ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Συνέδριο της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών

συνέδριο-της-ακαδημίας-θεολογικών-σπ-537640

Η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών διοργανώνει από τις 9 έως και τις 11 Μαΐου συνέδριο με θέμα «Μορφές χριστιανικών αφηγηματικών κειμένων: Θεολογικές και θύραθεν προσεγγίσεις» στο Συνεδριακό Θεσσαλίας στα Μελισσάτικα. Εναρξη Πέμπτη 9 Μαΐου, 6.00 μ.μ.

Οι εισηγητές του συνεδρίου μέσα από κριτική μελέτη θα αναδείξουν τον τρόπο, με τον οποίο βιβλικά και εν γένει χριστιανικά κείμενα διαμορφώνουν και παρουσιάζουν τους αφηγηματικούς χαρακτήρες τους, καθώς και πώς η αφηγηματική λειτουργία οδηγεί στη συνάντηση και τον διάλογο της Θεολογίας με παλαιότερες και νεότερες θύραθεν επιστήμες και μαθήσεις, όπως η ιστορία, η ερμηνευτική, η λογοτεχνία, η παιδαγωγική, η ψυχολογία, κ.λπ.

Το περιεχόμενο του συνεδρίου αντλείται από τα δεδομένα που προκύπτουν από την αλματώδη ανάπτυξη που παρουσιάζουν στην εποχή μας η μεταφορά και χρήση της αφηγηματικής ανάλυσης και κριτικής στον χώρο των βιβλικών σπουδών και ευρύτερα της συστηματικής και φιλοσοφικής θεολογίας, αρχής γενομένης από τη δεκαετία του ’80.

Ο σκοπός του συνεδρίου είναι διττός, καθώς επιχειρεί να αναδείξει την επικαιρότητα, τη σημασία και τις προοπτικές της αφηγηματικής ανάλυσης και κριτικής για τη διαλεύκανση των θεολογικών μηνυμάτων και των θεολογικών προοπτικών, που περιέχονται στα βιβλικά και εν γένει χριστιανικά κείμενα, ενώ παράλληλα στοχεύει να φέρει τη θεολογική προσέγγιση των χριστιανικών αφηγηματικών κειμένων σε δημιουργικό διάλογο με αυτήν του θύραθεν κόσμου.

Αναλυτικότερα, στις διάφορες ενότητες του συνεδρίου θα αναπτυχθούν με βάση την αφηγηματική λειτουργία θέματα από κείμενα της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης και από τους βίους και τα μαρτύρια των Αγίων, ενώ θα εξεταστούν επίσης βιβλικοί και εν γένει χριστιανικοί αφηγηματικοί χαρακτήρες και αφηγηματικά θέματα από την προοπτική της λογοτεχνίας και του διαλόγου της με τη Θεολογία, της ηθικής, της παιδαγωγικής (και ειδικότερα της διδακτικής των Θρησκευτικών), της ψυχολογίας ή ακόμη της ψυχοθεραπείας. Πληροφορίες στα τηλέφωνα 2421093553 και 2421093573.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου