ΤΟΠΙΚΑ

Μάρτυρας σε περιστατικά ανακοπής το 7% των μαθητών της Θεσσαλίας

μάρτυρας-σε-περιστατικά-ανακοπής-το-7-τ-587178

Σεμινάρια ΚΑΡΠΑ παρακολούθησαν στον Βόλο καθηγητές γυμνασίων και λυκείων

Το 7% των μαθητών της Θεσσαλίας έχει γίνει μάρτυρας σε περιστατικό καρδιακής ανακοπής σύμφωνα με στοιχεία έρευνας του Στρατιωτικού Νοσοκομείου Λάρισας. Η έρευνα διεξάγεται μέσω ερωτηματολογίων στα οποία απαντούν οι ίδιοι οι μαθητές της Θεσσαλίας που έχουν παρακολουθήσει πρόγραμμα καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ). Σύμφωνα με τον στρατιωτικό γιατρό, κ. Παρίση κάθε χρόνο εκπαιδεύονται περί τους 2.500 μαθητές από 35 σχολεία και μέχρι τέλος της φετινής σχολικής χρονιάς θα έχουν εκπαιδευτεί περισσότεροι από 10.000 μαθητές και χίλιοι καθηγητές.

Προχθές, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, εκπαιδευτικοί των γυμνασίων και λυκείων, τόσο της γενικής όσο και ειδικής εκπαίδευσης παρακολούθησαν εκ νέου μαθήματα καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης.

«Θεωρούμε υποχρέωση να επιμορφώνουμε εκπαιδευτικούς γυμνασίων και λυκείων σχετικά με τη διαχείριση εκτάκτων αναγκών στα σχολεία», ανέφερε η υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Σοφία Κανταράκη για την τρίτη κατά σειρά φάση επιμόρφωσης των καθηγητών. Ο κ. Παρίσης προχώρησε σε τετράωρη επιμόρφωση των καθηγητών οι οποίοι με τη βοήθειά του έκαναν πρακτική άσκηση ΚΑΡΠΑ πάνω σε προπλάσματα προκειμένου να εξοικειωθούν με τις κινήσεις που θα πρέπει να κάνουν σε περιστατικό καρδιακής ανακοπής αλλά και με τη χρήση απινιδωτή.

Στον τομέα της καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης πρωτοπόρο θεωρείται το Γυμνάσιο Ευξεινούπολης που έχει πιστοποιηθεί για τις γνώσεις ΚΑΡΠΑ όχι μόνο σε επίπεδο εκπαιδευτικών αλλά και σε επίπεδο μαθητών, όπως σημείωσε η κ. Κανταράκη. Στη συγκεκριμένη σχολική μονάδα υπάρχουν και απινιδωτές, ωστόσο το αίτημα της προμήθειας απινιδωτών παραμένει για τα σχολεία του Βόλου.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου