ΤΟΠΙΚΑ

Στα σχολεία…και στον Βόλο χτυπούν οι «Αυτόχθονες Ιθαγενείς»

στα-σχολείακαι-στον-βόλο-χτυπούν-οι-196305

Βομβαρδίστηκαν τα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία σχολείων και του Βόλου, από περίεργα μηνύματα που υπογράφει εκπρόσωπος των «Ελλήνων Αυτόχθονων Ιθαγενών», Γιάννης Δεμερτζής, με τα οποία θέτει προ των… ευθυνών τους διευθυντές σχολικών μονάδων για τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας και την εφαρμογή των μέτρων κατά του κορονοϊού.

Την ίδια ώρα που διευθυντές σχολείων, δίνουν τη μάχη για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και την ομαλή λειτουργία των σχολείων εν μέσω πανδημίας, το περίεργο e-mail έρχεται να προκαλέσει νέα αναστάτωση.

Στο μήνυμα το οποίο υπογράφει με το ονοματεπώνυμό του, ο αποστολέας αξιώνει από τους διευθυντές να μελετήσουν ηλεκτρονικά κείμενα άνω των 400 σελίδων, στα οποία παραπέμπει με ηλεκτρονικούς συνδέσμους και τα οποία περιλαμβάνουν «διαφορετική άποψη της διαχείρισης της πανδημίας».

Επικαλείται «αδιάσειστα ιατρικά στοιχεία» βάση των οποίων ο κορονοϊός είναι «ψευτο-πανδημία», παραπέμποντας σε «ιατρικά δεδομένα 361 σελίδων». Μιλά για «εγκληματικές πράξεις εναντίον του πλήρους ενημερωμένου ασθενή» και παραθέτει «20 λόγους για τους οποίους η υποχρεωτικότηταν της χρήσης μάσκας προσώπου είναι αναποτελεσματική, ανασφαλής και ανήθικη».

Στο ίδιο e-mail παραπέμπει και σε σύνδεσμο στον οποίο υποστηρίζεται ότι «ο κορονοϊός είναι ψεύτικος» και ότι τα PCR test «ανιχνεύουν τη γρίπη τύπου Α ή Β’ ως COVID -19»!

Το πανομοιότυπο e-mail παραλήφθηκε από σχολικές μονάδες στον Βόλο, όπως και σε όλη την Επικράτεια με τον αποστολέα να αξιώνει «να ληφθούν αποδεδειγμένα(!) υπόψη από κάθε αρμόδιο δημόσιο υπάλληλο ή λειτουργό και να αιτιολογηθεί αναλυτικά και εμπεριστατωμένα η απόρριψη ή μη εφαρμογή τους». Υποστηρίζει ότι «δεν είναι ψευδείς ειδήσεις», ότι «δεν υποκινείται κανένας σε τέλεση αξιόποινων πράξεων ή ανυπακοής».

«Με το παρόν, ο κάθε υπεύθυνος των σχολικών μονάδων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Ελληνικής Επικράτειας, λαμβάνει την ειδική, τεκμηριωμένη και από τους αντίστοιχα ειδικούς, πληροφόρηση για την κατά νόμο κρίση και λήψη κάθε μορφής απόφασης με την οποία θα κληθεί να εφαρμόσει α) το ΦΕΚ Β της εκάστοτε Κ.Υ.Α ή β) τα ανωτέρω διεθνή ιατρικά δεδομένα».

Τέλος, ζητά… εγγράφως να γνωστοποιηθούν οι λόγοι σε περίπτωση που οι διευθυντές είτε δεν λάβουν υπόψη τους είτε δεν εφαρμόσουν «τα διεθνή ιατρικά δεδομένα»!

Ποιος είναι ο αποστολέας

Ο Γιάννης Δεμερτζής, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, «είναι ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας «Σφαγή» στην Καβάλα, ο οποίος προωθεί τακτικά τα καλέσματα των «Αυτοχθόνων Ιθαγενών». Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο σε διάφορα βίντεό του, ορισμένα εκ των οποίων έχουν χιλιάδες προβολές, ο κ. Δεμερτζής κάνει λόγο για «ψευτοπανδημία», αναπαράγει θεωρίες συνωμοσίας του QAnon από τις ΗΠΑ και έχει εμφανιστεί φορώντας καπέλο με το σύνθημα «Make America Great Again» από την προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ. Στις 28.5.2021 το Facebook μπλόκαρε τη δυνατότητα πρόσκλησης νέων ακολούθων στη σελίδα του γιατί παραβίαζε όρους λειτουργίας της πλατφόρμας. Είχαν προηγηθεί στις 14.5, 27.4 και 26.4 μηνύματα του Facebook για αναρτήσεις του, το περιεχόμενο των οποίων είχε διαπιστωθεί ότι ήταν λανθασμένο ή ανακριβές. Συχνά επισημαίνονται αναρτήσεις του για την πανδημία ως παραπληροφόρηση από την ομάδα ελέγχου ψευδών ειδήσεων Ellinika Hoaxes. Αντίστοιχα και το YouTube έχει κατεβάσει βίντεό του με παρόμοιο περιεχόμενο».

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου