ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Αφιέρωμα σε μία ξεχωριστή γυναίκα

αφιέρωμα-σε-μία-ξεχωριστή-γυναίκα-604897

Εκδήλωση του ΛΕΒ σε συνεργασία με την ΕΚΠΟΛ για τη Μαρία Κασσαβέτη – Ζαμπάκου

Στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι αφιερωμένη η ανοιχτή εκδήλωση, που διοργανώνει το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου σε συνεργασία με την ΕΚΠΟΛ Περιφέρειας Θεσσαλίας την Πέμπτη 7 Μαρτίου στις 7 μ.μ. στην Εξωραϊστική Λέσχη Βόλου. Η εκδήλωση περιλαμβάνει την παρουσίαση ενός εξαιρετικού λευκώματος βιβλίου, με τίτλο «Μαρία Κασσαβέτη – Ζαμπάκου, ένα εκθαμβωτικό φθινόπωρο» (εκδόσεις «Μέλισσα»). Η έρευνα και η συγγραφή του βιβλίου ανήκει στη Μιράντα Σοφιανού – Παρασκευά, ενώ την εικαστική επιμέλειά του υπογράφει η Φωτεινή Στεφανίδη.

Πρόκειται για μια ιστορία συναρπαστική, που αναφέρεται στη Μ. Κασσαβέτη (1843 – 1914), μια καλλονή με καταγωγή από τη Ζαγορά από την πλευρά του πατέρα της (Δημ. Κασσαβέτης), που πρωταγωνίστησε στον καλλιτεχνικό κόσμο της βικτωριανής εποχής του 19ου αιώνα στο Λονδίνο. Η Κασσαβέτη σύζυγος του Κωνσταντινουπολίτη μεγαλογιατρού Δ. Ζαμπάκου, εκθαμβωτική και πνεύμα ελεύθερο, έγινε μούσα του διάσημου Αγγλου ζωγράφου Εντουαρντ Μπερν – Τζόουνς, ο οποίος με την τέχνη του πέρασε στην αθανασία. Γι’ αυτό και το έργο του τιμάται από την Tate Britain σε μια μεγάλη αναδρομική έκθεση, που θα διαρκέσει μέχρι και τα τέλη του τρέχοντος μήνα.

Η Κασσαβέτη, μια γυναίκα μοναδική στην εποχή της, υπήρξε μεγάλη καλλιτέχνιδα, ικανή να μεταμορφώνει και να μεταμορφώνεται, ποιητική και συγχρόνως μια παθιασμένη Ελληνίδα. Μεγάλωσε σε ένα σπίτι – παλάτι στο Λονδίνο, σε μια οικογένεια με βαθιά ελληνική συνείδηση. Το σπίτι της οικογένειάς της, της οικογένειας Ιωνίδη από την πλευρά της μητέρας της, στο Holland Park ήταν ένα ζωντανό μουσείο, με φίλους διάσημους γλύπτες, ζωγράφους, μουσικούς και λογοτέχνες και με μια ζωή γεμάτη Ελλάδα. Ο λογοτεχνικός τους κύκλος περιλαμβάνει προσωπικότητες όπως της Τζορτζ Ελιοτ, του Ροντέν κ.ά. Τα περισσότερα μέλη της οικογένειας ήταν ευεργέτες, μεγάλοι συλλέκτες και υποστηρικτές καλλιτεχνών. Η θρυλική συλλογή τους κληροδοτήθηκε στο Victoria and Albert Museum του Λονδίνου, όπου εκτίθεται.

Η ίδια, όπως λέγεται, έφερνε μέσα της την τρικυμία και τη γαλήνη του Αιγαίου, το φως και τα χρώματα της θάλασσας. Αυτά ήταν τα δώρα που πρόσφερε, μαζί με τους θεούς, τους ήρωες και τους ελληνικούς μύθους, στον Εντουαρντ Μπερν – Τζόουνς τον μεγάλο προραφαηλίτη ζωγράφο. Κι εκείνος, γοητευμένος, λουσμένος από τον ήλιο της γοητείας της, την ακολούθησε μέχρι τέλους. Την εποχή αυτή κυριάρχησαν ο ρομαντισμός και ο μυστικισμός, ενώ την ίδια εποχή έκανε την εμφάνισή της η αδελφότητα των προραφαηλιτών ζωγράφων, που το κίνημά τους επηρέασε την αγγλική και την ευρωπαϊκή ζωγραφική. Η κίνησή τους γνώρισε μεγάλες αντιδράσεις από το κατεστημένο της εποχής.

Αυτό όμως που έχει έντονο ενδιαφέρον είναι ότι η Κασσαβέτη υπήρξε ένθερμη πατριώτισσα. Το έργο της συνδέεται με την Ενωση των Ελληνίδων (1896) και τη μεγάλη προσφορά της στον ατυχή Ελληνοτουρκικό Πόλεμο του 1897, στον Βόλο και εν γένει στη Θεσσαλία, όταν οργάνωσε με δικά της χρήματα αποστολή νοσοκόμων για την περίθαλψη των τραυματισμένων στρατιωτών. Η ίδια ήταν μαζί τους στη μάχη του Δομοκού, αλλά και στο Βελεστίνο, καθώς και στο νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού στον Βόλο.

Τη σπουδαία αυτή έκδοση θα παρουσιάσουν οι Θοδωρής Κοντάρας φιλόλογος – ερευνητής, Ντίνα Αδαμοπούλου αρχειονόμος – ιστορικός, διευθύντρια του Αρχείου – Μουσείου Υδρας, δρ. Αριστείδης Γ. Διαμαντής γιατρός, ιστορικός της Ιατρικής και συγγραφέας και η Μιράντα Σοφιανού. Συντονίζει η Μάγδα Κουμπαρέλου, ιστορικός Τέχνης. Η εκδήλωση διανθίζεται με ένα σύντομο μουσικό πρόγραμμα αφιερωμένο στη γυναίκα διαχρονικά, το οποίο θα ερμηνεύσουν οι Χριστίνα Μαργαρίτου υψίφωνος και η Φρόσω Γαρδικλή στο πιάνο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου