ΤΟΠΙΚΑ

«Μόνο… 4 μήνες μακριά από την οικογένειά της!»

μόνο-4-μήνες-μακριά-από-την-οικογένει-508054

Απάντηση της Αποκεντρωμένης σε δημοσίευμα του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ για το κοριτσάκι, που πρέπει να αποχωριστεί την οικογένειά του για να εξασφαλίσει άδεια παραμονής

Σε πλήρη επιβεβαίωση του ρεπορτάζ του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ για το 7χρονο κοριτσάκι, που καλείται να αποχωριστεί την οικογένειά του, να επιστρέψει στην Αλβανία και από εκεί να γίνει εκ νέου διαδικασία επανένωσης με τους δικούς του, επειδή η προσωρινή άδεια παραμονής του έληξε και ο πατέρας του δεν φρόντισε εγκαίρως να την ανανεώσει, προχώρησε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδος. Ωστόσο, στην απάντησή της προς τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η Αποκεντρωμένη σπεύδει να «διορθώσει» ότι η διαδικασία επανένωσης δεν είναι τόσο… χρονοβόρα και ότι προβλέπει μόλις… τέσσερις μήνες αποχωρισμού!

Οπως κατέγραψε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, η οικογένεια καλείται να αποχωριστεί τη μόλις 7 ετών κόρη της, που θα πρέπει να επιστρέψει στην Αλβανία για να γίνει επανεκκίνηση της διαδικασίας οικογενειακής συνένωσης, επειδή δεν ανανεώθηκε εγκαίρως η άδεια προσωρινής παραμονής! Εάν δεν γίνει αυτό, το κοριτσάκι είναι… «ξεκρέμαστο» και δεν θα μπορέσει καν να ανανεώσει την εγγραφή του στο σχολείο, ενώ παράλληλα θεωρείται «παράνομο» για τη χώρα.

Σημείο κλειδί στην όλη υπόθεση για να αποφευχθεί ο αποχωρισμός είναι να δεχθεί η Αποκεντρωμένη την παραλαβήδικαιολογητικών, που αποδεικνύουν τους λόγους ανωτέρας βίας που οδήγησαν σε εκπρόθεσμη υποβολή της αίτησης ανανέωσης της άδειας. Εάν τα παραλάβει όπως υποχρεούται και απαντήσει έστω και αρνητικά, η οικογένεια θα έχει τη δυνατότητα να προσβάλει την απόφαση στα δικαστήρια και να κρατήσει το 7χρονο παιδί της κοντά της.

«Οι υπάλληλοι λειτούργησαν εντός των πλαισίων των νόμων»

Στην απάντησή της στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η Αποκεντρωμένη αναφέρει τα εξής:

«Ο πληρεξούσιος δικηγόρος του πατέρα της 7χρονης (6,5 για την ακρίβεια), προσήλθε στο εν λόγω Τμήμα μας σε προκαθορισμένο ραντεβού, περί τα τέλη Φεβρουαρίου του 2019, προκειμένου να καταθέσει αίτηση για ανανέωση της άδειας διαμονής της μητέρας και της 7χρονης κόρης. Να σημειωθεί ότι και τα δύο προαναφερόμενα μέλη της οικογένειας είχαν αποκτήσει άδεια διαμονής με τη διαδικασία της «οικογενειακής επανένωσης», βάσει του άρθρου 70 του Ν. 4251/2014 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

Κατά την παραλαβή διαπιστώθηκε ότι η άδεια διαμονής της κόρης είχε λήξει από 31/10/2018 (νωρίτερα από τη λήξη της άδειας διαμονής της μητέρας), λόγω συμπλήρωσης της ηλικίας των 6 ετών (ημερομηνία γέννησης 01/11/2012). Η εκπρόθεσμη αίτηση για ανανέωση της άδειας διαμονής της κόρης δεν μπορούσε να παραληφθεί, καθόσον «…Εκπρόθεσμη αίτηση για ανανέωση άδειας διαμονής, μπορεί να κατατεθεί μέχρι και ένα μήνα από τη λήξη της. …Μετά την πάροδο μηνός από τη λήξη της άδειας διαμονής δεν είναι δυνατή η κατάθεση σχετικής αίτησης. Εκπρόθεσμες, πέραν του μηνός, αιτήσεις, δεν παραλαμβάνονται, εκτός εάν συντρέχουν, αποδεδειγμένως, λόγοι ανωτέρας βίας»(παρ. 1, άρθρου 9 του Ν. 4251/2014).

Επιπρόσθετα, με δεδομένο ότι η κόρη είναι γεννημένη στην Αλβανία, δεν ήταν δυνατό να κατατεθεί αίτηση για αρχική χορήγηση ως «μέλος οικογένειας», οπότε συνεστήθη στον πληρεξούσιο δικηγόρο, βάσει της κείμενης νομοθεσίας, να προχωρήσει εκ νέου σε πρόσκληση του συντηρούντος πατέρα «για λόγους οικογενειακής επανένωσης», η οποία, σημειωτέον, γίνεται χωρίς παράβολο και σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα (περί το 4μηνο). Συνεπώς, δεν πρόκειται για δαπανηρή διαδικασία, ούτε ιδιαίτερα χρονοβόρα, όπως ανακριβώς αναφέρει το δημοσίευμά σας.

Ο πληρεξούσιος δικηγόρος, περίπου ένα μήνα αργότερα, επανήλθε με νέο αίτημα, στο οποίο είχε συμπεριλάβει και μια Υπεύθυνη Δήλωση, στην οποία ο πατέρας της 7χρονης «δήλωνε υπεύθυνα ότι υφίστανται λόγοι ανωτέρας βίας». Η Υπηρεσία, αδυνατούσε και πάλι να παραλάβει το αίτημα, καθόσον η «ανωτέρα βία» δεν είναι δυνατόν να τεκμηριωθεί με Υπεύθυνη Δήλωση.

Εξ όσων εκτέθηκαν πιστεύουμε ότι γίνεται φανερό ότι οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας λειτούργησαν εντός των πλαισίων του νόμου, χωρίς καμία διάθεση παραπλάνησης ή αποφυγής ενεργειών εκ μέρους τους προς τον ενδιαφερόμενο.

Αναγνωρίζουμε ότι σε κάθε περίπτωση τα παιδιά, και ιδιαίτερα τα ανήλικα, δεν γίνεται να αποχωριστούν τους γονείς τους, αλλά και όλες οι ενέργειες της διοίκησης θα πρέπει να γίνονται εντός του πλαισίου που θέτει ο νομοθέτης.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η πραγματική προσφορά της Υπηρεσίας μας στην κοινωνία της Μαγνησίας απέχει παρασάγγας από την εικόνα που επιχειρείται να δοθεί μέσω του εν λόγω δημοσιεύματος».

Εν αναμονή απάντησης από το Υπουργείο

Η οικογένεια βρίσκεται εν αναμονή απάντησης στην αναφορά που έκανε μέσω του δικηγόρου της Αντώνη Μπουρτζή στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ελπίζοντας ότι δεν θα χρειαστεί να αποχωριστεί το 7χρονο κοριτσάκι της.

«Η υπηρεσία υποχρεούται να παραλάβει τα δικαιολογητικά, όχι την αίτηση. Και υποχρεούται να απαντήσει. Δεν μπορεί να μη δέχεται δικαιολογητικά και να τα απορρίπτει στο όρθιο», σχολιάζει ο δικηγόρος, κ. Μπουρτζής.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου