ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Απόσταγμα σκοπελίτικης τέχνης

απόσταγμα-σκοπελίτικης-τέχνης-512312

Χειροποίητα παραδοσιακά αριστουργήματα παρουσιάζονται στο νέο τέρμιναλ του λιμανιού

Η λαϊκή τέχνη και η παράδοση αιώνων αποτυπώνεται στα χειροποίητα αριστουργήματα που δημιούργησαν Σκοπελίτες τεχνίτες και φιλοξενούνται στην έκθεση που εγκαινιάστηκε χθες στο τέρμιναλ του λιμένα Βόλου.

Πλήθος κόσμου, δεκάδες Σκοπελίτες, φίλοι της παράδοσης και του πολιτισμού παραβρέθηκαν στη χθεσινή επίσημη πρώτη της έκθεσης που «σαλπάρισε» από τη Σκόπελο με προορισμό τον Βόλο και την προοπτική να προσεγγίσει τους φίλους της παράδοσης.

Η έκθεση ιστορικής αναφοράς, γνωριμίας και παρουσίασης των σύγχρονων Σκοπελιτών λαϊκών τεχνιτών, με τίτλο «Λαϊκή τέχνη νήσου Σκοπέλου. Από το παρελθόν στο σήμερα και στο μέλλον», ξεδιπλώνει τη μακραίωνη λαογραφική παράδοση του νησιού και αφηγείται με έντονα χρώματα ιστορίες που παραμένουν ζωντανές στον χρόνο.

Την εκδήλωση προλόγισε ο Νίκος Τσούκας, γενικός γραμματέας της «Μαγνήτων Κιβωτός» και αναφέρθηκε στην κοινή προσπάθεια να αναδειχθεί το πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Σκοπέλου Χρήστος Βασιλούδης ο οποίος υπογράμμισε τη σημασία διατήρησης της ταυτότητας του νησιού και της παράδοσης που αποτελεί γνώμονα προόδου και ανάπτυξης. Στο ίδιο μοτίβο κυμάνθηκε η εισήγηση της αντιπροέδρου του Κέντρου Μελετών Νήσου Σκοπέλου Αικατερίνης Προβιά, η οποία μίλησε με θερμά λόγια για τους τεχνίτες της Σκοπέλου και τη δεξιοτεχνία τους.

Ακολούθησε η ομιλία του προέδρου του Κέντρου Μελετών Νήσου Σκοπέλου Κωνσταντίνου Ιω. Σύρου για τη λαϊκή τέχνη στη Σκόπελο ως φορέα πολιτισμού και οικονομικής δραστηριότητας.

Οι Σκοπελίτες λαϊκοί τεχνίτες που εκθέτουν είναι οι Νίκος Ρόδιος (αγγειοπλάστης), Μάγδα Ροδίου (κεραμίστρια), Βιολέτα Σοφικίτου (ζωγράφος), Χαράλαμπος Κοχύλης (ξυλογλύπτης), Ουρανία Καλλιανού – Γιακείμ (κέντημα παραδοσιακής φορεσιάς), Αντώνης Αμπελάκιας (μαχαιράς), Παναγιώτα Κεχριώτη (ύφανση) και Κωνσταντίνος Κοσύφης (ναυπηγική), εντυπωσιάζοντας το κοινό.

Η έκθεση είναι καρπός συνεργασίας της «Μαγνήτων Κιβωτός» με το Κέντρο Μελετών Νήσου Σκοπέλου κι όπως ανέφερε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, πρόεδρος της «Μαγνήτων Κιβωτός» θα παρουσιαστεί στη Σκόπελο στον κινηματογράφο «Ορφέας» από 20 έως 30 Ιουλίου, ενώ σημείωσε παράλληλα ότι δίνεται έμφαση στη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος στη χερσαία και νησιωτική Μαγνησία.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η αντιδήμαρχος Σκοπέλου Αθηνά Ντάκη, η πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Σκοπέλου Μαίρη Διαμάντη, εκπρόσωποι φορέων, φίλοι της τέχνης και του πολιτισμού και πλήθος κόσμου. Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά, από τις 10.00 έως 20.00 και θα διαρκέσει έως την ερχόμενη Κυριακή 19 Μαΐου.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου