ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Προβολή ιρανικής ταινίας μεγάλου μήκους στον Βόλο

προβολή-ιρανικής-ταινίας-μεγάλου-μήκ-216940

Προβολή της ιρανικής ταινίας μεγάλου μήκους «Η Αγία Μαρία» διοργανώνεται στο αμφιθέατρο «Δημήτρης Σαράτσης» του παραλιακού συγκροτήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μεθαύριο Κυριακή 2 Φεβρουαρίου στις 19.00.

Πρόκειται για μια ακόμη σημαντική εκδήλωση, που διοργανώνει ο φορέας πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού, «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», με ιδιαίτερα μεγάλη σημασία και προπάντων με διεθνή διάσταση.

Επιθυμία των διοργανωτών είναι η ευρύτερη συμμετοχή αρχών και κοινού, δεδομένου ότι θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν όσοι παρευρεθούν σε αφιέρωμα στον ιρανικό πολιτισμό γενικότερα.

Ειδικότερα για τον κινηματογράφο, θα προβληθεί η ιρανική ταινία μεγάλου μήκους «Η Αγία Μαρία», παραγωγής 2000, με τη σκηνοθεσία του Shahriar Bahrani, που απεικονίζει τη ζωή της μητέρας του Ιησού με βάση το Κοράνι και την ισλαμική παράδοση.

Η υπεράσπιση του δικαιώματος σε πολυπολιτισμικότητα και πολυθρησκευτικότητα είναι μάχη ενάντια στον πόλεμο, όπως σε κάθε ανάλογου περιεχομένου παρέμβασή του τονίζει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού και πρόεδρος του φορέα πολιτισμού της Μητρόπολης Δημητριάδος «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος».

Για τους λόγους αυτούς με μεγάλη χαρά αποδέχθηκε την πρόταση του Μορφωτικού Κέντρου της Πρεσβείας του Ιράν στην Αθήνα και σε συνεργασία με τη «Μαγνήτων Κιβωτός» και με την υποστήριξη το CineDoc Βόλου διοργανώνεται η προβολή.

Η ταινία βασίζει την ιστορία της ζωής της Αγίας Μαρίας και τη γέννηση του Ιησού, προφήτη στην ισλαμική παράδοση σε κλασικές πηγές όπως το κεφάλαιο 19 του Κορανίου. Μαζί με τον χαρακτήρα της Αγίας Μαρίας, η ταινία χαρακτήριζε επίσης τον δίκαιο χαρακτήρα του προφήτη Zakariya, ο οποίος στο Ισλάμ ήταν ο φύλακας της Αγίας Μαρίας.

Στο πλαίσιο της προβολής, η εκδήλωση θα εμπλουτιστεί από παράλληλες δράσεις οι οποίες είναι οι εξής:

Ομιλία για τον πολιτισμό του Ιράν από τον Αλί Μ. Χελμί, μορφωτικό σύμβουλο της Πρεσβείας του Ιράν, προβολή ψηφιακής απεικόνισης πολιτιστικών μνημείων του Ιράν από τη φωτογράφο Δήμητρα Στασινοπούλου και παρέμβαση της Ελένης Χρυσοπούλου υπεύθυνης του CineDoc Βόλου, αρχαιολόγου και θεωρητικού κινηματογράφου, με θέμα «Οι βιβλικές ταινίες ως κινηματογραφικό είδος».

Το κλείσιμο της εκδήλωσης θα γίνει από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού και πρόεδρο της «Μαγνήτων Κιβωτός» Ιγνάτιο, το οποίο αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, δεδομένων των εμπειριών του Σεβασμιώτατου, τόσο από επισκέψεις του στην Τεχεράνη, στο πλαίσιο διαθρησκευτικού διαλόγου, όσο και από τις κατά καιρούς παρεμβάσεις του σε ζητήματα πολυπολιτισμικότητας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου