ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Κώστας Παπαγεωργίου και o Γιώργος Ψάλτης συζητούν για την ποίηση

ο-κώστας-παπαγεωργίου-και-o-γιώργος-ψάλ-520908

Στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου Βόλου

Τους ποιητές Κώστα Παπαγεωργίου και Γιώργο Ψάλτη παρουσιάζει σε ανοικτή για το κοινό εκδήλωση η Διεύθυνση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του Δήμου Βόλου τη Δευτέρα 13 Μαΐου, στις 7.30 το απόγευμα, στο χώρο της δημοτικής Βιβλιοθήκης στο κτίριο Σπίρερ, με την υποστήριξη του Συνδέσμου Φιλολόγων Μαγνησίας.

Μια εκδήλωση που αποσκοπεί να δώσει την ευκαιρία στους δύο ποιητές να συνομιλήσουν -χωρίς περιορισμούς και προκαταλήψεις- για την ποίηση, τη προσέγγισή τους σε θέματα που αφορούν στην έμπνευση, τη διαχείριση του λόγου, την κριτική και την υποδοχή του κοινού, σε μια εναλλαγή ρόλων μεταξύ δημιουργού και παρουσιαστή.

Ο Κώστας Γ. Παπαγεωργίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945. Σπούδασε νομικά και φιλολογία. Στα γράμματα πρωτοεμφανίστηκε με την ποιητική συλλογή “Ποιήματα” το 1966. Το διάστημα 1972-1978 εργάστηκε ως δικηγόρος. Έκτοτε ασχολείται αποκλειστικά με την λογοτεχνία και με ό,τι αμέσως ή εμμέσως σχετίζεται μ’ αυτήν. Συνεργάστηκε με τα αξιολογότερα λογοτεχνικά περιοδικά κατά την τελευταία τριακονταετία (“Αντί”, “Λέξη”, “Δέντρο”, “Διαβάζω”, “Εντευκτήριο”, “Τραμ” κ.α.). Διετέλεσε συνυπεύθυνος στη σύνταξη των ετήσιων ομαδικών αντιδικτατορικών εκδόσεων Κατάθεση ’73 και Κατάθεση ’74, ενώ συνέταξε (με τον ποιητή Γιάννη Βαρβέρη) την Ελληνική ποιητική ανθολογία θανάτου του εικοστού αιώνα (1995). Άσκησε συστηματικά λογοτεχνική κριτική από περιοδικά και εφημερίδες. Έχει δημοσιεύσει κριτικές στο ένθετο “Βιβλιοθήκη” της εφημερίδας “Ελευθεροτυπία”. Από το 1982 ως το 1998 εξέδιδε και διηύθυνε το περιοδικό “Γράμματα και Τέχνες”.

Ποιήματά του μελοποιήθηκαν και κυκλοφόρησαν σε δίσκους από τον Θάνο Μικρούτσικο (“Ιχνογραφία”), από τον Νίκο Τάτση (“Έρανα”), καθώς και από τον Χάρη Κατσιμίχα. Από το 1982 εργάζεται στην Ελληνική Ραδιοφωνία, στην αρχή ως σύμβουλος σε θέματα λογοτεχνίας και εν συνεχεία ως επιμελητής λογοτεχνικών εκπομπών και εκδηλώσεων στο Τρίτο Πρόγραμμα. Από το 1990 εργάζεται ως καθηγητής στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών, διδάσκοντας Ιστορία Θεάτρου και Λογοτεχνίας. Είναι ιδρυτικό μέλος της “Εταιρείας Συγγραφέων”. Ποιήματα, μελέτες και εκτενή δοκίμιά του έχουν μεταφραστεί σε ευρωπαϊκές γλώσσες. Έχει πάρει το Κρατικό Βραβείο Ποίησης 2001 και το Βραβείο Ποίησης του περιοδικού “Διαβάζω”. Το 2009 τιμήθηκε με το Βραβείο του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη της Ακαδημίας Αθηνών, για το σύνολο του ποιητικού του έργου. Το 2012 του απονεμήθηκε το Βραβείο Νουβέλας-Διηγήματος του περιοδικού “Διαβάζω” για το αφήγημά του “Νερό”.

Ο Γιώργος Ψάλτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1969. Η πρώτη του ποιητική συλλογή (“Επιστροφή στην ενιαία χώρα”, Εκδόσεις Ίκαρος, 2008) περιλήφθηκε στη βραχεία λίστα για το Βραβείο Πρωτοεμφανιζομένου Συγγραφέα 2009 του περιοδικού “Διαβάζω”. Η δεύτερη, “Μη σκάψετε παρακαλώ εδώ είναι θαμμένος ένας σκύλος”, κυκλοφόρησε το 2011, επίσης από τον Ίκαρο. Έγραψε το λιμπρέτο “Η ώρα του Μυστικού Δείπνου” και τα στάσιμα για τα “Κατά Μάρκον Πάθη” για μουσικά έργα του Φ. Τσαλαχούρη που παρουσιάστηκαν το 2012 και το 2016 στο Μουσείο Μπενάκη. Το 2015 παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Θεατρικού Αναλογίου στο Θέατρο Τέχνης το έργο του “Σπόροι παπαρούνας” (Εκδόσεις Κουκούτσι). Το 2017 κυκλοφόρησε το ποιητικό βιβλίο του “Εσένα”.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου