ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Αφιέρωμα μνήμης και τιμής

αφιέρωμα-μνήμης-και-τιμής-601528

Το βιβλίο της Ελένης Δικαίου «Ο τελευταίος Ελληνας της Σμύρνης» παρουσιάζεται στο Μεταξουργείο

Το τελευταίο βιβλίο της Ελένης Δικαίου «Ο τελευταίος Ελληνας της Σμύρνης» θα παρουσιαστεί στον πολυχώρο του Μεταξουργείου την Τετάρτη 6 Μαρτίου στις 7 μ.μ. από τον Ι.Ν. Ευαγγελιστρίας, τους τρεις Μικρασιατικούς Συλλόγους «Ιωνες», «Το Εγγλεζονήσι» και «Μνήμες Προσφύγων», καθώς και τις εκδόσεις «Πατάκη».

Για το βιβλίο στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Οικονόμου ιεροκήρυκας της Ι.Μ.Δ., ο Νίκος Βαραλής δημοσιογράφος και διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού της Ι.Μ. Δημητριάδος και η Ροσσάνα Πώποτα δημοσιογράφος. Χαιρετισμό εκ μέρους των τριών συλλόγων θα απευθύνει η Ουρανία Σταματιάδου, πρόεδρος του συλλόγου «Το Εγγλεζονήσι». Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσουν μαθητές του Δημ. Σχολείου της Ελληνογαλλικής Σχολής Βόλου και του 1ου Γενικού Λυκείου Ν. Ιωνίας. Την εκδήλωση θα πλαισιώσει η χορωδία του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Βόλου. Τον συντονισμό θα κάνει η Βάσα Παρασκευά, δρ. Θεολογίας και αντιπρόεδρος της Εστίας «Ιωνες».

Το βιβλίο αποτελεί ένα σημαντικό ιστορικό μυθιστόρημα, που καταγράφονται η ζωή και ο μαρτυρικός θάνατος του πατέρα και εθνάρχη των Μικρασιατών Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης, που σφράγισε με τη θυσία του την τραγωδία της Μικρασιατικής Καταστροφής, γράφοντας σελίδα χρυσή. Στις 250 σελίδες του βιβλίου, που απευθύνεται στους νέους και πρόσφατα κυκλοφόρησε, η συγγραφέας με σεβασμό στην αντικειμενικότητα και ερευνώντας αξιόπιστες πηγές, ώστε να αποδειχτεί η ιστορική αλήθεια, καταγράφει μέσα από τη μυθιστορηματική πλοκή σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν τα τελευταία χρόνια της παρουσίας των Ελλήνων στη Σμύρνη. Κυρίως όμως προβάλλεται η ηρωική, χαρισματική και συνάμα τραγική μορφή του εθνοϊερομάρτυρα Χρυσοστόμου, η ψυχή της Ελληνικής Μικράς Ασίας. Ο δεσπότης προτίμησε να μείνει ώς το τέλος και να συμμεριστεί την τύχη του ποιμνίου του, παρά τις ευκαιρίες που του δόθηκαν και τις προτροπές που του έγιναν να εγκαταλείψει νωρίτερα τη Σμύρνη. Μέσα στο μυθιστορηματικό πλαίσιο τονίζονται οι σπουδαίοι σταθμοί του βίου του, η αγωνία και η δράση του να προστατέψει σε κρίσιμες στιγμές τον ελληνισμό, τόσο στη Μακεδονία ως μητροπολίτης Δράμας, όσο και ως μητροπολίτης στην πολύπαθη Σμύρνη.

Η Ελένη Δικαίου έκανε την πρώτη της εμφάνιση στη λογοτεχνία το 1991 με το μυθιστόρημα για νέους «Τα κοριτσάκια με τα ναυτικά», βραβευμένο από την Ενωση Σμυρναίων, έργο που το αγκάλιασε και το αγάπησε ιδιαίτερα το κοινό και μάλιστα τελευταία μεταφέρεται με επιτυχία στη σκηνή από σχολεία και συλλόγους. Εκτοτε και άλλα έργα της βραβεύτηκαν και μεταφράστηκαν σε ξένες γλώσσες, βρίσκοντας απήχηση στο κοινό που αγαπά η ίδια, στους εφήβους και τα παιδιά, μιλώντας τη γλώσσα τους.

Γέννημα θρέμμα της Νέας Ιωνίας του Βόλου, η Ελένη, παιδί του θρυλικού σχολείου της «παράγκας», της προσφυγικής γειτονιάς και της «Βαγγελίστρας», δεν παραλείπει ποτέ να αναφέρει την καταγωγή της στις συνεντεύξεις της με υπερηφάνεια και συγκίνηση τόσο στον Πειραιά, που σήμερα κατοικεί, όσο και παντού στην Ελλάδα, όπου ακολουθεί τις παρουσιάσεις των βιβλίων της. Αγαπά βαθιά τον τόπο της, τιμά τις ρίζες της, την παράδοση των προγόνων της και την ιστορία των αλησμόνητων πατρίδων και αποδεικνύοντας στην πράξη όλα τούτα αποφάσισε τα έσοδα από τις πωλήσεις αυτού του τελευταίου βιβλίου της να διατεθούν για την ανέγερση ναΐσκου προς τιμήν του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης στην περιοχή του ιστορικού κέντρου της Ν. Ιωνίας Μαγνησίας. Και φυσικά δεν έμεινε μόνο στην επιθυμία, αλλά με τη στήριξη της Εστίας «Ιωνες», στην οποία ανήκει ως μέλος, προέβη σε διάφορες ενέργειες απευθυνόμενη στον Δήμο και στην Εκκλησία, ώστε σε συνεργασία τόσο με τους άλλους Μικρασιατικούς Συλλόγους, όσο και με τον ευαισθητοποιημένο στο θέμα αυτό μικρασιατικό κόσμο να υλοποιηθεί το έργο. Το ευχάριστο για εκείνη, αλλά και για όλους τους Μικρασιάτες είναι ότι οι φορείς είδαν θετικά το ζήτημα και ανταποκρίθηκαν, ώστε το έργο να βαδίσει στην πραγμάτωσή του.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου