ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μελωδικές πινελιές το καλοκαίρι στον Αγιο Λαυρέντιο

μελωδικές-πινελιές-το-καλοκαίρι-στον-27606

Διοργανώνεται τον Αύγουστο το Μουσικό Χωριό στον Αγιο Λαυρέντιο με όλα τα απαραίτητα μέτρα

Για δέκατη τέταρτη χρονιά, το Μουσικό Χωριό μεταμορφώνει το μεσαιωνικό πηλιορείτικο χωριό του Αγίου Λαυρεντίου σε τόπο καλλιτεχνικής συμβίωσης, μουσικής πράξης και εκπαίδευσης, σε φυσικό και αρχιτεκτονικό περιβάλλον απαράμιλλης ομορφιάς.

Διοργανώνεται από την αστική, μη κερδοσκοπική εταιρεία arTree με την υποστήριξη της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και της Τοπικής Κοινότητας Αγίου Λαυρεντίου και βρίσκεται υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟ.

Φέτος, τα εργαστήρια, οι παραστάσεις και οι συμβιωτικές δράσεις των δύο κεντρικών εβδομάδων έχουν πολυσυλλεκτικό χαρακτήρα φέρνοντας σε επαφή τις τέχνες του ήχου με το ανθρώπινο σώμα, την τεχνολογία, τη μουσική βιομηχανία, το θέατρο, τον χορό, τον λόγο, τις λαϊκές και έντεχνες προφορικές παραδόσεις και τον αυτοσχεδιασμό. Από τις θεματικές αυτές θα αντληθούν ποικίλες εργαστηριακές και συμβιωτικές δράσεις, ζωντανές παρουσιάσεις και αυθόρμητα δρώμενα, όπως κάθε χρονιά.

Λόγω του COVID – 19 και με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας, η διοργάνωση θα εφαρμόσει προληπτικά μέτρα, καθώς τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται μόνο σε ανοικτούς χώρους.

Θα τηρούνται όλες οι προβλεπόμενες αποστάσεις ασφαλείας ανάμεσα στα άτομα της κάθε ομάδας και θα υπάρχουν διαθέσιμα αντισηπτικά στους χώρους των μαθημάτων.

Δεν θα δοθούν συναυλίες με κοινό σε εσωτερικούς χώρους. Αντ’ αυτού θα προβληθούν βιντεοσκοπημένες συναυλίες με live streaming και ελεγχόμενες δράσεις σε εξωτερικούς χώρους με αποστάσεις ασφαλείας.

Θα υπάρχει τακτική απολύμανση των κοινόχρηστων χώρων στο κτίριο διαμονής των καλλιτεχνών και στους χώρους διεξαγωγής των εργαστηρίων.

Δεν θα υπάρξει υπέρβαση των 12 ατόμων ανά εργαστήριο ώστε να είναι εφικτή η τήρηση των απαραίτητων αποστάσεων.

Οι διοργανωτές προσκαλούν σπουδαστές ή επαγγελματίες από τον χώρο της μουσικής και των παραστατικών τεχνών, καθώς και ελευθέρους ή ακαδημαϊκούς ερευνητές των ανθρωπιστικών επιστημών να συμμετέχουν ενεργά στα συμβιωτικά εργαστήρια, τις συλλογικές δράσεις, τις διαλέξεις και τα residencies του καλοκαιριού, αλλά και όλους τους φιλότεχνους που επιθυμούν να γευθούν την καλλιτεχνική συνύπαρξη και ώσμωση τις μέρες εκείνες στον Αγιο Λαυρέντιο.

Το φετινό πρόγραμμα

Συνολικά 20 συντονιστές από τον χώρο της μουσικής, του θεάτρου, του χορού, της performance, των επιστημών και των σωματικών τεχνών θα συντονίσουν και θα εμψυχώσουν το δυναμικό της φετινής διοργάνωσης, στο πλαίσιο τριών εβδομαδιαίων περιόδων:

Την πρώτη περίοδο, 3 – 9 Αυγούστου, προγραμματίζεται το Κέντρο Φωνητικών Τεχνών – Εργαστήριο Φωνητικής Ερευνας «Η φωνή πέραν των σημερινών ορίων» με υπεύθυνους τους Σπύρο Σακκά, Νατάσσα Ζούκα, Ταξιάρχη Χάνο.

Η δεύτερη περίοδος, 18 – 24 Αυγούστου, περιλαμβάνει τις ενότητες ρίζα και κορμός – perpetual momentum, συντονισμός, διδασκαλία Yuko Kaseki, πίσω από τη μάσκα, συντονισμός Σίμος Κακάλας, διαλογισμός σε κίνηση και ακινησία, αναπνοή και ανθρώπινο ενεργειακό πεδίο, με συντονιστές τους Γιώργο Φωτιάδη, Μαριάννα Αστρακά. Μουσική επί σκηνής, μουσική σύνθεση και δραματουργία, συντονισμός Περικλής Λιακάκης, εργαστήριο Ελεύθερου Φωνητικού Αυτοσχεδιασμού με συντονίστρια τη Σαβίνα Γιαννάτου.

Η τρίτη περίοδος, 25 – 31 Αυγούστου, περιλαμβάνει εισαγωγή στον ινδικό κλασικό χορό Μπάρατα Νάτιαμ και στον ινδικό πολιτισμό

θεωρία και πρακτική. Συντονισμός Λήδα Σάνταλα. Η μουσική του λόγου, η μουσική ως λόγος. Συντονισμός Κατερίνα Φωτεινάκη, Εύη Φιλίππου. Η Φύσα και τα Μυστικά της – Τεχνικές ενστομισμού στο ελληνικό κλαρίνo. Συντονισμός Μάνος Αχαλινωτόπουλος. Η Μουσική Φόρμα του Sarki στο Προπολεμικό Ρεμπέτικο. Συντονισμός Ευγένιος Βούλγαρης.

«Ας κελαηδούν και χαίρουν» έπος, προφορικότητα και αυτοσχεδιασμός στη μουσική του Πόντου. Συντονισμός Γιάννης Τσανασίδης λύρα Πόντου, σύνθεση, συντονισμός ομάδας, Νατάσα Τσακηρίδου τραγούδι, συντονισμός τραγουδιστών.

Το Πολυφωνικό Σώμα: Ακτινοβόλος Αφηγητής. Εργαστήριο για το σωματικό θέατρο και τη φωνή. Συντονισμός – εμψύχωση Julianna Bloodgood & Rafał Habel. Μακάμ και Αυτοσχεδιασμός. Συντονισμός Νίκος Παραουλάκης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου