ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Διάλεξη της Δρ. Κοινωνιολογίας της Τέχνης Χρύσας Δραντάκη

διάλεξη-της-δρ-κοινωνιολογίας-της-τέχ-5888

Μετά τα εγκαίνια της ανοιξιάτικης ομαδικής έκθεσης στην οποία συμμετείχαν 35 εικαστικοί καλλιτέχνες, ερμηνεύοντας με τα δικά τους εκφραστικά μέσα τον στίχο του νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη «την Άνοιξη αν δεν τη βρεις τη φτιάχνεις», που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία την Παρασκευή 18 Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί απόψε Τετάρτη 23 Μαΐου στις 8:30μμ, στην αίθουσα της έκθεσης, η διάλεξη της Δρ. Κοινωνιολογίας της Τέχνης Χρύσας Δραντάκη με θέμα «Μάης του 68 – Τέχνη και εξέγερση».

Η διάλεξη θα συνοδεύεται με συνεχή προβολή όπου θα παρουσιαστούν, πέραν από εμβληματικές φωτογραφίες των γεγονότων, το γενικότερο κοινωνικό και καλλιτεχνικό πλαίσιο της εποχής. Κυρίως όμως θα εστιάσει στα έργα των καλλιτεχνών της δεκαετίας που το ύφος και ο σκοπός δημιουργίας τους συνδέονται απόλυτα με τα πολιτικοκοινωνικά γεγονότα αποδίδοντας τον ανατρεπτικό και ακραίο χαρακτήρα της πραγματικότητας.

Βρισκόμαστε στις αρχές της δεκαετίας του ’60, στη συνέχεια των μεγάλων γεγονότων που καθόρισαν την αμέσως μετά τον πόλεμο περίοδο, όπου και στην τέχνη τα κινήματα της πρωτοπορίας, με κέντρο πια τη Νέα Υόρκη, δηλώνουν πως όλα πια έχουν ειπωθεί. Ενώ οι κορυφαίοι καλλιτέχνες του αιώνα μεσουρανούν και θα περίμενε κανείς μια πιο εφησυχασμένη τέχνη, ομάδες καλλιτεχνών φτάνουν σε ακραίες δράσεις οι οποίες χαρακτηρίζονται από βιαιότητα, συγκρουσιακό ύφος, ένα «θέατρο της ωμότητας» όπως αναφέρθηκε, τέχνη καθαρώς αντι-συστημική όχι μόνον κριτική προς την κοινωνικο-πολιτική πραγματικότητα αλλά και προς το ίδιο σύστημα της τέχνης, μέσα στο οποίο υπάρχουν και δημιουργούν καταγγέλλοντας παράλληλα και φτάνοντας έως τα άκρα. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου