ΤΟΠΙΚΑ

«Ενεργειακή λύση για τα επόμενα 100 χρόνια» θα δώσει η πυρηνική ενέργεια τονίζει Βολιώτης καθηγητής στις ΗΠΑ

ενεργειακή-λύση-για-τα-επόμενα-100-χρόν-203323

Ο Μίλτος Αλαμανιώτης μιλά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για την πρόκληση της εκμετάλλευσης της πυρηνικής ενέργειας με τριπλό όφελος στην κάλυψη αναγκών, την τιμή, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

«Η πυρηνική ενέργεια θα μας σώσει για τα επόμενα 100 χρόνια», τονίζει ο Βολιώτης επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Σαν Αντόνιο με ειδίκευση στην τεχνητή νοημοσύνη στα ενεργειακά συστήματα Μίλτος Αλαμανιώτης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η πυρηνική ενέργεια επιστρέφει ως λύση σε τρία επίπεδα. Θα καλύπτει τις παγκόσμιες ενεργειακές ανάγκες, καθώς σήμερα τα ορυκτά καύσιμα εξαντλούνται, θα μειώνει το ενεργειακό κόστος, που ήδη έχει αυξηθεί κατακόρυφα και το κυριότερο θα σηματοδοτήσει τη στροφή στην πράσινη ενέργεια για την αντιμετώπιση και την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής, που αποτελεί παγκόσμιο στόχο.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η «δαιμονοποίηση» από την κοινή γνώμη της πυρηνικής ενέργειας, εξαιτίας των ατυχημάτων που σημειώθηκαν στο παρελθόν, μπορεί να αποτελεί «αγκάθι», πλέον όμως πολλές χώρες την εξετάζουν ως μόνη λύση. Ο Μίλτος Αλαμανιώτης βρέθηκε στη γενέτειρά του στον Βόλο την περασμένη εβδομάδα και εξηγεί στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, γιατί η πυρηνική ενέργεια επιστρέφει ως μέσο για τη μετάβαση στην οικονομία με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα.

Ο ίδιος άλλωστε και η ομάδα του στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, έχουν επιδοτηθεί από το Υπουργείο Ενέργειας των Η.Π.Α. για να ερευνήσουν πώς θα ασφαλίσουν τα πυρηνικά καύσιμα έναντι του κινδύνου να γίνουν όπλα στα χέρια τρομοκρατών. Ο Βολιώτης καθηγητής και η ομάδα του ουσιαστικά δημιουργούν τους ανιχνευτές ραδιενέργειας της επόμενης γενιάς, μέσα από τους οποίους θα επιβλέπεται σε 24ωρη βάση το πυρηνικό υλικό που είναι αποθηκευμένο και θα διασφαλίζεται ότι δεν θα υπάρχει καμία μετακίνησή του χωρίς να έχει καταγραφτεί.

Μειώνονται τα ορυκτά και οι ΑΠΕ δεν επαρκούν

Το τελευταίο χρονικό διάστημα και στην Ελλάδα ως εκ τούτου και στον Βόλο, τα νοικοκυριά «καίνε» οι τσουχτεροί λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου. Η κατακόρυφη αύξηση της τιμής των τιμολογίων δεν είναι τυχαία. Σύμφωνα με τον κ. Αλαμανιώτη πρόκειται για το αποτέλεσμα της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης.

«Τα ορυκτά καύσιμα μέσα από τα οποία παράγεται ηλεκτρική ενέργεια και θέρμανση μειώνονται. Τα αποθέματα εξαντλούνται και στο πλαίσιο αυτό ανεβαίνουν κι οι τιμές. Παράλληλα, κάποια ορυκτά όπως ο λιγνίτης βγαίνουν σιγά- σιγά από το ενεργειακό τοπίο, αφενός επειδή δεν υπάρχουν μεγάλα αποθέματα, αφετέρου διότι παράγουν πολλούς ρύπους και επιτείνουν το πρόβλημα ρύπανσης του πλανήτη και της κλιματικής αλλαγής», αναφέρει ο Βολιώτης καθηγητής.

Την ίδια ώρα, όπως τονίζει, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με τις σημερινές τεχνολογίες που είναι διαθέσιμες, δεν μπορούν να καλύψουν την παγκόσμια ενεργειακή ανάγκη. «Η διαθεσιμότητα των ΑΠΕ είναι τυχαία. Δεν φυσάει πάντα για να εκμεταλλευτούμε την αιολική ενέργεια ούτε έχει πάντα ήλιο για να κάνουμε παραγωγή ηλιακής ενέργειας. Η αχίλλειος πτέρνα όμως των ΑΠΕ δεν είναι η διαθεσιμότητά τους, αλλά η αποθήκευσή τους. Μέχρι και σήμερα δεν έχουν αναπτυχθεί οι τεχνολογίες εκείνες που θα μας επιτρέψουν να αποθηκεύουμε μεγάλες ποσότητες ενέργειας από ΑΠΕ. Αυτό σημαίνει ότι η ενέργεια που παράγεται πρέπει να καταναλωθεί αλλιώς χάνεται. Η πρόκληση και η μεγαλύτερη ανακάλυψη που θα γίνει στον τομέα της ενέργειας, θα είναι οι μεγάλες αποθήκες ενέργειας που παράγεται μέσω ΑΠΕ», τονίζει.

Λύση για τον επόμενο αιώνα

Εν αναμονή αυτής της ανακάλυψης, η πυρηνική ενέργεια, επιστρέφει ως μόνη λύση και μάλιστα για τα επόμενα 100 χρόνια, όπως εκτιμά ο κ. Αλαμανιώτης. «Οι ΑΠΕ αναπτύχθηκαν την τελευταία 15ετία. Και θα χρειαστούν πολλά χρόνια για την ανάπτυξη τεχνολογιών που θα περιλαμβάνουν τις μεγάλες αποθήκες που σήμερα δεν υπάρχουν. Η πυρηνική ενέργεια θα μας σώσει για τον επόμενο αιώνα», προσθέτει ο ίδιος.

Οπως εξηγεί πρόκειται για μία πράσινη ενέργεια από τη στιγμή που εκλύει μηδενικούς ρύπους αλλά και μία συμφέρουσα μορφή ενέργειας. «Από πολύ μικρή ποσότητα καυσίμου μπορεί να παραχθεί μεγάλη ποσότητα ενέργειας», αναφέρει για την καύση ουρανίου ή πλουτωνίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο Βολιώτης καθηγητής στο Τέξας αναφέρει ότι ήδη η Γαλλία, σε αντίθεση με τη Γερμανία, καλύπτει σημαντικό μέρος των ενεργειακών της αναγκών μέσω της πυρηνικής ενέργειας. Η συζήτηση μάλιστα έχει αναθερμανθεί σε επίπεδο Ε.Ε.

Ελληνικό παρελθόν στο μέτωπο υπέρ της πυρηνικής ενέργειας

«Ειδικά για την Ελλάδα η πυρηνική ενέργεια θα λύσει το ενεργειακό πρόβλημα, καλύπτοντας τις ανάγκες της αλλά και μειώνοντας τις τιμές», εκτιμά ο κ. Αλαμανιώτης μιλώντας ακόμη και μείωση στο μισό της τιμής της κιλοβατώρας. Ο ίδιος δε, επικαλείται μελέτη, τη μοναδική που είχε γίνει και αφορούσε στη δημιουργία στην Ελλάδα πυρηνικού εργοστασίου, στην Κάρυστο, στη Νότια Εύβοια, το 1978.

«Στην Ελλάδα μπορεί να δημιουργηθεί πυρηνικό εργοστάσιο», υποστηρίζει και εξηγεί ότι η πυρηνική ενέργεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διαφορετικά επίπεδα, για την παραγωγή ηλεκτρισμού, ως θέρμανσης ακόμη και για την αφαλάτωση νερού.

400 χρόνια για την εξουδετέρωση πυρηνικών αποβλήτων

Μοναδικό «αγκάθι» για τον κ. Αλαμανιώτη συνιστούν τα πυρηνικά απόβλητα, η εξουδετέρωση των οποίων απαιτεί 400 χρόνια! «Δεν πρέπει να υπάρχει φόβος για πυρηνικά ατυχήματα. Ο,τι συνέβη στο παρελθόν οφειλόταν σε ανθρώπινα λάθη. Πλέον υπάρχουν τεχνολογίες ασφαλείας εξελιγμένες. Το πρόβλημα είναι η αποθήκευση των πυρηνικών αποβλήτων και πρόκληση συνιστά η ανάπτυξη τεχνολογιών στον συγκεκριμένο τομέα.

«Αν με χρειαστεί η Ελλάδα, εύχομαι να επιστρέψω»

Ο Μίλτος Αλαμανιώτης έλαβε το δίπλωμα του μηχανικού υπολογιστών από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας το 2005 και το μεταπτυχιακό και διδακτορικό του στην πυρηνική τεχνολογία από το Πανεπιστήμιο Perdue το 2010 και το 2012 αντίστοιχα. Ήταν μεταδιδακτορικός ερευνητής, ενώ παράλληλα δίδασκε στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα από τον Οκτώβριο του 2012 έως και τον Αύγουστο του 2014. Η διεπιστημονική του έρευνα επικεντρώνεται στην ανάπτυξη ευφυών συστημάτων και προσεγγίσεων μηχανικής μάθησης για έξυπνα ενεργειακά συστήματα και έξυπνα ηλεκτρικά δίκτυα, έξυπνες πόλεις και για την ανίχνευση κρυμμένων ραδιενεργών υλικών. Η έρευνά του μάλιστα έχει χρηματοδοτηθεί από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών των ΗΠΑ και από το Υπουργείο Ενέργειας. Εχει δημοσιεύσει πάνω από 100 εργασίες, έχει συγγράψει το βιβλίο Εξυπνη Ηλεκτρική Ενέργεια, ενώ τον Ιούνιο του 2015 ήταν μέλος της πρώτης ακαδημαϊκής ομάδας που διετέλεσε μετρήσεις και έρευνα στην περιοχή εθνικής ασφάλειας στην Νεβάδα των ΗΠΑ. Είναι ακόμη ενεργό μέλος της Αμερικανικής Πυρηνικής Κοινωνίας και του Ινστιτούτου Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών.

Εως και τον Ιούλιο του 2018 ήταν ερευνητής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Perdue ενώ από την 1η Αυγούστου 2018 πήρε την έδρα του καθηγητή τεχνητής νοημοσύνης στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Σαν Αντόνιο. Μάλιστα ο Βολιώτης καθηγητής αυτή την περίοδο χρηματοδοτείται μαζί με την ομάδα του από το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ για τη δημιουργία των ανιχνευτών ραδιενέργειας νέας γενιάς.

Φέτος συμπληρώνει 15 χρόνια στο εξωτερικό. «Θα επέστρεφες στην Ελλάδα;», η ερώτηση που προκύπτει αυτόματα. «Αν με χρειαστεί η Ελλάδα, εύχομαι να επιστρέψω», η αυθόρμητη απάντηση του Βολιώτη καθηγητή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου