ΤΟΠΙΚΑ

Αίτηση ακύρωσης για δύο αιολικά πάρκα στους Αφέτες

αίτηση-ακύρωσης-για-δύο-αιολικά-πάρκα-203730

Κατέθεσε ο Δήμος Νοτίου Πηλίου, που τάσσεται κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην περιοχή – Εκδικάζεται την ερχόμενη Παρασκευή

Την ερχόμενη Παρασκευή πρόκειται να εκδικαστεί από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών η αίτηση ακύρωσης που έχει καταθέσει ο Δήμος Νοτίου Πηλίου κατά της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και εταιρείας για τη δημιουργία δύο αιολικών πάρκων στην περιοχή και συγκεκριμένα στη δημοτική ενότητα Αφετών.

Η οικονομική επιτροπή πρόσφατα διόρισε δικηγόρο προκειμένου να παρασταθεί και να καταθέσει έγγραφο υπόμνημα με τις θέσεις του Νοτίου Πηλίου, το δημοτικό συμβούλιο του οποίου έχει ταχθεί ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών.

Το δημοτικό συμβούλιο Νοτίου Πηλίου έχει λάβει ομόφωνη απόφαση ενάντια στα αιολικά πάρκα, έχει καταθέσει ενδικοφανή προσφυγή στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας κατά της απόφασή της για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε δύο σημεία στους Αφέτες, ενώ ο δήμαρχος έχει υπογράψει ψήφισμα μαζί με 27 δημάρχους νησιωτικών και ορεινών Δήμων σε όλη την χώρα που υποστηρίζουν ότι οι περιοχές τους απειλούνται από την εκτεταμένη εγκατάσταση γιγαντιαίων ανεμογεννητριών και έχουν δημιουργήσει δίκτυο ενάντια «στις ανορθολογικές και μεγάλης κλίμακας παρεμβάσεις».

Παρά την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών, η ΡΑΕ εξέδωσε το 2020 άδειες παραγωγής σε δύο σταθμούς αιολικής ενέργειας στο Νότιο Πήλιο συνολικής ισχύος 6 μεγαβάτ. Πρόκειται για σταθμούς στις θέσεις Παλιομέλισσο και Αντραγάσα, που προτίθεται να δημιουργήσει εταιρεία για την εκμετάλλευση του αιολικού δυναμικού της περιοχής για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με τις άδειες, το έργο δεν θα επιβαρύνει αρνητικά το περιβάλλον. Βρίσκεται σε γειτνίαση με το επαρχιακό δικό δίκτυο, δεν παρεμποδίζει την ελεύθερη βοσκή, στα σημεία δεν υπάρχουν καλλιέργειες, ούτε πρόκειται για προστατευόμενες περιοχές.

Ωστόσο στην προοπτική των αιολικών πάρκων η τοπική κοινωνία αντιδρά και το δημοτικό συμβούλιο εξέδωσε ομόφωνη απόφαση για να μην αλλοιωθεί το περιβάλλον του Πηλίου, που μάλιστα είναι ενταγμένο στο δίκτυο Natura.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου