ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στιγμές της ιστορίας

στιγμές-της-ιστορίας-6609

Αύριο Τετάρτη 23 Μαΐου στις 20.30 στο βιβλιοπωλείο – καφενείο «Χάρτα» (Σκενδεράνη 16, Βόλος, τηλ: 2421033250) παρουσιάζεται το βιβλίο του Μάριου Μαρκοβίτη «Οχι, δεν είμαι εχθρός του λαού» (εκδόσεις Επίκεντρο).

Με τον συγγραφέα συζητούν για το βιβλίο οι: Πολυμέρης Βόγλης, αναπληρωτής καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Αστέρης Γκέκας, εικαστικός και Δημήτρης Πιτσιώρης, πρώην δήμαρχος Βόλου.

Η συγκλονιστική και αληθινή ιστορία του «ιεραπόστολου» επαναστάτη του μεσοπολέμου Μάρκου Μαρκοβίτη. Μια ζωή αγώνα και θυσιών, ένα όραμα που κατέληξε σε εφιάλτη.

Εκατό χρόνια ιστορίας! Πρόσωπα και γεγονότα του Μεσοπολέμου σε Ελλάδα και Ρωσία, μετεμφυλιακές εδώ και (μετα)σταλινικές εκεί καταστάσεις, γραμμή ορατή μέχρι σήμερα. Ο ιστορικός χαρακτήρας του βιβλίου διαφυλάσσεται σχολαστικά, αλώβητος από το μυθιστορηματικό ύφος της αφήγησης.

O «ιεραπόστολος» επαναστάτης του Μεσοπολέμου Μάρκος – Ochalis, μέλος του ΚΚΕ και του μπολσεβίκικου ρωσικού κόμματος, αποτελεί το βασικό πρόσωπο. Στην πρώτη πατρίδα καταδικάστηκε σε θάνατο, γλύτωσε και διέφυγε στη δεύτερη πατρίδα, τη μεγάλη αγαπημένη σοσιαλιστική. Εδώ, η καταδίκη σε θάνατο και η εκτέλεση χώρεσαν σε μια μέρα. Έφυγε στα τριάντα τρία του χρόνια, Μάρτιο 1938, σαν εχθρός του λαού, αποκαταστάθηκε είκοσι χρόνια αργότερα. Αφησε μια κόρη, στη Μόσχα, που έμαθε ποιος ήταν ο πατέρας της πριν λίγα χρόνια. Παράλληλες, εντυπωσιακά παρόμοιες οι διαδρομές των οικογενειών στις δυο χώρες. Οι επίγονοι συναλλάσσονται ακόμη αμήχανα με τη δική του ιστορία. Εφυγε νωρίς ο Μάρκος, άφησε όμως πίσω τους συντρόφους κομμουνιστές του Μεσοπολέμου. Αρκετοί υπήρξαν θύματα των σταλινικών εκκαθαρίσεων. Οι επιζήσαντες είναι αυτοί είναι που κυρίως έγραψαν την ιστορία της αριστεράς για πολλά χρόνια και χρωμάτισαν την ιστορία της χώρας μας, ως το τέλειωμα σχεδόν του 20ού αιώνα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου