ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Αφιέρωμα στη ναυτική παράδοση

αφιέρωμα-στη-ναυτική-παράδοση-816088

Συνεχίζονται οι δράσεις και εκδηλώσεις της «Ναυτικής Εβδομάδας στον Βόλο 2018», με τιμώμενη μεσογειακή πόλη της εφετινής διοργάνωσης τη Μασσαλίας της Γαλλίας.

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, πρόεδρος του φορέα πολιτισμού της Ι.Μ.Δ. «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση και διάδοση του Πολιτιστικού Αποθέματος», και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ο.Λ.Β. Α.Ε. Θρασύβουλος Σταυριδόπουλος, θα τελέσουν τα εγκαίνια της «Φωτογραφικής Διαδραστικής Εκθεσης Λαϊκών Τεχνών από Ελλάδα και άλλες χώρες», και της έκθεσης – παρουσίασης του Μουσείου Ναυτικής και Πολιτιστικής Παράδοσης Σκιάθου, σήμερα Παρασκευή 15 Ιουνίου στις 20.00 στον νέο επιβατηγό σταθμό του λιμένα Βόλου (TERMINAL).

Η «Φωτογραφική Διαδραστική Εκθεση Λαϊκών Τεχνών από Ελλάδα και άλλες χώρες» είναι μια ολοκληρωμένη εργασία της «Φωτογραφικής Ομάδας του Αργύρη Ζαφειρίδη», η οποία με τον τρόπο αυτό συμμετέχει στη «Ναυτική Εβδομάδα στον Βόλο 2018».

Η δραστηριότητα αυτή, αποτέλεσε «προκαταρκτική εκδήλωση» της «Ναυτικής Εβδομάδας στον Βόλο 2018», και ξεκίνησε να λειτουργεί και να την επισκέπτεται το κοινό από την περασμένη Τετάρτη 6 Ιουνίου, με το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ότι επιπλέον εντάσσεται και στο «Θεματικό Έτος Πολιτισμού», «Μαγνήτων Τέχνες Λαϊκές».

Φιλοξενεί φωτογραφίες από λαϊκούς τεχνίτες, εργαστήρια και αντικείμενα που παράγονται σε διάφορες χώρες, εκτός της Ελλάδος, όπως από τη Σουηδία, τη Ρουμανία, την Τουρκία, το Λίβανο, την Αίγυπτο, την Κένυα και τη μακρινή Γουατεμάλα.

Τα εκθέματα είναι ευγενική προσφορά ντόπιων καλλιτεχνών και συλλεκτών, όπως η συλλογή παλαιού φωτογραφικού εξοπλισμού και φωτογραφιών του Στάθη Ζαφραντζά.

Η έκθεση αυτή θα λειτουργήσει και πέραν της Ναυτικής Εβδομάδας, καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να την επισκεφθούν και οι χιλιάδες καλοκαιρινοί επισκέπτες και επιβάτες κρουαζιερόπλοιων της πόλης μας.

Προγραμματίζονται και θα δρομολογηθούν παρουσιάσεις και σεμινάρια, στα οποία το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει βιωματικά την εργασία τοπικών λαϊκών τεχνιτών και καλλιτεχνών, οι οποίοι θα δείξουν πώς κατασκευάζονται τα έργα τους.

Η έκθεση φιλοδοξεί να προσεγγίσει τους επισκέπτες και να τους μυήσει στα μυστικά των λαϊκών τεχνών και ν’ αποτελέσει έναυσμα για τη διάσωσή τους. Θα διαρκέσει μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου, ώστε να δοθεί επιπλέον η ευκαιρία να την προσεγγίσουν και οι μαθητές με την έναρξη των μαθημάτων της νέας σχολικής χρονιάς 2018 – 2019.

Το Μουσείο Ναυτικής και Πολιτιστικής Παράδοσης Σκιάθου ιδρύθηκε το 2015 και στεγάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο Μπούρτζι του Δήμου Σκιάθου. Μέσα από τις συλλογές του αφηγείται και ταξιδεύει τους επισκέπτες του στη δύο αιώνων ναυπηγική και ναυτική ιστορία της Σκιάθου.

Τα εκθέματα αφηγούνται τη μακρόχρονη ναυπηγική παράδοση των σκιαθίτικων ταρσανάδων που βοήθησε στην ανάπτυξη της σκιαθίτικης ιστιοφόρου ναυτιλίας μέχρι τον 19ο αιώνα, όπως και τη μετεξέλιξή της στην ατμήρη ωκεανοπλόο ναυτιλία.

Οι εκθέσεις θα είναι επισκέψιμες καθημερινά εκτός Κυριακής, από 11.00 έως 13.00 και 18.00 έως 21.00, το απόγευμα. Κατ’ εξαίρεση θα δέχεται οργανωμένες ομάδες επισκεπτών και εκτός Βόλου κατόπιν συνεννόησης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου