ΤΟΠΙΚΑ

Κυνήγι εντός… τειχών για Βολιώτες κυνηγούς

κυνήγι-εντός-τειχών-για-βολιώτες-κυν-404603

Ο οικονομικός παράγοντας αποτρέπει «μεταναστεύσεις» – Πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των κυνηγών εφαρμογή, που τους προστατεύει από… κακοτοπιές

Σχεδόν οι μισοί, από το σύνολο των 3.000 περίπου κυνηγών της Μαγνησίας, ετοιμάζονται για τις σημερινές πρώτες τουφεκιές. Η κυνηγετική περίοδος ξεκινά σήμερα Τρίτη 20 Αυγούστου και θα διαρκέσει έως τέλη Φεβρουαρίου, βρίσκει όμως την πλειονότητα των κυνηγών να παραμένει εντός… έδρας λόγω οικονομικών προβλημάτων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κυνηγετικού Συλλόγου Βόλου Γιάννη Μόσδρομο, από τον Βόλο ανανεώθηκαν περί τις 600 άδειες, από το σύνολο των 1.600 που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του τοπικού συλλόγου. Οι υπόλοιποι είτε θα τις ανανεώσουν τις επόμενες ημέρες, είτε θα περιμένουν τα μέσα Σεπτεμβρίου οπότε και θα ξεκινήσει το κυνήγι του αγριόχοιρου.

Μάλιστα απ’ όσους προετοιμάζονται από σήμερα να βγουν ενεργά για κυνήγι, λιγοστοί είναι οι Βολιώτες που εξέδραμαν εκτός Μαγνησίας και δη προς Σέρρες και Καβάλα. «Η κίνηση των κυνηγών εκτός νομού μειώθηκε σημαντικά λόγω του οικονομικού παράγοντα. Παλιά ταξιδεύαμε προς Βόρεια Ελλάδα και στην εθνική που συναντιόμασταν κορνάραμε ο ένας τον άλλο. Τώρα η κίνηση είναι υποτονική και οι περισσότεροι Βολιώτες θα κυνηγήσουν στην έδρα τους», ανέφερε ο κ. Μόσδρομος υποστηρίζοντας ότι το κυνήγι δεν είναι φθηνό χόμπι. «Μόνο για την ανανέωση της άδειας απαιτείται ποσό 170 ευρώ. Για να πάει κάποιος για κυνήγι εκτός έδρας θα χρειαστεί τουλάχιστον 300 ευρώ για μόλις δύο ημέρες», αναφέρει.

Οσοι πάντως επέλεξαν τη Βόρεια Ελλάδα για να κυνηγήσουν βρίσκονται ήδη στις περιοχές που θα δραστηριοποιηθούν. Εχουν στήσει σκηνές ή τροχόσπιτα και η προετοιμασία έχει ολοκληρωθεί.

Το σύνολο των κυνηγών έχει φέτος στη διάθεσή του ένα πολύτιμο εργαλείο. Πρόκειται για την εφαρμογή «Κένταυρος», που έχουν κατεβάσει στα κινητά τους και η οποία τους ειδοποιεί αν στην περιοχή που βρίσκονται επιτρέπεται το κυνήγι ή είναι Natura. Περιέχει επίσης τηλέφωνα του Δασαρχείου κάθε περιοχής, αλλά και υπηρεσιών, ενώ ακόμη κι αν το κινητό δεν έχει σήμα, ένας κυνηγός μπορεί να στείλει ακόμη και σήμα κινδύνου μέσω της εφαρμογής.

Πρόκειται για ένα πολύτιμο εργαλείο, που θα βοηθήσει τους κυνηγούς να μην πέσουν σε… κακοτοπιές. Συνήθως οι κυνηγοί επιλέγουν να κυνηγήσουν με παρέες σε περιοχές εκτός του τόπου κατοικίας τους κι αυτό σημαίνει ότι δεν γνωρίζουν με ακρίβεια κάθε περιοχή.

Απεριόριστος ο αριθμός των αγριόχοιρων

Η κυνηγετική περίοδος ξεκινά σήμερα με φάσα, τρυγόνι και ορτύκι στις πεδινές περιοχές και συνεχίζεται από τις 15 Σεπτεμβρίου με αγριόχοιρο και λαγό στις ορεινές περιοχές. Μάλιστα αυτό που αλλάζει φέτος στην κυνηγετική περίοδο είναι ο αριθμός των ορτυκιών από τα 10 στα 8, ενώ ο αριθμός των αγριόχοιρων που θηρεύονται είναι απεριόριστος λόγω υπερπληθυσμού.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την απόφαση, η διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου για το έτος 2019 – 2020 είναι για το διάστημα 20 Αυγούστου 2019 μέχρι 29 Φεβρουαρίου 2020. Ωστόσο, επιτρέπεται η θήρα του αγριοκούνελου (Oryctolaguscuniculus) μέχρι την 10 Μαρτίου 2020.

Οι κυνηγοί, μεταξύ άλλων, θα πρέπει να έχουν στα υπόψη τους ότι:

– Περιορίζεται η χρησιμοποίηση σκύλων δίωξης για άσκηση κυνηγίου, από 15.09.2019 μέχρι και 20.01.2020 σε 3 ημέρες την εβδομάδα και συγκεκριμένα Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή, δηλαδή μόνο τις ημέρες κατά τις οποίες επιτρέπεται αντιστοίχως το κυνήγι του λαγού (Lepuseuropaeus) και του αγριόχοιρου (Susscrofa).

– Επιτρέπεται το κυνήγι του αγριόχοιρου (Susscrofa) σε ομάδες μέχρι 10 κυνηγών, με δικαίωμα θήρευσης χωρίς περιορισμό στο όριο κάρπωσης ανά ομάδα και έξοδο. Αυτό γίνεται, σύμφωνα με την Απόφαση, για λόγους προστασίας της φυσικής παραγωγής του αγριόχοιρου, ενώ απαγορεύεται το κυνήγι σε όλη τη χώρα του νεαρού αγριόχοιρου, όσο αυτός φέρει τις χαρακτηριστικές ραβδώσεις στο σώμα του, καθώς και των χοιρομητέρων αυτών.

– Επιτρέπεται το κυνήγι της αλεπούς (Vulpesvulpes) και του πετροκούναβου (Martesfoina) από 15.09.2019 μέχρι 20.01.2020 με τη χρησιμοποίηση κυνηγετικού όπλου και σκύλου δίωξης και από 21.01.2020 μέχρι 28.02.2020 χωρίς σκύλο δίωξης, μόνο στους νομούς που δεν έχουν χαρακτηρισθεί ως αρουραιόπληκτοι.

– Επιτρέπεται επίσης το κυνήγι της αλεπούς (Vulpesvulpes) χωρίς σκύλο, στις ζώνες διάβασης, από 20.8.2019-14.9.2019 στις περιφερειακές ενότητες που διενεργείται πρόγραμμα εμβολιασμών από αέρος για τη λύσσα.

– Απαγορεύεται το κυνήγι του λαγού (Lepuseuropaeus) καθ’ όλη τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου σε Λήμνο και Αγιο Ευστράτιο.

– Απαγορεύεται το κυνήγι της νησιώτικης πέρδικας (Alectorischukar) καθ’ όλη τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου στον Αγιο Ευστράτιο.

– Απαγορεύεται το κυνήγι όλων των θηραμάτων καθ’ όλη τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου στην Τήλο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κυνήγι απαγορεύεται στα μόνιμα καταφύγια άγριας ζωής, στα εκτροφεία θηραμάτων, στις περιοχές όπου ισχύουν απαγορεύσεις θήρας ορισμένης χρονικής διάρκειας, στους πυρήνες των Εθνικών Δρυμών, σε ζώνη πλάτους 500 μέτρων κατά μήκος της ελληνοτουρκικής χερσαίας μεθοριακής γραμμής και σε θαλάσσια ζώνη πλάτους 300 μέτρων από τις ακτές. Παράλληλα, απαγορεύεται στις περιοχές για τις οποίες έχουν εκδοθεί Δασικές Απαγορευτικές Αποφάσεις Κυνηγίου, λόγω πυρκαγιών τα προηγούμενα έτη και σε όσες περιοχές έχουν εκδοθεί και ισχύουν ή πρόκειται να εκδοθούν σχετικές αποφάσεις.

Ταυτόχρονα, η απαγόρευση ισχύει σε αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους και μνημεία χωρίς προηγούμενη άδεια του υπουργού Πολιτισμού αλλά και σε περιοχές που λειτουργούν νόμιμα κατασκηνώσεις και κατά την περίοδο λειτουργίας τους σε απόσταση μέχρι 250 μέτρων από την εξωτερική περίφραξη αυτών – όπως και σε περιοχές πού λόγω παρατεταμένων χιονοπτώσεων ή ολικού παγετού δημιουργούνται αρνητικές για τα θηράματα συνθήκες επιβίωσης.

Στα σημαντικά της απόφασης, είναι η απαγόρευση της αγοραπωλησίας όλων των ειδών θηραμάτων, εκτός εκείνων τα οποία προέρχονται από εκτροφεία (δημόσια ή ιδιωτικά), από τις ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές ή από το εξωτερικό, εφόσον έχουν τηρηθεί οι νόμιμες διαδικασίες απόκτησής τους. Ωστόσο, επιτρέπεται -κατ’ εξαίρεση- για την τρέχουσα κυνηγετική περίοδο η αγοραπωλησία του αγριοκούνελου σε Λήμνο και Θηρασιά, όπου οι υπερπληθυσμοί έχουν διαταράξει το οικοσύστημα και έχουν δημιουργήσει ήδη σοβαρά προβλήματα και καταστροφές στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις.

Τέλος, προς αποφυγή ατυχημάτων κατά τη διάρκεια κυνηγιού αγριογούρουνου, λαγού, μπεκάτσας και ορτυκιού, οι κυνηγοί υποχρεούνται να φορούν γιλέκο φωσφοριζέ χρώματος πορτοκαλί (αποκλειόμενης απλής λωρίδας), ορατό από κάθε οπτική πλευρά.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου