ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Με επιτυχία το 19ο πανελλήνιο συνέδριο του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου

με-επιτυχία-το-19ο-πανελλήνιο-συνέδριο-τ-366652

Μεγάλη εκδήλωση πλαισιώνει την τελετή λήξης του 19ου πανελλήνιου συνεδρίου των εν Ελλάδι και απανταχού στο εξωτερικό Λυκείων των Ελληνίδων, που πραγματοποιείται στον Βόλο με τη συμμετοχή πλήθους συνέδρων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η τελετή λήξης, με την ανάδειξη και την ανακοίνωση του επόμενου Λυκείου που θα αναλάβει τη διοργάνωση του 20ού πανελληνίου συνεδρίου του ΛτΕ, περιλαμβάνει μεγάλη παράσταση των χορευτικών ομάδων του Λ.Ε.Β., με τίτλο «Της γαλανής το φόρεμα, της ρούσας το φουστάνι…».

Η παράσταση, που πραγματοποιείται απόψε Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου στις 7.30 μ.μ. στο δημοτικό θέατρο Ν. Ιωνίας, είναι αφιερωμένη στη λαϊκή παράδοση του Ν. Μαγνησίας όσον αφορά στα τραγούδια, τους χορούς και τον λαϊκό ενδυματολογικό πολιτισμό της. Επιμέλεια, διδασκαλία χορών της παράστασης του Λ.Ε.Β. Γιάννης Πραντσίδης και Θανάσης Μπέας. Για το περιφερειακό τμήμα χορού Αλμυρού Φώτης Σκαμαγκούλης. Η παράσταση παρουσιάζει επίσης τρία θεατρικοποιημένα κείμενα του αείμνηστου λαογράφου, ιστορικού ερευνητή και συγγραφέα Γιώργου Θωμά από το βιβλίο του «Ευτράπελα ιστορήματα του Πηλίου» (1992) σε σκηνοθεσία Απόστολου Τσιρώνη.

Eκτός από τις χορευτικές ομάδες του Λ.Ε.Β, συμμετέχουν επίσης οι Ομάδα Γυναικών του Πολιτιστικού Συλλόγου Τρικεριωτών Μαγνησίας «Εν Τρικερίω» υπεύθυνος Νίκος Μούτσελος και η Χορευτική Ομάδα Σ.Σ.Ο.Π.Π.Α. Σκύρου υπεύθυνος Γιώργος Γεωργούδης. Επιμέλεια εκδήλωσης Εφορεία Χορού Λ.Ε.Β. έφορος Αννα Κουτσελίνη. Τιμή εισιτηρίου 5 ευρώ. Πληροφορίες για εισιτήρια στα τηλέφωνα 2421033938, 2421305753 τις ώρες 10.30 – 13.30.

Γνωριμία με την πόλη

Η διοργάνωση διανθίζεται από μικρή έκθεση σύγχρονων χειροποίητων δημιουργιών με επιμέλεια της Εφορείας Οικοτεχνίας του Λ.Ε.Β. έφορος Κατερίνα Δουλκέρογλου, ενταγμένη στη θεματική του συνεδρίου, από τα παραδοσιακά εργαστήρια του Λ.Ε.Β., καθώς και με καλλιτεχνικά γεγονότα, εργαστήρια με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Το πρώτο εργαστήριο σήμερα Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου, 09.30 – 11.00, περιλαμβάνει την παρουσίαση της παραδοσιακής φορεσιάς του Τρικερίου με την επιμέλεια της εφόρου ιματιοθήκης του Λ.Ε.Β. Ασπας Καπουρνιώτη. Το ανοικτό εργαστήριο, το οποίο απευθύνεται στις εφόρους, συνεφόρους υπεύθυνες των ιματιοθηκών των ΛτΕ και γενικά κάθε ενδιαφερόμενο, θα πραγματοποιηθεί στην Ελληνογαλλική Σχολή Βόλου «Saint Joseph» Σπυρίδη 130.

Το δεύτερο ανοιχτό εργαστήριο θα γίνει από τον γνωστό σκηνογράφο, ζωγράφο και ενδυματολόγο Γιάννη Μετζικώφ, επίσης σήμερα Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου, ώρες 11.00 – 13.30 με θέμα: «H αναφορά στην παράδοσή μας απασφαλίζει στην όψη των ενδυμάτων, στις έννοιες του μοναδικού, του προσωπικού, του πολύτιμου και του συναισθηματικού. Μπορεί άραγε να προσπεράσουμε κάτι που μας φέρνει αντιμέτωπους με τόση συγκίνηση;». Το σεμινάριο απευθύνεται στους συνέδρους, σε καλλιτέχνες από τον χώρο των εικαστικών, του θεάτρου, του ενδύματος, καθώς και σε εκπαιδευτικούς, φιλοτέχνους κ.ά. Xώρος αίθουσα συναυλιών Δημοτικού Ωδείου Βόλου Μεταμορφώσεως 1. Επιμέλεια εκδήλωσης Εφορεία Δημοσίων Σχέσεων Λ.Ε.Β.

Επιπλέον, λειτουργεί η έκθεση σύγχρονης τέχνης καλλιτεχνών, με τίτλο «Μεθερμηνείες», ενταγμένη στη θεματική του συνεδρίου. Η έκθεση, η οποία διοργανώνεται με τη συνεργασία της Διεύθυνσης Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Bόλου, φιλοξενείται στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου και διαρκεί έως τις 29 Σεπτεμβρίου. Tέλος, αξίζει να επισημανθεί, ότι στο πλευρό του Λ.Ε.Β. τάχθηκε εξαρχής η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Το συνέδριο υποστηρίζουν επίσης τοπικοί φορείς Δήμος Βόλου, Επιμελητήριο Μαγνησίας, Συνεταιρισμός Ζαγοράς, ΕΚΠΟΛ, ΕΨΑ κ.ά., αλλά και διάφορες επιχειρήσεις με χορηγίες και παροχή προϊόντων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου