ΤΟΠΙΚΑ

Ο Δήμος Βόλου τιμά τον Μακαριστό Χριστόδουλο

ο-δήμος-βόλου-τιμά-τον-μακαριστό-χριστ-592803

Ομόφωνη απόφαση στο συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Βόλου, που θα κατατεθεί προς έγκριση στην Επιτροπή Ονοματοθεσίας

Τον επί 24 χρόνια Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού, με το πλούσιο έργο επ’ ωφελεία ηλικιωμένων, απόρων, της οικογένειας και των εφήβων, τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, που με τον απλό αλλά πύρινο λόγο του έφερε τους νέους πίσω στην Εκκλησία και δεν δίστασε να συγκρουστεί με την Πολιτεία με αφορμή την αναγραφή του θρησκεύματος στις ελληνικές αστυνομικές ταυτότητες, αποφάσισε να τιμήσει το συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας Βόλου.

Δέκα χρόνια μετά την εκδημία του κατά κόσμον Χρήστου Παρασκευαΐδη και με πρόταση της προέδρου του συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Βόλου Ιωάννας Ζωμένου, αποφασίστηκε να προταθεί να δοθεί το όνομά του σε μία κεντρική οδική αρτηρία στη δημοτική ενότητα Βόλου σε ένδειξη τιμής προς το πρόσωπο του Μακαριστού Χριστοδούλου για την προσφορά του στον τόπο και τη χώρα.

«Ηταν μία ομόφωνη απόφαση που προέκυψε μετά από αίτημα σημαντικού αριθμού ανθρώπων που αναγνωρίζουν το θεάρεστο έργο του. Είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για να τιμήσουμε τον Μακαριστό Χριστόδουλο που άφησε πλούσιο έργο πίσω του, ιδίως στον τόπο μας από τη στιγμή που διετέλεσε επί 24 χρόνια Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού», ανέφερε η πρόεδρος του συμβουλίου, Ιωάννα Ζωμένου.

Η πρόταση του συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας θα κατατεθεί προς εξέταση στην Επιτροπή Ονοματοθεσίας του Δήμου Βόλου και εφόσον πάρει «πράσινο φως» θα κατατεθεί προς έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο Βόλου.

Ο Μακαριστός Χριστόδουλος κατά τα 24 χρόνια που διετέλεσε Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού, ίδρυσε το Σπίτι της Γαλήνης του Χριστού για τους ηλικιωμένους, τη Χριστιανική Αλληλεγγύη για τους άπορους, το Κέντρο Συμπαράστασης Οικογένειας και τον Συμβουλευτικό Σταθμό Προβλημάτων Εφηβείας. Καθιέρωσε για πρώτη φορά κληρικολαϊκές συνελεύσεις, δημιούργησε κατασκηνώσεις για παιδιά όλων των ηλικιών, στέκι για τη νεολαία, ραδιοφωνικό σταθμό Ορθόδοξη Μαρτυρία (τον πρώτο για Μητρόπολη εκτός Αθηνών) και ιδιωτικό σχολείο της Μητρόπολης. Επί των ημερών του λειτούργησε Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, συγκρότησε ενώσεις για την προστασία της ελληνικής γλώσσας σε συνεργασία με επιστήμονες της περιοχής. Έμφαση όμως έδινε και στο έμψυχο υλικό της περιοχής. Είναι χαρακτηριστικό πως όταν ήρθε για πρώτη φορά στον Βόλο υπήρχαν δώδεκα ιερείς θεολόγοι, ενώ όταν έφυγε άφησε πίσω του περίπου 80.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου