύεται το άγγιγμα αντικειμένων κι εκθετικών επιφανειών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται και το site του μουσείου στη διεύθυνση http://www.vmoc.gr/.

Στο πλαίσιο της έκθεσης, η οποία θα διαρκέσει έως τις 18 Οκτωβρίου, έχουν προγραμματισθεί οι ακόλουθες παράλληλες δράσεις: «Καραγκιόζης και Θεόφιλος, Ο Μεγαλέξανδρος», παράσταση για παιδιά από το θέατρο σκιών του Χρήστου Στανίση την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου στην αυλή του Μουσείου Πόλης. Για τη δωρεάν παράσταση Καραγκιόζη, στις 19.30 η πρώτη και στις 20.30 η δεύτερη και λόγω του περιορισμού των θέσεων, η είσοδος θα γίνει αυστηρά με σειρά προτεραιότητας. Δηλώσεις για συμμετοχή στο τηλέφωνο του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου 2421033938 στις ώρες 10.30 – 13.30. Χρήση μάσκας υποχρεωτική.

Επίσης προγραμματίζεται η προβολή της βραβευμένης ταινίας «Θεόφιλος» του Λάκη Παπαστάθη στο θερινό σινεμά της Εξωραϊστικής την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου στις 19.00. Συμβολική τιμή εισόδου 3 ευρώ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου