ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Χριστουγεννιάτικη εορταγορά

χριστουγεννιάτικη-εορταγορά-272807

Διοργανώνεται από το Τοπικό Τμήμα Βόλου του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού

Με μοναδικές δημιουργίες, σπιτικά γλυκά και εορταστικά διακοσμητικά διοργανώνεται και φέτος η χριστουγεννιάτικη εορταγορά του Τοπικού Τμήματος Βόλου του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού την ερχόμενη Κυριακή 15 Δεκεμβρίου, από τις 5 το απόγευμα έως τις 8.30 το βράδυ, στο ξενοδοχείο Ξενία στον Βόλο.

Το μπαζάρ του Οδηγισμού, όπως είναι σε όλους γνωστό, αποτελεί θεσμό και παράδοση, καθώς πραγματοποιείται ανελλιπώς τα τελευταία 68 χρόνια στον Βόλο και η προετοιμασία όλων των ειδών γίνεται πάντα με μεράκι και αγάπη από τα μέλη του Τοπικού Οδηγισμού. Στόχος της εκδήλωσης είναι η ανάπτυξη του Οδηγισμού στην πόλη και η ενίσχυση του παιδαγωγικού του έργου, ώστε όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά και έφηβοι να γίνουν ενεργά μέλη του Οδηγισμού.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο βιβλίο «Οδηγισμός – Τοπικό Τμήμα Βόλου 1938 – 2008: 70 χρόνια δράσης και προσφοράς», το πρώτο μπαζάρ του Τοπικού Τμήματος Βόλου έγινε το 1952 με πρωτοβουλία της αρχηγού Ελλης Καραγιαννοπούλου και με την υποστήριξη της τοπικής εφόρου Νίκης Σαμαρά, που προσέφερε ιδέες και χειροτεχνίες. Η πρώτη εορταγορά στεγάστηκε στη Λέσχη Δημοσίων Υπαλλήλων, πάνω από τον κινηματογράφο «Τιτάνια», στην παραλία του Βόλου και σημείωσε πράγματι μεγάλη επιτυχία.

Η αρχή έδωσε τη συνέχεια, καθώς η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε και τα επόμενα χρόνια κι έτσι καθιερώθηκε, άλλοτε στο Τουριστικό Περίπτερο στην οδό Αργοναυτών, άλλοτε σε άλλες αίθουσες στην παραλία του Βόλου, μέχρι να χτιστεί το 1956 το Σπίτι της Οδηγού, στην οδό Ιωάννου Καρτάλη 26, στον Βόλο, που φιλοξένησε τις μετέπειτα χριστουγεννιάτικες εορταγορές με την ίδια πάντα επιτυχία.

Τα παλιότερα μάλιστα χρόνια το Τοπικό Τμήμα Βόλου διοργάνωνε και την αντίστοιχη εορταγορά για το Πάσχα. Κορυφαία εξακολουθούσε, ωστόσο, να παραμένει η εορταγορά των Χριστουγέννων, την ευθύνη της οποίας είχε αναλάβει πλέον η ομάδα συνεργασίας των παλαιών οδηγών, με πρωτοβουλία της ακάματης αρχηγού Αιμιλίας Γρίβα και στη συνέχεια με τις άοκνες προσπάθειες της Καρολίνας Σταμοπούλου. Τα είδη που προσφέρονταν τότε και εξακολουθούν να προσφέρονται και σήμερα ήταν πάντα δημιουργίες χειροποίητες και σπιτικά γλυκά, όλα φτιαγμένα με φαντασία και κέφι, με διάθεση προσφοράς για την ενίσχυση του Οδηγισμού και των δράσεών του στον Βόλο. Οπως αναφέρει η Μαίρη Καλτσογιάννη στο βιβλίο του Τοπικού Οδηγισμού: «Είναι χαρακτηριστικό το ότι μας περιμένουν κάθε χρόνο, για να αγοράσουν τα προϊόντα μας, παρασκευασμένα με αγνά υλικά. Κυρίως όμως το ενδιαφέρον εστιάζεται στα κομψά, πρωτότυπα και χρήσιμα χριστουγεννιάτικα στολίδια».

Οταν το ενδιαφέρον έγινε φήμη και καταξιώθηκε η διοργάνωση, αποδείχθηκε ότι ο χώρος στο Σπίτι της Οδηγού δεν έφθανε και αναζητήθηκαν μεγαλύτεροι σε γνωστά ξενοδοχεία του Βόλου.

Ολα αυτά τα χρόνια μέχρι και σήμερα δεκάδες μέλη της Ομάδας Συνεργασίας και των Τοπικών Συμβουλίων του Τοπικού Τμήματος από τέλη Οκτωβρίου εργάζονται πυρετωδώς, για να είναι έτοιμα όλα για την χριστουγεννιάτικη εορταγορά του Δεκεμβρίου. Αφιερώνοντας πολύ από τον προσωπικό τους χρόνο συναντιούνται σχεδόν καθημερινά στο Σπίτι της Οδηγού που μετατρέπεται σε εργαστήρι ζαχαροπλαστικής και χειροτεχνημάτων και με τον ίδιο ζήλο, την ίδια αγάπη και προθυμία ετοιμάζουν τα γλυκά και τις χειροποίητες χριστουγεννιάτικες δημιουργίες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου