ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Εκδήλωση -αφιέρωμα στον Γιάννη Τσίγκρα

εκδήλωση-αφιέρωμα-στον-γιάννη-τσίγκρ-52495

Η οικογένεια και οι φίλοι του Γιάννη Τσίγκρα, η «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» και το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ενωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στ. Ελλάδος και Εύβοιας, διοργανώνουν την πρώτη εκδήλωση τιμής στο έργο του ποιητή, διηγηματογράφου και δημοσιογράφου Γιάννη Τσίγκρα.

Η πρώτη, μιας σειράς δράσεων, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 Απριλίου στις 6.30 στο αμφιθέατρο «ΣΑΡΑΤΣΗΣ» στον τρίτο όροφο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Αφορμή αποτέλεσε η έκδοση του τόμου «Ποιήματα» του Γιάννη Τσίγκρα, στον οποίο περιέχονται όλα τα ποιήματα τα οποία δημοσίευσε σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης.

Το βιβλίο αυτό εκδόθηκε με συνδρομές «φιλομούσων» καλλιεργώντας μια παράδοση που ξεκίνησε από τον Παπαδιαμάντη και εγκαταλείφθηκε έκτοτε.

Η παρουσίαση θα ξεκινήσει με τον χαιρετισμό του Δημητρίου Χορταργιά, Προέδρου του Μορφωτικού Ιδρύματος της Ενωσης Συντακτών.

Για το βιβλίο και το συνολικό έργο του Γιάννη Τσίγκρα θα ομιλήσουν:

Βασίλης Λαλιώτης, Εκδότης, ο οποίος επιμελήθηκε και εξέδωσε στις εκδόσεις του «ΕΝΔΥΜΙΩΝ» τα ποιήματα.

Γιώργος Τζεβελεκάκης, Συγγραφέας – Εκδότης – Ποιητής, οποίος επιμελείται τόμο, που θα εκδοθεί αργότερα, με όλα τα διηγήματα του Γιάννη Τσίγκρα.

Και ο Νίκος Βαραλής, Δημοσιογράφος, Διευθυντής του Ρ/Σ της Ι.Μ.Δ. «ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ», Μέλος του Δ.Σ. της «ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΣ, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», που συνέβαλε στην συλλογή των ποιημάτων, ο οποίος θα έχει και τον συντονισμό της εκδήλωσης.

Στη συνέχεια το λόγο θα έχουν οι Φίλοι του Γιάννη Τσίγκρα, για κατάθεση σκέψεων και προτάσεων επάνω στην αξιοποίηση του έργου του τιμώμενου.

Και η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με τον προγραμματισμό μελλοντικών εκδηλώσεων και πιθανών εκδόσεων.

Στον εξωτερικό χώρο του Αμφιθέατρου «Δημήτρης Σαράτσης» των Εγκαταστάσεων «Παπαστράτου» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, θα διατίθενται βιβλία, για να μπορέσουν να τα προμηθευτούν όσοι το επιθυμούν, σε τιμή κόστους.

Καλούνται όλοι οι φίλοι του έργου του Γιάννη Τσίγκρα να πλαισιώσουν την εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 Απριλίου στις 6.30 στο αμφιθέατρο «ΣΑΡΑΤΣΗΣ», στον τρίτο όροφο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, έτσι ώστε να κατορθώσουν να αναδείξουν το σημαντικό ποιητικό και πεζογραφικό έργο του.

Ο ποιητής και διηγηματογράφος Γιάννης Τσίγκρας (1952-2016) γεννήθηκε και έζησε στον Βόλο. Σπούδασε δημοσιογραφία στην Αθήνα και εργάστηκε στην πόλη του ως δημοσιογράφος σε περιοδικά, εφημερίδες και στο ραδιόφωνο. Διετέλεσε γραμματέας στον Δήμο Πορταριάς (1995-2010) και υπεύθυνος τύπου στον Καλλικρατικό Δήμο Βόλου (2011-2014).

Έργα του:

ΚΥΚΛΩ, διηγήματα (1982),

ΕΚΚΑΡΥΣ, ποίηση (1983),

ΜΕΡΙΜΝΗ ΑΝΘΙΣΜΕΝΩΝ ΔΑΙΜΟΝΩΝ, ποίηση (1991),

Η ΔΙΨΑ ΤΟΥ ΕΛΠΗΝΟΡΑ, διηγήματα (1996, Εκδόσεις Νεφέλη),

ΟΙ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ ΤΩΝ ΠΑΡΚΩΝ, διηγήματα (1999, Εκδόσεις Νεφέλη),

ENA BIOY MASTER ΧΩΡΙΣ ΧΙΟΝΑΤΗ ΚΑΙ ΝΑΝΟΥΣ (2014), (giannistsigkras2012.blogspot.com),

ΠΟΡΤΑΡΙΑ, Ιστορία (2006, Έκδοση του πρώην Δήμου Πορταριάς).

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου