ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Οι θησαυροί της Μακρινίτσας

οι-θησαυροί-της-μακρινίτσας-633407

Παρουσιάζονται σπάνια κειμήλια σε επετειακή έκδοση για το Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισμού

Παρουσιάζεται η επετειακή έκδοση – ημερολόγιο 2019 «Οι θησαυροί της Μακρινίτσας. Σπάνια κειμήλια απαράμιλλης θρησκευτικής και καλλιτεχνικής αξίας» την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου στις 19.00 στο αμφιθέατρο του Τ.Ε.Ε. παράρτημα Μαγνησίας (2ας Νοεμβρίου και Ξενοφώντος, στοά Ηλία Καραπατή).

Την παρουσίαση της συλλεκτικής έκδοσης – ημερολογίου για το 2019 θα κάνουν ο παλιός γνώριμος της περιοχής μας πρωτοπρεσβύτερος π. Θωμάς Συνοδινός προϊστάμενος του Καθεδρικού Ναού των Αθηνών και επίσης ιδρυτής του Εκκλησιαστικού Μουσείου Αμοργού «Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος», ο Εμμανουήλ Βαρβούνης καθηγητής Λαογραφίας και πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και η Αθηνά Μαχά – Μπιζούμη δρ. Λαογραφίας, διδάσκουσα στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Η τελική τοποθέτηση – κλείσιμο της εκδήλωσης θα γίνει από τον Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού και πρόεδρο της «Μαγνήτων Κιβωτός» κ. Ιγνάτιο, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει στην έναρξη της εκδήλωσης ο αρχιμανδρίτης π. Δαμασκηνός Κιαμέτης, πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Δημητριάδος.

Ο φορέας πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» για πέμπτη χρονιά συνεχίζει την προσπάθεια αναψηλάφησης σημαντικών συνιστωσών του πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής μας.

To θεματικό έτος πολιτισμού 2018 – 19 ξεκινά με την παρουσίαση επετειακής έκδοσης – ημερολογίου, που είναι αφιερωμένη στο Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισμού «Η Οξεία Επίσκεψις» της Μακρινίτσας Πηλίου. Με την έκδοση αυτή καταβάλλεται προσπάθεια ανάδειξης της εκκλησιαστικής λαϊκής τέχνης, όπως αυτή παρουσιάζεται μέσα από τα εκθέματα του νέου Μουσείου της Μακρινίτσας.

Το Μουσείο, του οποίου τα εγκαίνια έγιναν στις 23 Σεπτεμβρίου 2018 και έκτοτε λειτουργεί όλες τις ημέρες της εβδομάδας, είναι και αυτό ακόμη μια δράση πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού. Λειτουργεί σαν φύλακας ενός τεράστιου μνημειακού πλούτου, που ενυπάρχει στις εκκλησίες της Μακρινίτσας, από τις οποίες, μόνο τριών, ιερές εικόνες και σκεύη εκτίθενται στο Μουσείο και επιπλέον λειτουργεί και ως μία δομή πιλοτική.

Το Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισμού, Μήτηρ Θεού, η Οξεία Επίσκεψις είναι δημιούργημα του αρχιμανδρίτη π. Δαμασκηνού Κιαμέτη πρωτοσύγκελου της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού, που ανέλαβε την αξιόλογη πρωτοβουλία να συγκεντρώσει ιερά κειμήλια από την περιοχή της Μακρινίτσας και να δημιουργήσει έναν αξιολογότατο χώρο για την έκθεσή τους, που ήδη έχει αποσπάσει τον θαυμασμό όλων των επισκεπτών της.

Κατά την παρουσίαση η «Μαγνήτων Κιβωτός» θα παραδώσει δωρεάν σε όσους παρευρεθούν τους «Θησαυρούς της Μακρινίτσας», με την προτροπή να συμβάλλουν στην προσπάθεια να γίνει γνωστό στο πανελλήνιο το Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισμού, Μήτηρ Θεού, η Οξεία Επίσκεψις της Μακρινίτσας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου