Πεζός VS αυτοκινήτου

πεζός-vs-αυτοκινήτου-577504

Πραγματικά σοκαριστικό το επεισόδιο μεταξύ του συγγραφέα και του οδηγού, που πιάστηκαν στα χέρια στο κέντρο του Βόλου και μάλιστα μπροστά στα μάτια ανήλικων παιδιών, όταν ο πρώτος ως πεζός επιχείρησε να διασχίσει το οδόστρωμα της Ογλ στη συμβολή με Κονταράτου και λίγο έλειψε να τον χτυπήσει αυτοκίνητο.

Ακόμη πιο σοκαριστικός είναι ο τρόπος, με τον οποίο φέρεται να αντέδρασε ο οδηγός, που, αντί να ζητήσει συγγνώμη, κατέβηκε κάτω και με τη στάση του έθρεψε περισσότερο την έκρυθμη κατάσταση.

Προφανώς ο οδηγός θεώρησε ότι δεν έπρεπε να σταματήσει και να δώσει προτεραιότητα στην οικογένεια, που επιχείρησε να διασχίσει το οδόστρωμα. Οπως το ίδιο φαίνεται να θεωρεί η συντριπτική πλειονότητα των οδηγών στην πόλη, που όχι μόνο δεν δίνει προτεραιότητα σε πεζούς, αλλά δεν σέβεται ούτε καν τις διαβάσεις που υπάρχουν, λες και αυτές είναι… διακοσμητικές ζωγραφιές για να σπάει η μαυρίλα της ασφάλτου στο οδόστρωμα.

Στην πόλη υπάρχουν δεκάδες διαβάσεις, σε κεντρικούς δρόμους, στους κυκλικούς κόμβους, έξω από σχολεία. Ελάχιστοι είναι οι οδηγοί, που ελαττώνουν ταχύτητα μπροστά στις κάθετες στο οδόστρωμα λευκές «γραμμούλες», που υποδηλώνουν ότι οι πεζοί έχουν προτεραιότητα.

Πόσο γνώριμες είναι όμως οι εικόνες πεζών να περιμένουν στην Ερμού κατά δεκάδες να διασχίσουν την Ιωλκού ή την Καρτάλη και κανείς να μησταματά, εκτός κι αν ανάψει κόκκινο στο φανάρι στη Δημητριάδος και η «ουρά» των αυτοκινήτων αναγκαστεί να σταματήσει; Και πάλι ορισμένοι φροντίζουν να σταματούν πάνω στις διαβάσεις και οι πεζοί να περνούν απέναντι κάνοντας σλάλομ ανάμεσα στα αυτοκίνητα. Πόσες φορές δεν έχουμε δει παρκαρισμένα αυτοκίνητα πάνω σε διαβάσεις;

Γενικά υπάρχει, πλην εξαιρέσεων,μία στρεβλή νοοτροπία στην πόλη ότι το αυτοκίνητο προηγείται του πεζού, με τους θιασώτες αυτής της συμπεριφοράς να ξεχνούν ότι και οι ίδιοι πεζοί είναι όταν ανοίξουν την πόρτα του αυτοκινήτου τους και βγουν έξω από αυτό.

Τα μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής πρέπει να μπουν δυναμικά στα σχολεία. Γιατί όσα έργα κι αν γίνουν, ό,τι μέτρα κι αν ληφθούν, ανδεν υπάρχει υπόβαθρο να τα υποστηρίξει ακυρώνονται.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου