ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σπάνιες ελληνικές παραγωγές σε online ταινιοθήκη

σπάνιες-ελληνικές-παραγωγές-σε-online-ταιν-125953

Ελληνικές ταινίες από το αρχείο της Ταινιοθήκης της Ελλάδος παρουσιάζονται σε streaming για τους σινεφίλ που επιθυμούν να τις απολαύσουν από το σπίτι.

Κάθε ταινία θα κάνει την διαδικτυακή πρεμιέρα της μια συγκεκριμένη μέρα και ώρα στην ιστοσελίδα της και θα είναι διαθέσιμη για τρία 24ωρα στο διαδίκτυο. Η έναρξη θα γίνει σήμερα Τετάρτη 8 Απριλίου στις 8μ.μ. και θα συνεχιστούν όλον τον Απρίλιο.

Οπως αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση της Ταινιοθήκης: «Η επιλογή των ταινιών έγινε με ιστορικά/χρονολογικά κριτήρια, ώστε παρακολουθώντας ταινίες από τις απαρχές του ελληνικού σινεμά, να διαπιστώσετε την εξέλιξη όχι μόνο του ελληνικού κινηματογράφου αλλά και του ελληνικού τοπίου (Αθήνα, ύπαιθρος) στο πέρασμα των χρόνων, και ταυτόχρονα να πάρετε μια γεύση από το αρχείο της Ταινιοθήκης και την πολύπλευρη δράση της (διάσωση, αποκατάσταση, συντήρηση και προβολή ταινιών του ελληνικού κινηματογράφου). Το ίδιο διάστημα, μέσω της ιστοσελίδας, θα μπορείτε να μαθαίνετε περισσότερες λεπτομέρειες για τις ταινίες αυτές, τις ιδιαιτερότητες της παραγωγής τους, τους πρωτεργάτες δημιουργούς τους και τη διαδικασία αποκατάστασής τους».

Η έναρξη θα γίνει με την παλαιότερη σωζόμενη ελληνική ταινία μυθοπλασίας «Οι Περιπέτειες του Βιλλάρ» (1924) και θα ακολουθήσουν κατά χρονολογική σειρά μια σειρά ταινιών του βωβού και του πρώιμου ομιλούντος κινηματογράφου, που η Ταινιοθήκη της Ελλάδος έχει αποκαταστήσει και ψηφιοποιήσει. Οι περισσότερες ταινίες θα προβληθούν με την πρωτότυπη μουσική που συνέθεσαν γνωστοί μουσικοσυνθέτες στους οποίους η Ταινιοθήκη ανέθεσε να επενδύσουν τις νέες αποκατεστημένες κόπιες.

Οι ταινίες που θα προβληθούν το διάστημα 8 -20 Απριλίου έχουν ως εξής: Σήμερα Τετάρτη 8 Απριλίου προβάλλονται « Οι Περιπέτειες του Βιλλάρ» του Τζόζεφ Χεπ (1924). Ο Βιλλάρ (Νικόλαος Σφακιανός), ο αιώνιος αγαθός κατεργάρης, περιπλανιέται από το Φάληρο έως το Ηρώδειο, πάντα ερωτευμένος και απίστευτα γκαφατζής. Μουσική: Μηνάς I. Αλεξιάδης.

Το Σάββατο 11 Απριλίου προβάλλεται η «Αστέρω» του Δημήτρη Γαζιάδη (1929). Η πρώτη σωζόμενη ελληνική «φουστανέλα», με εξαιρετικά γυρίσματα σε Χελμό και Μέγα Σπήλαιο. Πρωταγωνιστούν τα σημαντικότερα ονόματα του ελληνικού θεάτρου: Αιμίλιος Βεάκης, Αλίκη Θεοδωρίδου, Κώστας Μουσούρης. Μουσική: Φίλιππος Τσαλαχούρης.

Την Τρίτη 14 Απριλίου σειρά έχει «Ο Μάγος της Αθήνας» του Αχιλλέα Μαδρά (1931). Ο Μαδράς σε μια περιπέτεια με οριεντάλ στοιχεία: ένας εξωτικός βολιστής κυνηγά μια μοιραία γυναίκα (Φρίντα Πουπελίνα). Μουσική: Μηνάς I. Αλεξιάδης.

Την Παρασκευή 17 Απριλίου θα προβληθεί διαδικτυακά ο « Αγαπητικός της Βοσκοπούλας» του Δημήτρη Τσακίρη (1932). Βασισμένη στο ιδρυτικό για το είδος, θεατρικό έργο του Κορομηλά, μεταφέρει την δράση στα Πολιτικά της Εύβοιας και παράγει την δεύτερη σωζόμενη φουστανέλα του ελληνικού κινηματογράφου και την πρώτη ομιλούσα ελληνική ταινία. Η τεχνική επεξεργασία έγινε στο Βερολίνο. Μουσική: Διονύσης Λαυράγκας.

Την Δευτέρα 20 Απριλίου οι σινεφίλ θα απολαύουν από το σπίτι την «Κοινωνική σαπίλα» του Στέλιου Τατασόπουλου (1932) Ο Στέλιος Τατασόπουλος γυρίζει την πρώτη ταινία κοινωνικού ρεαλισμού στην Αθήνα της δεκαετίας του ’30. Ναρκωτικά, συμμορίες, φυλακές αλλά και απεργιακοί αγώνες και συγκρούσεις με την αστυνομία. Μουσική: Κωνσταντίνος Βήτα.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα «Η Ταινιοθήκη στο σπίτι» είναι διαθέσιμες στο site της Ταινιοθήκης και στο event του προγράμματος στο Facebook.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου