ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Γνωριμία με την παραδοσιακή μουσική

γνωριμία-με-την-παραδοσιακή-μουσική-197003

Κύκλος εκδηλώσεων από το Μουσικό Σχολείο Βόλου, με στόχο την ανάδειξη της λαϊκής μουσικής και των αντίστοιχων οργάνων

Κύκλο εκδηλώσεων διοργανώνει το Μουσικό Σχολείο Βόλου, με σκοπό την ενίσχυση του ενδιαφέροντος των μαθητών, των οικογενειών τους και του φιλόμουσου κοινού της πόλης για τη λαϊκή, την παραδοσιακή μουσική και τα αντίστοιχα μουσικά όργανα. Οι εκδηλώσεις θα διοργανωθούν κατά θεματικές ενότητες, που αφορούν στην πολύπλευρη ανάδειξη των τοπικών μουσικών ιδιωμάτων. Τον σχεδιασμό και την επιμέλεια του κύκλου έχουν αναλάβει οι υπεύθυνοι καθηγητές του συνόλου παραδοσιακής μουσικής του σχολείου Βαγγέλης Μπαντελάς και Κώστας Γεδίκης.

Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν ερμηνευτικό μουσικό μέρος, εστιασμένο στο ρεπερτόριο της κάθε περιοχής, καθώς και ανακοινώσεις σχετικές με το εκάστοτε πολιτισμικό πλαίσιο, ενώ έχουν ως επίκεντρο την παρουσίαση ενός σχετικού βιβλίου ή ενός δίσκου και υποστηρίζονται από ανάλογο οπτικοακουστικό υλικό.

Μουσικά ιδιώματα του Πηλίου

Η πρώτη θεματική ενότητα είναι αφιερωμένη στα μουσικά ιδιώματα του Πηλίου και θα διοργανωθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου σήμερα Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου στις 6 μ.μ. με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Κεντρικός ομιλητής είναι ο Κωστής Δρυγιαννάκης συνθέτης, ερευνητής της μουσικής, επιμελητής εκδόσεων και μέλος του τομέα μουσικολογίας της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου.

Τιμώμενο πρόσωπο θα είναι ο παλαίμαχος λαϊκός ακορντεονίστας Σταύρος Κρινάκης, επίτιμος πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών Μουσικών Θεσσαλίας «Ο Απόλλων», ο οποίος και θα συνοδεύσει τη χορωδία.

Οσον αφορά στο ερμηνευτικό μέρος, τον κύριο ρόλο έχει η χορωδία του συνόλου παραδοσιακής μουσικής του σχολείου, την οποία συνοδεύουν καθηγητές παραδοσιακής μουσικής του σχολείου σε διάφορα όργανα, οι Βασίλης Αγροκώστας τραγούδι/λύρα, Βαγγέλης Μπαντελάς κλαρίνο, Κώστας Γεδίκης λαούτο, Γιώργος Χαρίτος μπάσο, ενώ στα κρουστά θα είναι οι μαθητές του σχολείου Αντώνης Βαγενάς και Γιάννης Λαϊνας.

Στην εκδήλωση θα συμπράξουν οι μουσικοί Γιάννης Σκαμπαρδώνης βιολί, Σταύρος Κρινάκης ακορντεόν.

Σεμινάριο για λαϊκή μουσική

Το Μουσικό Σχολείο Βόλου διοργανώνει σεμινάριο για τη θεωρία της ελληνικής λαϊκής μουσικής το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου, στις 11 το πρωί, στον χώρο του σχολείου. Το σεμινάριο θα είναι διάρκειας συνολικά τεσσάρων ωρών. Εισηγητής θα είναι ο μουσικός και καθηγητής του σχολείου MSc Κώστας Γεδίκης και το θέμα στο οποίο κυρίως θα αναφερθεί θα είναι η «τροπικότητα και αρμονία στη λαϊκή μουσική», οι δρόμοι και οι συγχορδίες της.

Η κύρια θεματική του σεμιναρίου θα είναι η ανάλυση των τροπικών κατηγοριών του ρεπερτορίου που ονομάζονται δρόμοι. Κατά την παρουσίαση των δρόμων θα γίνεται αναφορά στα συνήθη τονικά κέντρα τους, τα οποία αναδεικνύονται μέσω της φρασεολογίας σε τετράχορδα και πεντάχορδα, στις συγχορδίες και σε άλλα τροπικά χαρακτηριστικά τους.

Το σεμινάριο, με είσοδο ελεύθερη για όλους, απευθύνεται τόσο σε μαθητές, όσο και μουσικούς, καθηγητές μουσικής και δεξιοτέχνες της ελληνικής λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής, αλλά και σε όποιον πραγματικά ενδιαφέρεται να ακούσει και να μάθει, χωρίς απαραίτητα να είναι επαγγελματίας ή ειδικός.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου