ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Εικαστικές «Προσομοιώσεις»

εικαστικές-προσομοιώσεις-697584

Το χρονικό της φθοράς και της αναγέννησης μέσα από μια βαθύτερη διαδικασία ζωγραφικής ενσωμάτωσης της ύλης με το υλικό, που οδηγεί σε απρόσμενα εσωτερικά τοπία, αφηγείται ο Γιάννης Μιχαηλίδης στη νέα του έκθεση «Προσομοιώσεις», η οποία εγκαινιάζεται το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου στις 12.30 μετά το μεσημέρι στην Evripides Art Gallery και θα διαρκέσει έως τις 12 Ιανουαρίου 2019.

Στα καινούργια του έργα, ο Γιάννης Μιχαηλίδης, ο κορυφαίος εικαστικός με καταγωγή από τη Σκιάθο, ανακαλύπτει νέες εικόνες, με νέες ποιότητες, πάντα σε σχέση με τα υλικά, που παύουν να ταυτίζονται μόνο με την οξειδωμένη επιφάνεια, που χαρακτήριζε την προηγούμενη ενότητα των «Scrap» και επιδίδεται με έναν τρόπο «μυσταγωγικό» στη δημιουργία νέων εμπειριών προσομοίωσης της φθοράς.

Η μετουσίωση της φθοράς πάνω στο χαρτί, με τον υπαινικτικό τρόπο που χαρακτηρίζει την τέχνη του Μιχαηλίδη, αποτελεί μια επίπονη διαδικασία, με εντάσεις και συνεχείς εναλλαγές, καθώς συχνά τα υλικά και ο καλλιτέχνης έχουν κόντρα ρόλους, δοκιμάζοντας ο ένας τις αντοχές του άλλου.

«Τα χρώματα είναι ζωντανοί οργανισμοί, σε τιμωρούν αν τα ζορίσεις πέραν των αντοχών τους, ενώ το χαρτί απαιτεί συνεχή παρακολούθηση, γιατί υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της αποσάθρωσης» υποστηρίζει ο εικαστικός και προσθέτει ότι ούτε ο ίδιος μπορεί να προβλέψει το τελικό αποτέλεσμα, καθώς ο χρόνος της φθοράς επιταχύνεται στο εργαστήριο και εκείνος κάνει «ένα βήμα πίσω», δίνοντας «χώρο» στα υλικά.

Το τσαλάκωμα του χαρτιού και η δημιουργία πτυχώσεων αποτελούν το πρώτο στάδιο αυτής της ιδιαίτερης διαδικασίας ώσμωσης και εν συνεχεία τον λόγο έχουν τα υδατοδιαλυτά – ακρυλικά – χρώματα, τα οποία παγιδεύονται μέσα στις πτυχώσεις αποκαλύπτοντας εικόνες απρόσμενης ομορφιάς.

«Αχειροποίητα» έργα, που σε κάθε τους στάδιο υπαινίσσονται η πίστη και ο θαυμασμός του δημιουργού τους, στην αστείρευτη δύναμη των οξειδώσεων, αλλά και η έντονη επιθυμία του για εμβάθυνση σε νέες μεθόδους και τεχνικές προσομοίωσης της ύλης με το υλικό, που οδηγούν σε μια νέα θέαση τόσο προσωπική και ξεχωριστή, όσο και η «μυσταγωγική» τέχνη του Γιάννη Μιχαηλίδη.

Η Evripides Art Gallery βρίσκεται στη διεύθυνση Ηρακλείτου 10 & Σκουφά Κολωνάκι, Αθήνα, τηλέφωνα επικοινωνίας 210 36 15 249, 210 36 15 909. Ωράριο λειτουργίας Τρίτη – Πέμπτη – Παρασκευή 11.00 – 20.30, Τετάρτη 11.00 – 17.00 & Σάββατο 11.00 -16.00, Κυριακή και Δευτέρα κλειστά. Ο χώρος πληροί τις προϋποθέσεις για την πρόσβαση ΑμεΑ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου