ΤΟΠΙΚΑ

Δηλητηρίασαν ρέμα στον Αγ. Βλάσιο!

δηλητηρίασαν-ρέμα-στον-αγ-βλάσιο-407832

Φόβοι της ΔΕΥΑΜΒ για τυχόν δολιοφθορά και στις δεξαμενές ύδρευσης – Απαγόρευση χρήσης νερού σε Ανω Λεχώνια, Αγ. Βλάσιο, Πλατανίδια και Μαλάκι

Εικόνες… Αποκάλυψης χθες στον Αγιο Βλάσιο. Εκατοντάδες πέστροφες άρχισαν να πετάγονται έξω από το νερό από το ιχθυοτροφείο του εστιατορίου «Πέστροφες». Άλλες ανέβαιναν στην επιφάνεια νεκρές δηλητηριασμένες προφανώς από ουσία μέσα στο νερό. Το πρωτοφανές συμβάν κινητοποίησε τόσο την Αστυνομία όσο και τη ΔΕΥΑΜΒ η οποία υπό το φόβο τυχόν δολιοφθοράς και στις δεξαμενές ύδρευσης, επέβαλλε απαγόρευση χρήσης νερού για ανθρώπινη κατανάλωση.

Όπως έγινε γνωστό, προχθές, περίπου στις 8:30 το βράδυ, τα ψάρια του ιχθυοτροφείου στο εστιατόριο «Πέστροφες» άρχισαν να παρουσιάζουν παράξενη συμπεριφορά. Λίγο μετά το μπουρίνι που ξέσπασε στην περιοχή, άρχισαν να ανεβαίνουν προς την επιφάνεια του νερού νεκρά κι άλλα να πηδούν έξω από αυτό.

Επαγγελματίας της περιοχής μιλά για «χιλιάδες νεκρές πέστροφες». «Τονάζια ολόκληρα. Απίστευτη καταστροφή», περιγράφει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ κάνοντας λόγο για «εσκεμμένη ενέργεια». Όπως ανέφερε την ώρα του κακού, δεν υπήρχε κόσμος στο μαγαζί εξαιτίας των καιρικών συνθηκών. «Εχουμε βιώσει βροχές και βροχές. Ποτέ δεν έγινε κάτι παρόμοιο. Ούτε καν ραντίσματα δεν γίνονται αυτή την εποχή στην περιοχή. Κάποιος έριξε δηλητήριο στο ρέμα. Πρόκειται για καταστροφή χιλιάδων ευρώ», ανέφερε.

Το εστιατόριο διατηρεί ιχθυοτροφείο, το οποίο «επικοινωνεί» με το ρέμα στον Αγιο Βλάσιο. Αν όντως κάποιος έριξε δηλητηριώδη ουσία στο ρέμα, το νερό από το οποίο τροφοδοτείται το ιχθυοτροφείο πέρασε στα ψάρια.

Κλήθηκε αστυνομία για την καταγραφή του συμβάντος. Στη μία χθες το μεσημέρι, αστυνομικοί ειδοποίησαν τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΜΒ, Στέργιος Παπαευσταθίου για δολιοφθορά με πιθανή ρίψη δηλητηριωδών ουσιών στο νερό. Αμεσα έσπευσε στην περιοχή κλιμάκιο της ΔΕΥΑΜΒ και προχώρησε σε αυτοψία.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαευσταθίου, το ρέμα χρησιμοποιείται τόσο για άρδευση όσο και για πότισμα των ζώων και προς αυτή την κατεύθυνση συστήνει σε αγρότες και κτηνοτρόφους να αποφύγουν ποτίσματα μέχρι να διαπιστωθεί τι συμβαίνει.

Λήφθηκαν δείγματα νερού τόσο από το ρέμα όσο και από τις δεξαμενές ύδρευσης, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι αν όντως «ανθρώπινο χέρι» δηλητηρίασε το νερό του ρέματος μπορεί να έκανε το ίδιο και στις δεξαμενές υδροδότησης. Επίσης δείγματα ψαριών έλαβε η διεύθυνση κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας.

Προληπτικά και μέχρι να γίνουν οι αναλύσεις σε εξειδικευμένο εργαστήριο επιβλήθηκε απαγόρευση της χρήσης νερού για ανθρώπινη κατανάλωση. Η απαγόρευση ισχύει για τις περιοχές των Ανω Λεχωνίων, του Αγίου Βλασίου, των Πλατανιδίων και για τις κοινόχρηστες βρύσες στο Μαλάκι.

Επιπλέον επισημαίνεται ότι το νερό του ρέματος είναι ακατάλληλο για πόση από τα ζώα. Η άρση της απαγόρευσης θα γίνει με νέα ανακοίνωση της ΔΕΥΑΜΒ.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου