ΤΟΠΙΚΑ

Θάνος Θεοδώρου: «Η Τ. Α. χρειάζεται νέους που δουλεύουν με πάθος»

θάνος-θεοδώρου-η-τ-α-χρειάζεται-νέου-505579

Ο σημερινός αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Βόλου και εκ νέου υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος μιλά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ

Εργάστηκε με πάθος και συνέπεια σε όποιο πόστο κι αν ανέλαβε στην πενταετή θητεία της δημοτικής αρχής. Από τον τουρισμό μέχρι τον στρατηγικό σχεδιασμό, ο Θάνος Θεοδώρου, σημερινός αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Βόλου, έφερε αποτελέσματα, μετρήσιμα σε όλα τα επίπεδα. Ο ίδιος θέτει εκ νέου υποψηφιότητα για δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του Αχιλλέα Μπέου «Νέα Εποχή – Νέα Δυναμική». Στόχος του, όπως επισημαίνει σε συνέντευξή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, να δει να υλοποιούνται τα έργα που σχεδιάστηκαν και δρομολογήθηκαν, με μεγαλύτερη πρόκληση αυτή του Μουσείου της Αργούς.

Συνέντευξη στην ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Κύριε Θεοδώρου, όταν εκλεχθήκατε για πρώτη φορά με τη σημερινή δημοτική αρχή σάς ανατέθηκε το χαρτοφυλάκιο του τουρισμού, ένας χώρος γνώριμος σε εσάς… Πιστεύετε ότι ήσασταν ο σωστός άνθρωπος στη σωστή θέση;

Η αλήθεια είναι ότι ήταν ένα πόστο που δεν το περίμενα, αλλά ήταν μία πρόκληση και μάλιστα ακόμη μεγαλύτερη για μένα, επειδή η οικογένειά μου έχει τη δική της ιστορία στον τουρισμό μέσα από την οικογενειακή επιχείρηση.

Γνώριζα το αντικείμενο και το πρώτο στο οποίο επενδύσαμε ήταν μία στρατηγική επιλογή, της παρουσίασης του Βόλου και του Πηλίου ως ενιαίου τουριστικού προορισμού, κάτι που κάναμε πράξη.

Συνεργαστήκαμε και αποδείξαμε ότι «όλοι μαζί μπορούμε».

Παράλληλα με αυτό και έχοντας ως δεδομένα τη συρρίκνωση του εισοδήματος του Ελληνα εν μέσω οικονομικής κρίσης, αλλά και την προβληματική λειτουργία του αεροδρομίου προσπαθήσαμε να καλύψουμε τις απώλειες που θα είχαμε στον εισερχόμενο τουρισμό.

Να σας πω εδώ πως σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, στην περιοχή μας έχουμε κατά 75% Ελληνες τουρίστες και κατά 25% ξένους.

Αποφασίσαμε λοιπόν να ανοιχτούμε σε νέες αγορές και τα Βαλκάνια ήταν επίσης μια στρατηγική επιλογή, που μας δικαίωσε τελικά για την απόφασή μας, καθώς πλέον το 59% των τουριστών είναι Ελληνες και το 41% ξένοι. Πρώτοι σε επισκεψιμότητα είναι οι Ρουμάνοι.

Ενισχύσαμε με αυτό τον τρόπο τον οδικό τουρισμό από το εξωτερικό και αντισταθμίσαμε τις απώλειες τόσο από την οικονομική κρίση όσο και από το αεροδρόμιο.

Σημαντικό κομμάτι βεβαίως στην τουριστική προβολή του Βόλου αποτελούν και οι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις που έχουν διαφημίσει την πόλη και την έχουν καταστήσει επισκέψιμη 12 μήνες τον χρόνο.

Σημαντικό ήταν όμως το έργο που επιτελέσατε και από τη θέση του αντιδημάρχου Στρατηγικού Σχεδιασμού και Διοίκησης…

Είχαμε σαφέστατη εντολή από τον δήμαρχο Βόλου Αχιλλέα Μπέο να μην αφήσουμε να πάει χαμένη καμία χρηματοδοτική ευκαιρία και αυτό κάναμε.

Διεκδικήσαμε χρηματοδοτήσεις για έργα από όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα είτε ΕΣΠΑ, είτε τομεακά, είτε μέσα από τον «Φιλόδημο» και φέραμε έργα στον Δήμο συνολικού προϋπολογισμού 81 εκατ. ευρώ σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία για όλη τη χώρα και με τους πόρους για την Τοπική Αυτοδιοίκηση να είναι πολύ συγκεκριμένοι.

Από τα σημαντικότερα που πετύχαμε ήταν το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Αναζωογόνησης στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η ανακαίνιση του Δημοτικού Θεάτρου Βόλου, που ξεκίνησε προχθές, αλλά και η χρηματοδότηση που κυνηγήσαμε και που κανείς δεν πίστευε ότι θα πετύχουμε μέσα από το Πράσινο Ταμείο για την αποκατάσταση και επανάχρηση της οικίας Αδαμόπουλου, όπου θα λειτουργήσει το Κέντρο Μελετών «Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο».

Σημαντική επίσης ήταν και η πρόταση που χρηματοδοτήθηκε μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων για την κατασκευή τεσσάρων κυκλικών κόμβων.

Ησασταν ο «εκλεκτός» του δημάρχου Βόλου Αχιλλέα Μπέου για να τον αντικαταστήσετε στα καθήκοντά του σε μια δύσκολη περίοδο εξαιτίας της προσωπικής του περιπέτειας. Πόσο δύσκολο ήταν αυτό για εσάς;

Θα ήθελα να ευχαριστήσω το δήμαρχο Βόλου Αχιλλέα Μπέο και τη δημοτική ομάδα για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπό μου. Μέσα από αυτή τη διαδικασία έμαθα περισσότερα. Σαφώς υπήρξαν δύσκολες, αλλά και όμορφες στιγμές. Πιστεύω ότι ανταποκρίθηκα στον ρόλο που κλήθηκα να διαδραματίσω και ότι διαχειρίστηκα τις προκλήσεις.

Στην αρχή συναισθανόμενος την ευθύνη της όλης κατάστασης είχα πολύ άγχος. Είμαστε όμως γεννημένοι για τα δύσκολα. Και φυσικά είχα πολύ μεγάλη βοήθεια από τον δήμαρχο, που δεν έλειψε ποτέ.

Ποια θεωρείτε ότι είναι η πρόκληση για τη νέα θητεία;

Ο προσωπικός μου στόχος είναι να δούμε τα έργα που έχουμε δρομολογήσει να ξεκινήσουν να υλοποιούνται. Οταν δουλεύεις για να γίνει ένα έργο από την αρχή νιώθεις ικανοποίηση όταν το βλέπεις να ολοκληρώνεται. Βεβαίως το μεγαλύτερο έργο – πρόκληση θα είναι η ολοκλήρωση του Μουσείου της Αργούς.

Αυτή την περίοδο είμαστε σε φάση αναζήτησης χρηματοδότησης. Ακόμη όμως κι αν δεν βρούμε τα χρήματα από άλλες πηγές, διαθέτουμε τα ταμεία για να ολοκληρώσουμε το έργο εξ ιδίων πόρων, με χρήματα των δημοτών, που αποδείξαμε ότι ξέρουμε πώς να διαχειριζόμαστε.

Θέτετε εκ νέου υποψηφιότητα με τον συνδυασμό του Αχιλλέα Μπέου «Νέα Εποχή – Νέα Δυναμική». Γιατί πιστεύετε ότι οι πολίτες θα πρέπει να σας στηρίξουν με την ψήφο τους;

Ζητώ τη στήριξη των συμπολιτών μου, γιατί θέλω να συνεχίσω να προσφέρω. Πιστεύω ότι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση χρειάζονται νέοι άνθρωποι με όρεξη, που αγαπούν τον τόπο τους, είναι εργατικοί και αυτό που κάνουν το κάνουν με πάθος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου