ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Παρουσιάζεται στον Βόλο «Ο Αχμάκης» του Βαγγέλη Παππά

παρουσιάζεται-στον-βόλο-ο-αχμάκης-τ-316293

Η μυθιστορηματική βιογραφία του ζωγράφου της Ρωμιοσύνης Θεόφιλου «Ο Αχμάκης» του Βαγγέλη Παππά παρουσιάζεται την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου στις 18.00 στο δημοτικό κινηματοθέατρο «Αχίλλειον».

Συνεχίζεται ο κύκλος εκδηλώσεων και δράσεων της Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος, του φορέα πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, στο πλαίσιο του θεματικού έτους πολιτισμού Μαγνήτων Τέχνες Λαϊκές.

Στη συγκεκριμένη δράση συνεργάζεται με τη Σοφία Κανταράκη υπεύθυνη του γραφείου σχολικών δραστηριοτήτων ΔΔΕ Μαγνησίας, τους εκπαιδευτικούς εικαστικών της ΔΔΕ Μαγνησίας και τις εκδόσεις Εν Πλω. Στόχος να γίνει ευρύτερα γνωστό και κατανοητό το βιβλίο του ζωγράφου Βαγγέλη Παππά, που πραγματεύεται τη μυθιστορηματική βιογραφία του κατεξοχήν εκπροσώπου της λαϊκής τέχνης, του ζωγράφου της Ρωμιοσύνης Θεόφιλου.

Αχμάκης σημαίνει ελαφρόμυαλος, αφελής, ίσως και καθυστερημένος. Ηταν το συνοδευτικό προσωνύμιο του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ ήδη από την παιδική του ηλικία. Το σκωπτικό παράσημο μιας κοινωνίας για τον πιο ιδιότροπο καλλιτέχνη της νεότερης ελληνικής περιόδου.

Το βιβλίο του Βαγγέλη Παππά αποκαλύπτει μυθιστορηματικά την πολυκύμαντη βιογραφία του πιο παράξενου κι αμφιλεγόμενου Ελληνα ζωγράφου. Ταπεινού φουστανελοφόρου, οραματιστή, σε μια Ελλάδα που σχεδόν οι πάντες είχαν πάψει να ονειρεύονται. Ανεπανάληπτου καλλιτέχνη, που οι καινοτομίες του τότε θεωρήθηκαν αδιάφορες και γραφικές και μιας τέχνης που ύμνησε με τρόπο πρωτόγνωρο την ελληνικότητα, τον έρωτα και τον ηρωισμό, σε τέτοιο βαθμό, που η ειλικρίνειά της, αν και θεωρήθηκε αδιάφορη από τους συμπατριώτες του, ωστόσο στη Δύση του μοντερνισμού αναγορεύτηκε ως σπουδαία κι ανεκτίμητη.

Η ιστορική διαδρομή του αξεπέραστου λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου στον χρόνο ήταν στα αλήθεια μυθιστορηματική. Η σύγχρονη ιστορία, οι νίκες και οι ήττες του ελληνισμού κινούν αδιάκοπα τον Θεόφιλο στον γεωγραφικό χάρτη της Ελλάδας ως πλάνητα και ιεραπόστολο της ανώτερης ιδέας του αγνού ηρωισμού, με μοναδικό του όπλο ένα μονάχα πινέλο…

Ο Βαγγέλης Παππάς μέσα από την ιστορία και τον μύθο του μεγάλου Ελληνα ζωγράφου που ενέπνευσε καθοριστικά την γενιά του ’30, δημιουργεί ένα πολυεπίπεδο έργο, στο οποίο αναζητείται ο δρόμος προς την προσωπική ελευθερία και την κάθαρση. Ενας κόσμος οραμάτων και μυστικών αποθεώσεων, εσωτερικότητας και συμβόλων, οικοδομούν τον χαρακτήρα του σοφού Θεόφιλου Χατζημιχαήλ, μέσα από το λαϊκό και πανάγιο ύφος της γλώσσας των καιρών του και των έργων του που μας ταξιδεύουν με ασφάλεια στις αλήθειες του Αχμάκη της Βαρειάς.

Ο Βαγγέλης Παππάς γεννήθηκε το 1976 στον Πειραιά. Προτού εισέλθει ως επιτυχών στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στη Θεσσαλονίκη το 1995, είχε ήδη σπουδάσει τέσσερα έτη βυζαντινή τέχνη με δασκάλους όπως ο Γιάννης Καρούσος, ο Λιόνδας, ο Ζίας και πολλοί άλλοι. Από τη Σχολή Καλών Τεχνών αποφοίτησε το 2002 και κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας δημιούργησε το περίφημο Μουσείο του Ρούπελ στο Πετρίτσι Σερρών. Στη συνέχεια έλαβε μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και μέχρι σήμερα έχει λειτουργήσει 9 ατομικές εκθέσεις, ενώ από το 2008 δημιούργησε το εικαστικό εργαστήριο της ARTe πραγματικό χώρο πολιτισμού στο κέντρο της Αθήνας. Το 2014 δημοσίευσε το πρώτο του βιβλίο «Το συναξάρι του Μεγαλομάρτυρα Αθανάσιου Διάκου», από τις εκδόσεις Παρρησία.

Ιδιαίτερα αξίζει να αναφερθεί ότι ο εικαστικός και συγγραφέας Βαγγέλης Παππάς, σε συνεργασία με την υπεύθυνη του γραφείου σχολικών δραστηριοτήτων της ΔΔΕ Μαγνησίας Σοφία Κανταράκη, αλλά και του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας Ματούλα Μακέλη, στο πλαίσιο προώθησης της φιλαναγνωσίας, της διαθεματικότητας και της βιωματικής επαφής των μαθητών με συγγραφείς οι οποίοι πραγματεύονται θέματα περιβάλλοντος, πολιτισμού και δη τοπικής ιστορίας, θα συνομιλήσει με μαθητές σχολικών μονάδων ξεδιπλώνοντας το παζλ της εικαστικής τέχνης μέσα από τη συγγραφή της μυθιστορηματικής βιογραφίας του Μυτιληνιού ζωγράφου Θεόφιλου. Μέσα από μια εποικοδομητική συζήτηση με τους μαθητές μπορεί να εμπλουτιστεί η πολιτιστική ζωή του σχολείου και της πόλης συλλήβδην αναβαθμίζοντας την καθημερινότητα.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στην εκδήλωση, η Σοφία Κανταράκη φιλόλογος, συγγραφέας, υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων ΔΔΕ Μαγνησίας, θα προσεγγίσει το βιβλίο μέσα από τη φιλολογική της ματιά, αποκωδικοποιώντας τα μηνύματα που αυτό εκπέμπει.

Η Μαρία Νάνου ιστορικός βυζαντινής τέχνης στη Βιβλιοθήκη – Κέντρο Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που με την ενασχόλησή της με το Λαογραφικό Κέντρο Κίτσου Μακρή, έχει αποκτήσει σφαιρική γνώση για τον Θεόφιλο.

Η εικαστικός Ελπινίκη Καμόσου θα παρουσιάσει την άλλη πλευρά του βιβλίου, πώς ακριβώς μπορεί να το δει συνάδελφος του Θεόφιλου.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του συγγραφέα Βαγγέλη Παππά. Στο κλείσιμο της εκδήλωσης λίγο πριν την καταληκτική παρέμβαση από τον Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού και πρόεδρο της Μαγνήτων Κιβωτός Ιγνάτιο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου