ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Βιβλιοπαρουσίαση στη Λέσχη Εργαζομένων και Νεολαίας Βόλου

βιβλιοπαρουσίαση-στη-λέσχη-εργαζομέ-593373

«Παρίες ανάμεσα στους παρίες. Τοξικομανείς και ψυχοπαθολογία»

«Οι τοξικομανείς με ψυχοπαθολογία είναι οι διπλά «αποκλίνοντες», οι διπλά στιγματισμένοι άνθρωποι, γυναίκες και άντρες, στην πλειονότητά τους νεαρής ηλικίας, από όλα τα κοινωνικά στρώματα, που ο αριθμός τους μεγαλώνει καθημερινά, αποδέκτες μιας βάρβαρης, ρατσιστικής αντιμετώπισης από τους θεσμούς και τους φορείς, παρίες ανάμεσα σε παρίες.» (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).

Στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «Ζωές στο περιθώριο… Να γκρεμίσουμε τα τείχη της συντήρησης και των ταξικών διακρίσεων», η Λέσχη Εργαζομένων και Νεολαίας Βόλου φιλοξενεί την Κατερίνα Μάτσα, συγγραφέα, ψυχίατρο κοινωνικών ιατρείων και πρώην διευθύντρια του 18 ΑΝΩ, συμβάλλοντας στο άνοιγμα της κοινωνικής και βαθιά πολιτικής κουβέντας πάνω σε ζητήματα της τοξικοεξάρτησης και της ψυχικής υγείας.

Με την πεποίθηση ότι τα εν λόγω ζητήματα πρέπει να σταματήσουν να καλύπτονται από πέπλα σιωπής και να τίθενται στο περιθώριο των διεκδικήσεων προς τη χειραφέτηση του ατομικού και συλλογικού υποκειμένου, την Τετάρτη 13/3, στις 19.00, η Κ. Μάτσα θα παρουσιάσει το βιβλίο της «Παρίες ανάμεσα στους παρίες. Τοξικομανείς και ψυχοπαθολογία», στο οποίο γίνεται αναφορά στην κλινική εμπειρία ασθενών – χρηστών όλου του φάσματος των ναρκωτικών ουσιών, στην ανάδειξη εναλλακτικών θεραπευτικών δυνατοτήτων, αλλά και στην τοποθέτηση όλων αυτών των ζητημάτων στο ιστορικό και κοινωνικό τους πλαίσιο, στο χωροχρόνο της καταστροφικής κρίσης ενός παγκόσμιου καπιταλισμού ολοένα πιο σκοτεινού. Γιατί «στον καπιταλισμό, οι αποκλεισμένοι, οι απόβλητοι δεν είναι «παράπλευρες απώλειες» του συστήματος αλλά όρος της δυνατότητάς του», όπως αναφέρει ο Σάββας Μιχαήλ στο επίμετρο του βιβλίου της Κ. Μάτσα και ο οποίος θα πλαισιώσει τη βιβλιοπαρουσίαση. Η συνέχεια την Τετάρτη, Μεταμορφώσεως 19, στη Λέσχη Εργαζομένων και Νεολαίας Βόλου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου