ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Αφιέρωμα στον Κίτσο Μακρή

αφιέρωμα-στον-κίτσο-μακρή-835768

Τιμητική εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από τον θάνατό του

Ανοιχτή εκδήλωση – αφιέρωμα στον αείμνηστο λαογράφο Κίτσο Μακρή (1917-1988) διοργανώνεται σήμερα Σάββατο 3 Νοεμβρίου στις 6 το απόγευμα στο αμφιθέατρο «Γ. Κορδάτος» συγκρότημα «Παπαστράτος» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η εκδήλωση, με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από τον θάνατό του, αποτελεί ελάχιστο δείγμα σεβασμού, αναγνώρισης και τιμής που η τοπική, αλλά και η ευρύτερη κοινωνία οφείλουν στην προσωπικότητα, το έργο και την πνευματική προσφορά μιας από τις σημαντικότερες μορφές στην ιστορία της ελληνικής λαογραφίας.

Την εκδήλωση διοργανώνουν το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών, η Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών, ο φορέας πολιτισμού της Ι. Μ. Δημητριάδος και Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός», το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου, το Kέντρο Πολιτισμού «Ιωλκός» και το Κέντρο Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων.

Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθηγητής Ζήσης Μαμούρης, ο προϊστάμενος της Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας δρ. Ιωάννης Κλαψόπουλος και η πρόεδρος της Εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών Μηλίτσα Καραθάνου εκ μέρους των συνδιοργανωτών φορέων.

Το α΄ μέρος περιλαμβάνει παρουσίαση ρower ρoint με θέμα «Κίτσος Μακρής. Η ζωή του σε εικόνες», που επιμελήθηκε η Θάλεια Μακρή – Σκοτινιώτη και δεκαπεντάλεπτες εισηγήσεις από τους:

Ελεωνόρα Σκουτέρη – Διδασκάλου, τ. αναπληρώτρια καθηγήτρια Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Α.Π.Θ. με θέμα «Αναζητήσατε ποτέ αυτά τα ίχνη; Κίτσος Μακρής, μια άπαξ περίπτωση στην ιστορία της ελληνικής λαογραφίας».

Τέτη Χατζηνικολάου, ιστορικό, λαογράφο, επίτιμη διευθύντρια του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, πρόεδρο του Ελληνικού Τμήματος του ICOM με θέμα «Λαογράφος και συλλέκτης. Προσεγγίζοντας τη λαογραφική συλλογή Κίτσου Μακρή».

Δρ. Μαρία Μόσχου, ιστορικό Τέχνης, ειδική επιστήμονα στο Τμήμα Καλών Τεχνών του Τεχνολογικού Πανεπιστήμιου Κύπρου με θέμα «Η συμβολή του Κίτσου Μακρή στη θεσμική αναγνώριση του νεότερου υλικού πολιτισμού».

Δρ. Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, τ. διευθύντρια και επιστημονική συνεργάτιδα του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών με θέμα «Κίτσος Μακρής και Αγγελική Χατζημιχάλη. Η λαϊκή τέχνη – χειροτεχνία στην υπηρεσία της τοπικής ανάπτυξης».

Γιάννη Κίζη, ομότιμο καθηγητή της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με θέμα «Η αρχιτεκτονική του Πηλίου και ο Κίτσος Μακρής».

Το β΄ μέρος περιλαμβάνει αποσπάσματα από την τηλεοπτική εκπομπή «Μονόγραμμα» στην οποία ο Κίτσος Μακρής μιλά για τη λαϊκή τέχνη και δεκαπεντάλεπτες εισηγήσεις από τους:

Κώστα Λιάπη, λαογράφο – συγγραφέα, μέλος του Δ.Σ. του Κέντρου Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων με θέμα «Η ανθρώπινη πλευρά του Κίτσου Μακρή».

Μαρία Νάνου, ιστορικό Βυζαντινής Τέχνης, Λαογραφικό Κέντρο Κίτσου Μακρή – Βιβλιοθήκη και Kέντρο Πληροφόρησης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου από κοινού με τη Βάλια Καραθανάση, φιλόλογο, Λαογραφικό Κέντρο Κίτσου Μακρή – Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με θέμα «Το Λαογραφικό Κέντρο Κίτσου Μακρή, χώρος μνήμης και δημιουργίας».

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με καταληκτήρια παρέμβαση του Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου. Στο τέλος θα ακολουθήσει κέρασμα στον θόλο του Πανεπιστημίου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου