ΤΟΠΙΚΑ

«Πρωτάκια» σε μονοψήφιο αριθμό σε σχολεία στη Μαγνησία

πρωτάκια-σε-μονοψήφιο-αριθμό-σε-σχο-502661

Απογοητευτικές οι εγγραφές μαθητών στην α΄ Δημοτικού αποκαλύπτουν το μέγεθος του δημογραφικού προβλήματος

Μόλις έναν μαθητή θα έχει η α΄ τάξη στο Δημοτικό Σχολείο Μακρυράχης από το νέο σχολικό έτος. Δύο μαθητές εγγράφτηκαν αντίστοιχα στο Δημοτικό Σχολείο της Ανάβρας. Σε ολόκληρο Στεφανοβίκειο τα «πρωτάκια» του Δημοτικού θα είναι μόλις πέντε και στο Δημοτικό Σχολείο Τρικερίου οκτώ. Ακόμη και μέσα στον Βόλο παρατηρείται μείωση του μαθητικού δυναμικού. Στο 11ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου θα φοιτήσουν 29 μαθητές, στο 13ο Βόλου 32, ενώ στο 2ο Ν. Ιωνίας θα φοιτήσουν 29 μαθητές. Η σύσταση δεύτερου τμήματος στην α’ Δημοτικού γίνεται… οριακά.

Τα παραπάνω προκύπτουν μέσα από τα στοιχεία των εγγραφών στα Δημοτικά Σχολεία, που ολοκληρώθηκαν χθες ενόψει του νέου σχολικού έτους. Μάλιστα πρόκειται για στοιχεία που αποκαλύπτουν το μέγεθος του δημογραφικού προβλήματος που πλήττει και τη Μαγνησία. Η μείωση των γεννήσεων αντικατοπτρίζεται πλέον στα σχολεία.

«Το μαθητικό δυναμικό των σχολικών μονάδων μειώνεται διαρκώς τα τελευταία χρόνια», επισημαίνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Αποστόλης Μούσιος.

Ο ακριβής αριθμός των μαθητών, που θα φοιτήσουν από τον Σεπτέμβριο στο Δημοτικό Σχολείο, θα γίνει γνωστός τις επόμενες ημέρες, ακόμη όμως και από την πρώτη εικόνα διαφαίνεται μεγάλη μείωση του μαθητικού δυναμικού.

«Η μεγαλύτερη μείωση μαθητών παρατηρείται στην περιφέρεια, όπου ολόκληρες σχολικές μονάδες απειλούνται με λουκέτο», αναφέρει ο κ. Μούσιος.

Αρκετοί εκτιμάται ότι θα είναι οι εκπαιδευτικοί που από το νέο σχολικό έτος θα κριθούν υπεράριθμοι, ενώ ακόμη ζήτημα θέτει η Πανελλήνια Επιστημονική Ενωση Διευθυντών Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας με αφορμή τη σημαντική μείωση που παρατηρείται στις εγγραφές μαθητών στην α΄ τάξη για το σχολικό έτος 2019 – 2020, η οποία οδηγεί στην κατάργηση, από τον Σεπτέμβριο, της θέσης του υποδιευθυντή σε πολλά εξαθέσια και άνω Δημοτικά Σχολεία που δεν θα ξεπερνούν πλέον τον αριθμό των 120 μαθητών, αλλά και στην κατάργηση της θέσης του δεύτερου υποδιευθυντή στα Δημοτικά Σχολεία που δεν θα ξεπερνούν πλέον τον αριθμό των 270 μαθητών.

Η Ενωση καλεί «την πολιτική ηγεσία του ΥΠ.Π.Ε.Θ. να προχωρήσει άμεσα στην κατάργηση της παραπάνω διάταξης και να υλοποιήσει την εδώ και χρόνια διατυπωμένη θέση της Ενωσης Διευθυντών για θέσπιση θέσης υποδιευθυντή σε όλα τα εξαθέσια έως εντεκαθέσια Δημοτικά Σχολεία, καθώς και θέσης δεύτερου υποδιευθυντή σε όλα τα δωδεκαθέσια και άνω Δημοτικά Σχολεία, ανεξαρτήτως του αριθμού μαθητών που φοιτούν σε αυτά, ώστε να διασφαλίζεται η εύρυθμη και αποτελεσματική τους λειτουργία».

«Ας ενισχύσουμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά»

Από την πλευρά του ο κ. Μούσιος ζητά να ενισχυθούν τουλάχιστον τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της δημόσιας εκπαίδευσης. Ο ίδιος προτείνει μείωση αριθμού μαθητών ανά τμήμα από τα 22 παιδιά που ισχύει σήμερα στα 15 ώστε η εκπαιδευτική διαδικασία να γίνεται καλύτερα, ενώ ζητά και κίνητρα από την Πολιτεία για την ενίσχυση των γεννήσεων και την αναστροφή της εικόνας που διαμορφώνεται σήμερα.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου