ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Συγγραφέας με ταλέντο

συγγραφέας-με-ταλέντο-653737

Στον Βόλο σήμερα η Μάιρα Παπαθανασοπούλου με το νέο της βιβλίο «Η ιεραποστολική στάση»

Το νέο – πολυσυζητημένο ήδη – βιβλίο της θα παρουσιάσει η Μάιρα Παπαθανασοπούλου στον Βόλο σήμερα Παρασκευή 18 Ιανουαρίου στις 7 το απόγευμα στον πολυχώρο Public (Ογλ με Κονταράτου). Για το βιβλίο με τον ιδιότυπο τίτλο «Η ιεραποστολική στάση» και το ξεχωριστά ενδιαφέρον περιεχόμενο, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Πατάκη», η συγγραφέας θα μιλήσει με τον δημοσιογράφο Σωτήρη Πολύζο, θα απαντήσει σε ερωτήσεις του κοινού και θα υπογράψει τα αντίτυπα του βιβλίου της.

Πρόκειται για ένα βιβλίο που αναφέρεται στο Ανατολικό Βερολίνο, την εποχή που η Γερμανία ήταν διχοτομημένη και το οποίο μιλά για τη ζωή, τις σκέψεις και τη δράση μιας κοπέλας που ασφυκτιά εντός του τείχους παρουσιάζοντας δεδομένα μιας εποχής που τείνει να λησμονηθεί. Οπως χαρακτηριστικά έχει γραφτεί ««Η ιεραποστολική στάση» είναι ένα σημαντικό βιβλίο. Δεν είναι απλώς ένα πολιτικό μυθιστόρημα γραμμένο με χιούμορ, αλλά κυρίως ένα μυθιστόρημα ενηλικίωσης…».

Αναλύοντας το στόρι και τη θεματική του νέου της βιβλίου, η γνωστή συγγραφέας δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι στόχος της είναι να δώσει «μία γερή δόση νοσταλγίας από την περίοδο 1985 – 1990 σε όλους τους αναγνώστες ανεξαρτήτως ηλικίας. Στόχος μου είναι να δώσω ενδιαφέρουσες πληροφορίες για ένα κομμάτι ιστορίας το οποίο είναι τόσο κοντά μας και τόσο μακριά μας. Δηλαδή το τείχος που χώριζε την Ανατολική από τη Δυτική Γερμανία. Ειδικά η Ανατολική Γερμανία ήταν επτασφράγιστο μυστικό μέσα στην Ευρώπη και κανείς δεν γνώριζε τι συνέβαινε πίσω από το τείχος. Μόνο όταν κατέρρευσε και άνοιξαν τα αρχεία της ΣΤΑΖΙ ο κόσμος και οι Γερμανοί έμαθαν τι συνέβαινε».

Διαβάζοντας τα αρχεία της ΣΤΑΖΙ, η συγγραφέας εμβάθυνε στα ιστορικά γεγονότα εκείνης της περιόδου, παρουσιάζοντάς τα μέσα από το περιτύλιγμα της μυθοπλασίας. «Ηθελα να δώσω στον αναγνώστη να διαβάσει ένα ιστορικό, κοινωνικό, πολιτικό μυθιστόρημα. Θεωρώ ότι είμαι αρκετά ώριμη πλέον να το κάνω. Το βιβλίο περιγράφει τα πολιτικά τεκταινόμενα εκείνης της εποχής, την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού, πώς ξεκίνησε το τείχος, τι συνέβαινε στη ζωή των Γερμανών και των Ελλήνων. Είναι η ιστορία, το παρελθόν μας και κομμάτια της ιστορίας της Ανατολικής Γερμανίας, αλλά και της δικής μας» εξηγεί.

Η Μάιρα Παπαθανασοπούλου, είκοσι χρόνια μετά τον εκδοτικό «σεισμό» που είχε προκαλέσει το πρώτο της βιβλίο «Ο Ιούδας φιλούσε υπέροχα», το οποίο έγινε μπεστ σέλερ πουλώντας περισσότερα από 300.000 αντίτυπα, μετά από άλλα βιβλία για μικρούς και μεγάλους, επανέρχεται με ένα φιλόδοξο εγχείρημα αποδεικνύοντας ότι η συγγραφή δεν είναι απλά χάρισμα, αλλά τρόπος σκέψης και αντίληψης. Ακροβατώντας ανάμεσα σε καταστάσεις και αισθήματα, σπουδές και καθημερινότητα με φόντο τις πολιτικές εξελίξεις η Μάιρα Παπαθανασοπούλου προσφέρει ένα ξεχωριστό ανάγνωσμα.

Επιτυχημένη συγγραφέας

Η Μάιρα Παπαθανασοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Σπούδασε Γερµανική Φιλολογία και εργάζεται ως µεταφράστρια. Το 1998 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Πατάκη» το πρώτο της βιβλίο, το µυθιστόρηµα «Ο Ιούδας φιλούσε υπέροχα», το οποίο πολύ γρήγορα κατέκτησε την πρώτη θέση στον πίνακα των µπεστ σέλερ και µέσα σε δύο χρόνια κυκλοφόρησε σε περισσότερα από 300.000 αντίτυπα. Το βιβλίο που κέρδισε τους περισσότερους Ελληνες αναγνώστες µεταφέρθηκε µε επιτυχία και στην τηλεόραση, ενώ έχει πραγµατοποιήσει µια σπουδαία διεθνή καριέρα και έχει µέχρι στιγµής µεταφραστεί στα γαλλικά, ισπανικά, γερµανικά, ρωσικά, ιταλικά, πορτογαλικά, ολλανδικά, σουηδικά, φινλανδικά, πολωνικά, εβραϊκά, τουρκικά και τσεχικά.

Ακολούθησαν τα µυθιστορήµατα «Οι τοξικές ενώσεις του αρσενικού» (εκδ. «Πατάκη», 2000), που γνώρισε κι αυτό µεγάλη επιτυχία και έχει µεταφραστεί στα ολλανδικά, πολωνικά και τσεχικά, «Εσύ, γλυκιά µου εξουσία» (εκδ. «Πατάκη», 2004), το οποίο έχει µεταφραστεί στα τσεχικά, «Μακάριοι οι πενθούντες» (εκδ. «Πατάκη», 2006) και «Mamma Santissima» (εκδ. «Πατάκη’, 2014). Διηγήµατά της έχουν περιληφθεί στους συλλογικούς τόµους «Το βιβλίο της προδοσίας» (εκδ. «Πατάκη», 2010), «Σου γράφω ένα γράµµα» («Εµπειρία Εκδοτική», 2008) και «Είσοδος κινδύνου» («Μεταίχµιο», 2011). Εχει γράψει επίσης δύο βιβλία για παιδιά, το «Τι κι αν είµαι ασβός;» (εκδ. «Πατάκη», 2001) και το «Εχω ράµµατα για τη γούνα σου» (εκδ. «Πατάκη», 2003), σε εικονογράφηση της Δέσποινας Καραπάνου, που έχουν µεταφραστεί στα κορεατικά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου