ΤΟΠΙΚΑ

Η ώρα του πολίτη: Στις κάλπες 186.000 ψηφοφόροι στη Μαγνησία

η-ώρα-του-πολίτη-στις-κάλπες-186-000-ψηφοφόρ-497510

Πώς θα ψηφίσουμε ανά Δήμο, Δημοτική Ενότητα και Κοινότητα στη Μαγνησία – Ποιες υπηρεσίες λειτουργούν το Σαββατοκύριακο για την εξυπηρέτηση των εκλογέων

Η ώρα του πολίτη αύριο Κυριακή 26 Μαΐου. Στη Μαγνησία 186.000 εκλογείς καλούνται να αναδείξουν μέσω της τετραπλής κάλπης, που θα στηθεί, τους εκπροσώπους τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, στους οκτώ Δήμους και τις Κοινότητές τους.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Τα πάντα είναι έτοιμα για την αυριανή τετραπλή ψηφοφορία, που θα διεξαχθεί σε 714 εκλογικά τμήματα στη Μαγνησία, εκ των οποίων σε 335 «Α» που οι πολίτες θα ψηφίζουν για το Ευρωκοινοβούλιο και την Περιφέρεια Θεσσαλίας και 335 «Β» που θα ψηφίζουν για Δήμους και Κοινότητες. Θα λειτουργήσουν επίσης 43 μικτά τμήματα σε περιοχές με μικρό αριθμό εγγεγραμμένων εκλογέων και ένα ακόμη τμήμα κράτησης για τους έγκλειστους.

Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα οπότε και θα ξεκινήσει η καταμέτρηση στα εκλογικά τμήματα.

Κάθε εκλογέας προσερχόμενος στο εκλογικό τμήμα που είναι εγγεγραμμένος θα πρέπει να έχει μαζί του την αστυνομική του ταυτότητα, είτε διαβατήριο, άδεια οδήγησης ή ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές.

Το δικαίωμα του εκλέγειν είναι υποχρεωτικό και από φέτος ισχύει και για τους 17άρηδες. Στην Ελλάδα δικαίωμα ψήφου έχουν, για πρώτη φορά, όλοι όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος των εκλογών. Αρα για τις εκλογές του 2019 μπορούν να ψηφίσουν όσοι έχουν γεννηθεί από 1/1/2002 μέχρι και 31/12/2002.

Τα αποτελέσματα θα μεταφέρονται με τηλεγραφήματα στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, θα καταχωρούνται ηλεκτρονικά και θα αναμεταδίδονται από την ηλεκτρονική διεύθυνση ekloges.thessaly.gov.gr.

Πώς ψηφίζουμε

Ευρωεκλογές

Στην κάλπη για τις ευρωεκλογές οι ψηφοφόροι μπορούν να «σταυρώσουν» έως τέσσερις υποψηφίους από το ψηφοδέλτιο που θα επιλέξουν.

Περιφερειακές εκλογές

Για την Περιφέρεια Θεσσαλίας θα υπάρχει ένα ψηφοδέλτιο για όσους ψηφίζουν στη χερσαία Μαγνησία και ένα ψηφοδέλτιο για όσους ψηφίζουν στα νησιά των Βορείων Σποράδων.

Στη χερσαία Μαγνησία κάθε ψηφοφόρος θα μπορεί να ψηφίζει έως τέσσερις υποψηφίους περιφερειακούς συμβούλους του συνδυασμού που θα επιλέξει.

Στα νησιά κάθε ψηφοφόρος έχει δικαίωμα επιλογής ενός προσώπου.

Δημοτικές εκλογές

Στον ενιαίο Δήμο Βόλου όσοι είναι κάτοικοι Βόλου και κάτοικοι Ν. Ιωνίας βάζουν έως τρεις σταυρούς στο κεντρικό ψηφοδέλτιο και έναν σταυρό σε μία από τις υπόλοιπες δημοτικές ενότητες που θα επιλέξουν.

Οσοι ψηφίζουν στις υπόλοιπες δημοτικές ενότητες και συγκεκριμένα Αγριά, Νέα Αγχίαλο, Αισωνία, Αρτέμιδα, Ιωλκό, Πορταριά και Μακρινίτσα μπορούν να βάζουν μόνο έναν σταυρό και έναν ακόμη σταυρό σε υποψήφιο μιας άλλης πέραν της δικής τους δημοτικής ενότητας.

Στον Δήμο Αλμυρού τρεις σταυροί στο κεντρικό ψηφοδέλτιο συν ένας σε μία από τις υπόλοιπες ενότητες μπαίνουν σε Αλμυρό, Πτελεό και Σούρπη. Στην δημοτική ενότητα Ανάβρας μπαίνει ένας συν ένας σταυρός.

Στον Δήμο Ρήγα Φεραίου 3+1 σταυροί μπαίνουν στις δημοτικές ενότητες Φερών και Κάρλας και 1+1 σταυροί στη δημοτική ενότητα Κεραμιδίου.

Στον Δήμο Νοτίου Πηλίου μπαίνουν 3+1 σταυροί στις δημοτικές ενότητες Μηλεών, Αφετών, Αργαλαστής, Σηπιάδας και Τρικερίου.

Στον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου μπαίνουν 3+1 σταυροί στις δημοτικές ενότητες Ζαγοράς και Μουρεσίου.

Στον Δήμο Σκιάθου μπαίνουν τρεις σταυροί στο κεντρικό ψηφοδέλτιο.

Στον Δήμο Σκοπέλου μπαίνουν τρεις σταυροί στο κεντρικό ψηφοδέλτιο.

Στον Δήμο Αλοννήσου μπαίνουν επίσης τρεις σταυροί στο κεντρικό ψηφοδέλτιο.

Κοινοτικές εκλογές

Ξεχωριστή θα είναι η κάλπη για τις εκλογές στις κοινότητες για τις οποίες οι ψηφοφόροι θα παίρνουν διαφορετικά ψηφοδέλτια. Μάλιστα εδώ υπάρχει η εξής ιδιαιτερότητα, να ψηφίσει κάποιος έναν συνδυασμό στις δημοτικές εκλογές και κάποιον άλλο συνδυασμό ή ανεξάρτητο στις κοινοτικές.

Στον Δήμο Βόλου έως δύο σταυροί μπαίνουν στις κοινότητες Αγριάς, Δράκειας, Διμηνίου, Σέσκλου, Αγ. Βλασίου, Αγ. Λαυρεντίου, Ανω Λεχωνίων, Κάτω Λεχωνίων, Βόλου, Αγίου Ονουφρίου, Ανακασιάς, Ανω Βόλου, Μακρινίτσας, Ν. Αγχιάλου, Αϊδινίου, Μικροθηβών, Ν. Ιωνίας, Αλλης Μεριάς, Κατηχωρίου, Πορταριάς.

Ενας σταυρός μπαίνει στις κοινότητες Σταγιατών και Γλαφυρών.

Στον Δήμο Αλμυρού μπαίνουν δύο σταυροί στις κοινότητες με εξαίρεση τις μονοεδρικές στις οποίες μπαίνει ένας σταυρός και είναι οι κοινότητες Ανθοτόπου, Κοκκωτών, Κωφών, Φυλάκης, Αγιου Ιωάννη, Αγίας Τριάδας και Δρυμώνα.

Στον Δήμο Ρήγα Φεραίου μπαίνουν δύο σταυροί στις κοινότητες με εξαίρεση τη μονοεδρική κοινότητα Κεραμιδίου.

Στον Δήμο Νοτίου Πηλίου μπαίνουν δύο σταυροί με εξαίρεση τις μονοεδρικές Λαμπινούς, Καλαμακίου, Μετοχίου, Ξινόβρυσης στις οποίες μπαίνει ένας σταυρός.

Στον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου μπαίνουν δύο σταυροί με εξαίρεση τη μονοεδρική κοινότητα Ξουριχτίου, που μπαίνει ένας σταυρός.

Στον Δήμο Σκοπέλου μπαίνουν δύο σταυροί στις τρεις τοπικές κοινότητες Σκοπέλου, Ν. Κλήματος και Γλώσσας.

Σκιάθος και Αλόννησος δεν έχουν τοπικές κοινότητες.

Ανοιχτές υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση των εκλογέων

Τόσο σήμερα Σάββατο, όσο και αύριο Κυριακή θα λειτουργήσουν υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση των εκλογέων.

Ανοιχτό θα είναι το ΚΕΠ Βόλου στην οδό Ιάσονος όπου μπορούν να προσέρχονται οι δημότες για να πληροφορούνται πού ψηφίζουν. Το ΚΕΠ θα λειτουργήσει σήμερα Σάββατο από τις 8 π.μ. έως τις 9 μ.μ. και αύριο Κυριακή από τις 7 π.μ. έως τις 7 μ.μ.

Το Δημοτολόγιο θα λειτουργήσει σήμερα από τις 7 π.μ. έως τα μεσάνυκτα και αύριο Κυριακή από τις 6 π.μ. μέχρι την ολοκλήρωση της μετάδοσης των αποτελεσμάτων.

Το Ληξιαρχείο θα λειτουργήσει σήμερα από τις 10 το πρωί έως τα μεσάνυκτα και την Κυριακή από τις 7 π.μ. έως τις 7 μ.μ.

Ανοιχτά θα είναι και τα δημοτικά καταστήματα, το Δημαρχείο Βόλου θα λειτουργήσει σήμερα από τις 7 π.μ. έως τις 9 μ.μ. και αύριο Κυριακή από τις 7 π.μ. έως την ολοκλήρωση της μετάδοσης των αποτελεσμάτων.

Η Δ.Ε. Ν. Ιωνίας θα λειτουργήσει σήμερα από τις 8 π.μ.- 8 μ.μ. και αύριο Κυριακή από τις 6 π.μ. – 12 τα μεσάνυκτα.

Η Δ.Ε. Αγριάς θα λειτουργήσει σήμερα από τις 9 π.μ.- 8 μ.μ. και αύριο Κυριακή από τις 7 π.μ.- 12 τα μεσάνυκτα.

Η Δ.Ε. Αρτέμιδας θα λειτουργήσει σήμερα από τις 9 π.μ.- 8 μ.μ. και αύριο Κυριακή από τις 7 π.μ.- 12 τα μεσάνυκτα.

Η Δ.Ε. Ν. Αγχιάλου θα λειτουργήσει σήμερα από τις 9 π.μ.- 8 μ.μ. και αύριο Κυριακή από τις 7 π.μ.- 12 τα μεσάνυκτα.

Η Δ.Ε. Αισωνίας θα λειτουργήσει σήμερα από τις 9 π.μ.- 8 μ.μ. και αύριο Κυριακή από τις 7 π.μ.- 12 τα μεσάνυκτα.

Η Δ.Ε. Ιωλκού θα λειτουργήσει σήμερα από τις 9 π.μ.- 8 μ.μ. και αύριο Κυριακή από 7 π.μ.- 7 μ.μ. όπως αντίστοιχα και τα κοινοτικά καταστήματα σε Μακρινίτσα και Πορταριά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου