ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

«Έλληνες της Ανατολίας»

έλληνες-της-ανατολίας-825543

Ο φορέας Πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού, «ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΣ, για την διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», με την ευγενική υποστήριξη της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. του Δήμου Βόλου, διοργανώνει ένα μαγευτικό όσο και επιμορφωτικό ταξίδι με τον φωτογραφικό φακό της Δήμητρας Στασινοπούλου, φωτογράφου-περιηγήτριας και συγγραφέως. Είναι μια αρχαιολογική περιήγηση στη Μικρά Ασία, που έχει τίτλο: «Έλληνες της Ανατολίας»

Η εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 9 Ιουνίου 2018, ώρα 20.00, στο Μεταξουργείο Νέας Ιωνίας του Δήμου Βόλου (Καραμπατζάκη και Αναπαύσεως), έχει ως συνδιοργανωτές και τους καθ’ ύλην Μικρασιάτικους φορείς. Συγκεκριμένα, συμμετέχουν: ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Νέας Ιωνίας

“ΤΟ ΕΓΓΛΕΖΟΝΗΣΙ”, η Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας “ΙΩΝΕΣ”, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «ΜΝΗΜΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ», η Ένωση Ποντίων Νομού Μαγνησίας, ο Σύλλογος Καππαδοκών Νομού Μαγνησίας και ο Σύλλογος Καππαδοκών Αργιλοχωρίου «ΤΟ ΤΣΑΡΙΚΛΙ».

Οι Έλληνες ονόμασαν τη Μικρά Ασία «Ανατολία», στην κυριολεξία Τόπο του Ανατέλλοντος Ηλίου, οριοθετώντας την έτσι στα Ανατολικά της Ελλάδας. Και η ελληνική παρουσία εκεί είναι τουλάχιστον 2000 ετών, με όλες τις πόλεις-κράτη που ιδρύθηκαν και ήκμασαν στις ακτές της Μικράς Ασίας αλλά και στην ενδοχώρα της. Είναι οι μεγαλοπρεπείς από κάθε άποψη πόλεις, προβάλλοντας σήμερα τα «μεγαλοπρεπή» τους ερείπια, που μας υπενθυμίζουν την ύπαρξη και ανάπτυξη ενός σπουδαίου και πολυεπίπεδου πολιτισμού.

Οι αρχαίες ελληνικές πόλεις, τα υπέροχα τοπία και τα Ελληνιστικά Θέατρα, οι Λυκιακές λατρείες του Απόλλωνα και οι τιμές στον Άγιο Νικόλαο (στη χριστιανική περίοδο), οι επιβλητικοί λαξευτοί τάφοι και τα άλλα μνημεία, συνθέτουν την εικόνα μίας μακρόχρονης και πλούσιας παράδοσης που συνεγείρουν την ιστορική μας συνείδηση. Και φτάνει η περιήγηση έως τον Πόντο, με τον Ελληνισμό της Μαύρης Θάλασσας και την Αυτοκρατορία των Κομνηνών, τις οροσειρές και τις στέπες του Ανατολικότερου κομματιού της Τουρκίας.

Ιδού πως εξομολογείται, η κ. Στασινοπούλου, μερικές από τις εντυπώσεις της:

«Ένα ταξίδι προσκύνημα με ιδιαίτερη συναισθηματική αξία για κάθε Έλληνα και μία γνωριμία με έναν τόπο που, από την Αρχαιότητα μέχρι τους νεότερους χρόνους, κράτησε την Ελληνικότητά του αλλά και γνώρισε το σκληρό πρόσωπο της Ιστορίας.

Είναι και ο ελληνισμός της Μαύρης θάλασσας και η Αυτοκρατορία των Κομνηνών, τα πανέμορφα βουνά που δεν υστερούν σε τίποτα από τις Ελβετικές Άλπεις, οι στέπες του ανατολικότερου κομματιού της Τουρκίας, σημείο όπου κατέφυγαν οι Πόντιοι για να σωθούν από τους διωγμούς ή εκεί όπου τους οδήγησαν μέσω των “ταγμάτων εργασίας”… Απομονωμένα οροπέδια, Σελτζουκικά μνημεία και γνωριμία με τους αρχαίους πολιτισμούς του Ουραρτού και της Αρμενίας, αλλά και του Βατούμ, τη μυθική Κολχίδα της αρχαιότητας, που ήταν και το όριο του Εύξεινου Πόντου.

Ξεκινώντας από την Άγκυρα έκανα περίπου 3.000 χιλιόμετρα μέχρι τη Βαν, στα σύνορα του Ιράν, σε μια εποχή λίγο δύσκολη για ταξίδι στην Τουρκία (λόγω των γνωστών προβλημάτων), αλλά που πραγματικά άξιζε τον κόπο. Έχω χωρίσει το οδοιπορικό σε δύο μέρη:

Tο πρώτο είναι για τον Πόντο, από τη Αμάσεια έως και το Βατούμ, στη σημερινή Γεωργία.

Το δεύτερο αναφέρεται στην Ανατολική Τουρκία, από την Ανι, παλιά αρμενική οχυρούπολη στα σύνορα της Αρμενίας, μέχρι και τη Βαν, στα σύνορα του Ιράν…».

Το οδοιπορικό είναι μια ανα-σύνθεση των εξαιρετικών παρουσιάσεων που έγιναν τον περασμένο χρόνο στο Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, στο Μουσείο Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς και στο Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου». Τον περασμένο Ιανουάριο έγινε παρουσίαση στο Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ελληνισμού της Διασποράς, στο Λονδίνο.

Η Δήμητρα Στασινοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Μετά τις σπουδές της εργάστηκε για είκοσι χρόνια στον τραπεζικό τομέα και αργότερα στην οικογενειακή της επιχείρηση στη Ρουμανία. Ξεκίνησε να ασχολείται με τη φωτογραφία στα πενήντα της χρόνια. Ανακάλυψε τυχαία ότι αυτό την εκφράζει, σε μια περίοδο που δεν ήταν ευχαριστημένη από την «καθημερινότητά» της. Τον Δεκέμβριο του 2005 εξέδωσε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Ρουμανία της Καρδιάς μου», για το οποίο τιμήθηκε με το βραβείο UNESCO.

Από τότε, η αγάπη της για τα ταξίδια σε μοναδικές γωνιές του πλανήτη, αλλά και η ανάγκη της να μοιράζεται τις «εικόνες» που τη συνόδευαν επιστρέφοντας, την οδήγησαν στην έκδοση βιβλίων για το Μπουτάν (υπήρξε η πρώτη Ελληνίδα που φωτογράφησε το Μπουτάν), την Ινδία, τη Βιρμανία, το Βιετνάμ, την Κίνα και τους Παπούα στη Νέα Γουινέα.

Φωτογραφίες της έχουν διακριθεί σε διεθνείς διαγωνισμούς και έχουν εκτεθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Σήμερα, 18 χρόνια μετά, μετράει 5 έντυπες συλλογές, (Βιβλία) και 10 ηλεκτρονικές, (Ηλεκτρονικά Βιβλία).Δεν εμπορεύεται το υλικό της. Το προσφέρει σε ανθρώπους που ξέρει ότι θα το εκτιμήσουν, αλλά το διαθέτει και διαδικτυακά σε όποιον ενδιαφέρεται.

Είναι εξαιρετική τιμή για την «Μαγνήτων Κιβωτό», τους Μικρασιατικούς Συλλόγους και προπάντων για τον Βόλο, η φιλοξενία και η παρουσίαση ενός μικρού τμήματος της τεράστιας εργασίας και της ανιδιοτελούς προσφοράς της Κυρίας Δήμητρας Στασινοπούλου.

Το κλείσιμο της εκδήλωσης θα γίνει από τον Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος & Αλμυρού κ. Ιγνάτιο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου