ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

«Μεθερμηνείες» στο Μουσείο της Πόλης Βόλου

μεθερμηνείες-στο-μουσείο-της-πόλης-375340

Παρουσία πλήθους κόσμου εγκαινιάστηκε χθες το βράδυ η έκθεση σύγχρονης τέχνης με τίτλο «Μεθερμηνείες» στον χώρο των περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου της Πόλης του Βόλου, με τη συνεργασία της Διεύθυνσης Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ.

Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο του 19ου πανελλήνιου συνεδρίου, που διοργανώνεται στον Βόλο από το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου από 19 έως 22 Σεπτεμβρίου. Θέμα του συνεδρίου είναι παραδοσιακές ελληνικές φορεσιές και σύγχρονη μόδα, διάλογοι, ταυτίσεις και αντιπαραθέσεις.

Στο πνεύμα αυτό, δεκατέσσερις σύγχρονοι καλλιτέχνες μεθερμηνεύουν, συνδιαλέγονται και συνομιλούν με τους ανώνυμους αυτούς καλλιτέχνες, δημιουργούς των φορεσιών και παραδίδουν έργα, υπενθυμίσεις, με τους πολλαπλούς τρόπους έκφρασης του σήμερα.

Η ποικιλομορφία των σχεδίων, τα τολμηρά χρώματα, οι λεπτομέρειες των μοτίβων στα ρούχα, στα κοσμήματα, στα καπέλα σε συνδυασμό με μνήμες και τη νοσταλγία του τόπου τους, έδωσαν υλικό για δημιουργία έργων σύγχρονων με την προσωπική υπογραφή του κάθε καλλιτέχνη. Αναφορές στο φύλο με υπαινικτικό τρόπο, αποδόμηση στερεοτύπων, παγανιστικά σύμβολα, μαγικά σχήματα, όπως ο αρχέγονος κύκλος, λεπτομέρειες πτυχώσεων, το ένδυμα ως σύμβολο κ.ά. είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τα έργα τους. Αυτά αποτελούνται από εγκαταστάσεις στον χώρο, επιτοίχια έργα, βίντεο, φωτογραφία με τη χρήση υλικών σύγχρονων, όπως μέταλλο, γυαλί, χαρτί, πλαστικό κ.ά., αλλά και φυσικών, όπως ύφασμα, νήματα, κλωστές κ.ά., επαναπροσεγγίζοντας και συνδέοντας με μια νοητή και αέναη γραμμή, το χθες με το σήμερα, το μοντερνισμό με την παράδοση.

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην εν λόγω έκθεση είναι Αρκουδογιάννη Ευρυδίκη, Βούλγαρη Βασιλική, Βούλγαρης Παναγιώτης, Καμόσου Ελπινίκη, Κασσαβέτη Κατερίνα, Παπαδημητρίου Μαρία, Παπαϊωάννου Κλειώ, Ποδιάς Νίκος, Σδούκου Ιφιγένεια, Σκουρογιάννης Δημήτρης, Τερλίδου Ιωάννα, Τσιάτσιου Θεοδώρα, Τσόγκα Βιβή, Χατζηνικολάου Μαρία – Ανδρομάχη. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η ιστορικός τέχνης Μάγδα Κουμπαρέλου.

Η έκθεση διαρκεί έως τις 29 Σεπτεμβρίου. Ωρες λειτουργίας Τρίτη – Κυριακή 10.30 – 13.30, Τετάρτη, Παρασκευή και απόγευμα 18.00 – 21.00. Δευτέρα κλειστά. Το Μουσείο της Πόλης βρίσκεται Φερών 17 στα Παλιά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου