ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η προσφορά του εαμικού κινήματος

η-προσφορά-του-εαμικού-κινήματος-522373

Εκδήλωση του ΣΙΜΕΑ αύριο στο αμφιθέατρο «Ι. Κορδάτος»

Η προσφορά του εαμικού αντιστασιακού κινήματος στη νίκη κατά του φασισμού στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο θα βρεθεί στο επίκεντρο της εκδήλωσης που διοργανώνει αύριο Τετάρτη 8 Μαΐου ο Σύλλογος Ιστορίας και Μνήμης Εθνικής Αντίστασης (ΣΙΜΕΑ).

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 19.00 στο αμφιθέατρο «Κορδάτος» στο παραλιακό συγκρότημα «Παπαστράτος», τελεί υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και συμπίπτει με την επέτειο της αντιφασιστικής νίκης που εορτάζεται σε όλη την Ευρώπη στις 9 Μαΐου. Ομιλητής θα είναι ο δρ. Ιστορίας Μενέλαος Χαραλαμπίδης, ο οποίος θα μιλήσει με θέμα «Μικρασιάτες πρόσφυγες: Η «ατμομηχανή» του εαμικού αντιστασιακού κινήματος σε Αθήνα και Πειραιά».

Στην ομιλία θα παρουσιαστούν οι ιδιαίτερες συνθήκες της εγκατάστασης των Μικρασιατών προσφύγων, με επίκεντρο τη μεσοπολεμική Αθήνα, όπου πραγματοποιήθηκε η έρευνα του ιστορικού, τα προβλήματα επιβίωσης, ο κατοχικός λιμός ως αφετηρία της Αντίστασης στην Αθήνα, η χωροταξία της Αντίστασης και οι προσφυγικές συνοικίες – προπύργια του ΕΑΜ σε Αθήνα και Πειραιά. Επίσης, θα αναλυθεί η κοινωνική σύνθεση της εαμικής αντίστασης και θα γίνει αναφορά στους λόγους ένταξης των προσφύγων (νεολαίας, γυναικών) στο ΕΑΜ.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθούν σχετικό φωτογραφικό και βιντεοσκοπημένο υλικό. Σημειώνεται πως ο Μενέλαος Χαραλαμπίδης με τους συναδέλφους του Πολυμέρη Βόγλη και Χάρη Αθανασιάδη σχεδίασε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Δημόσια Ιστορία» στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Είναι εμπνευστής, διοργανωτής και επιστημονικός υπεύθυνος των δράσεων υπό τον τίτλο «12 Οκτωβρίου 1944. Η Αθήνα Ελεύθερη», δράσεις που κατάφεραν να καθιερώσουν τον εορτασμό της απελευθέρωσης της Αθήνας από τους Γερμανούς και αποτελούν τη μεγαλύτερη εκδήλωση Δημόσιας Ιστορίας στην Ελλάδα (www.freeathens44.org).

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου