ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το πανηγύρι του Αγίου Αθανασίου στο Λαύκο Πηλίου

το-πανηγύρι-του-αγίου-αθανασίου-στο-λα-34584

Το μοναστήρι του Αγίου Αθανάσιου στο Λαύκο Πηλίου χτίστηκε το 1795. Ένα μοναστήρι με ιδιαίτερο χαρακτήρα, κοινό σημείο αναφοράς για όλους τους ντόπιους. Ο Άγιος Αθανάσιος θεωρείται θαυματουργός και πολλές είναι οι ιστορίες των ντόπιων που το αποδεικνύουν. Επίσης, λέγεται ότι όποιος επιχείρησε να κλέψει πράγματα, όπως πιθάρια με ελαιόλαδο, από το μοναστήρι ο Άγιος τον έδειρε! Ή τον εμπόδισε με κάθε τρόπο!

Η μνήμη του γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Μαΐου με διήμερο πανηγύρι στο μοναστήρι, το οποίο ανοίγει τις πύλες του μόνο αυτές τις δύο ημέρες του χρόνου.

Λίγες μέρες πριν την μεγάλη γιορτή, οι ντόπιοι συγκεντρώνονται στο μοναστήρι και όλοι μαζί φροντίζουν να καθαριστούν όλοι χώροι – κελιά και τραπεζαρίες- να βαφτούν και να συντηρηθούν, περιποιούνται τα λουλούδια, «ντύνουν» την εκκλησία με τα γιορτινά της και φροντίζουν το μοναστήρι να είναι σε άρτια κατάσταση έτσι ώστε να υποδεχτεί τους επισκέπτες.

Παραμονή του Αγίου Αθανασίου1η Μαΐου- οι γυναίκες του χωριού συγκεντρώνονται από τις πρώτες πρωινές ώρες για να μαγειρέψουν το φαγητό που θα προσφέρει η Μονή στους επισκέπτες. Τα φαγητά περιλαμβάνουν μαγειρίτσα κοκκινιστή και γίδα κοκκινιστή με ρυζάκι! Είναι παραδοσιακά πιάτα του Λαύκου και του Πηλίου γενικότερα, μαγειρεμένα με πολύ μεράκι και αγάπη. Το απόγευμα η εικόνα συνοδεία του ιερέα και των ντόπιων έρχεται στο Μοναστήρι.

Τα παλιά χρόνια η διαδρομή από το κέντρο του Λαύκου προς το μοναστήρι γινόταν με τα πόδια αλλά και με την βοήθεια ζώων, όπως γαιδουράκια ή άλογα.-

Η λειτουργία ξεκινά με μεγάλη προσέλκυση ντόπιων και επισκεπτών, που προσέρχονται με ευλάβεια να προσκυνήσουν.

Μετά το πέρας της λειτουργίας, ακολουθεί φαγητό στις τρείς τραπεζαρίες της Μονής. Οι επισκέπτες, φέρνουν μαζί τους φαγητά, και ψήνουν κρέατα γύρω από το μοναστήρι, σε αυτοσχέδιες ψησταριές.

Μετά το φαγητό, σειρά έχει ο χορός! Οργανοπαίχτες της περιοχής, παίζουν παραδοσιακή μουσική, πηλιορείτικα και νησιώτικα, και οι παρευρισκόμενοι χορεύουν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες!

Την επόμενη ημέρα, ανήμερα της γιορτής του Αγίου Αθανασίου, η ημέρα ξεκινά με την λειτουργία στην εκκλησία του μοναστηριού. Στην συνέχεια, οι γυναίκες του χωριού προσφέρουν καφέ και γλυκά στους επισκέπτες. Ακολουθεί το μεσημεριανό φαγητό και στην συνέχεια η επιστροφή της εικόνας στην κεντρική εκκλησία του Λαύκου, το Γεννέσιον της Θεοτόκου.

Ενα πανηγύρι, με ιδιαίτερο χαρακτήρα που κανείς δεν πρέπει να χάσει. “Να είστε όλοι εκεί 1 και 2 Μαΐου”, καλούν οι διοργανωτές.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου