ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Παραδοσιακή χορευτική εκδήλωση στην παραλία

παραδοσιακή-χορευτική-εκδήλωση-στην-384128

Αύριο Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου στον παραλιακό χώρο μπροστά από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Χορευτική εκδήλωση διοργανώνεται αύριο Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου, ώρα 20.00, στον χώρο έμπροσθεν του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην παραλία του Βόλου, με τη συμμετοχή τοπικών χορευτικών συνόλων που θα παρουσιάσουν χορούς της Μακεδονίας.

Η συνετή, οργανωμένη και πλήρως τεκμηριωμένη συνεργασία, όλο αυτό το διάστημα, των φορέων της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» και του χορευτικού συνόλου γυναικών «Η Δημητριάς», οι οποίοι είχαν την ευθύνη διοργανώσεων που πλέον γίνονται θεσμοί, όπως το αντάμωμα χορευτικών συνόλων της Μαγνησίας, συνετέλεσε ώστε να σχεδιάζονται και άλλες παρόμοιες δράσεις.

Η αυξανόμενη συμμετοχή των τοπικών χορευτικών ομάδων οδήγησε στην απόφαση να σχεδιαστεί και να οργανωθεί και η νέα εκδήλωση, που περιλαμβάνει χορευτική περιδιάβαση στον ελληνικό χώρο με αφετηρία τους χορούς της Μακεδονίας.

Στη φετινή, πρώτη διοργάνωση τιμώμενο συγκρότημα από τη Μακεδονία θα είναι ο Λαογραφικός Ομιλος Ντόπιων Αλεξάνδρειας και Περιχώρων «Το Ρουμλούκι».

Τον τρόπο διοργάνωσης και τον σκοπό της εκδήλωσης εμπνεύστηκε και από μηνών επεξεργάζεται η Κατερίνα Γκανέτσα και το χορευτικό σύνολο της Ι.Μ.Δ. «Η Δημητριάς», που θεωρεί ότι πρέπει να επιτευχθούν η σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ των χορευτικών ομάδων και η καλύτερη επικοινωνία των ανθρώπων, που ασχολούνται με την παράδοση, τον πολιτισμό και τον χορό.

Συμμετέχουν Σύλλογος Διατήρησης και Προβολής της Παράδοσης της Ανατολικής Ρωμυλίας Βόλου, Σύλλογος Μακεδόνων Βόλου «Ο Μέγας Αλέξανδρος», Πολιτιστικός Σύλλογος Αγριάς – Δράκειας «Αγιος Γεώργιος», Πολιτιστικός Σύλλογος Συκής «Γεώργιος Ρηματισίδης», Πολιτιστικός, Αθλητικός Σύλλογος Αγίου Γεωργίου Βόλου, Σύλλογος Βλατσιωτών Ν. Κοζάνης «Αγιος Μάρκος», χορευτικό σύνολο γυναικών Ι.Μ.Δ. «Η Δημητριάς».

Με ζωντανή μουσική από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας, το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με το τιμώμενο συγκρότημα και πρώτα με αναφορά του Δημητρίου Κορφιώτη προέδρου του Λαογραφικού Ομίλου Ντόπιων Αλεξάνδρειας και Περιχώρων «Το Ρουμλούκι».

Στη συνέχεια θα παρουσιαστεί το δρώμενο Γάμος στο Ρουμλούκι, στη διάρκεια του οποίου θα παρουσιαστούν τα έθιμα στο πατρικό της νύφης και το περίφημο «δέσιμο» του γυναικείου κεφαλόδεσμου «το κατσούλι».

Αμέσως μετά, με τον τρόπο που μόνον εκείνοι γνωρίζουν, θα παρουσιάσουν το πρόγραμμά τους με παραδοσιακούς χορούς Μακεδονίας. Θα ακολουθήσει η παρουσίαση μακεδονίτικων χορών από τα τοπικά χορευτικά συγκροτήματα, για να κλείσει ο Σεβασμιώτατος κ. Ιγνάτιος, ο οποίος και θα προσφέρει στο τιμώμενο συγκρότημα αναμνηστικά δώρα και προϊόντα της περιοχής μας. Η επιτυχία της εκδήλωσης θα καταδείξει κατά πόσο θα προχωρήσει ο σχεδιασμός και τούτης της δράσης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου