ΤΟΠΙΚΑ

Φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας βγαίνουν στον «αέρα»

φοιτητές-του-πανεπιστημίου-θεσσαλία-593466

Μέσω του «yUTH – Radio» 120 φοιτητές αναλαμβάνουν ρόλο ραδιοφωνικού παραγωγού παρουσιάζοντας ποικιλία θεμάτων

Βγήκαν για πρώτη φορά στον «αέρα» του διαδικτύου τον Φεβρουάριο του 2013 για να ακουστεί η φωνή τους στους συμφοιτητές τους. Προβλήματα της καθημερινότητας, γνωριμία με το περιβάλλον της νέας πόλης, στο οποίο καλούνται να προσαρμοστούν όλοι οι νέοι φοιτητές, προτάσεις για εξόδους, διασκέδαση, συζήτηση για ό,τι απασχολεί τη φοιτητική κοινότητα… Στην αρχή ήταν λιγοστοί. Σήμερα, οι φοιτητές – παραγωγοί στο web radio του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με την επωνυμία «yUTH – Radio», αριθμούν τους 120 και στο καθημερινό πρόγραμμα του σταθμού περιλαμβάνεται ποικιλία εκπομπών από το μεσημέρι έως και μετά τα μεσάνυχτα.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η ομάδα yUTH-Radio αποτέλεσε μια πρωτοβουλία φοιτητών του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Μηνά Γαβαλά, Ελένης Δημοπούλου, Γιώργου Καφαρίδη, Σοφίας Κούκουρα, Θεοχάρη Ροκά, Θανάση Σεντελέ, Θανάση Τσιτσιπλάμη, Χρυσάνθης Τσορτανίδου, Νικολίνας Τσούκα και Πολύβιου Χωραφά.

Ο Μηνάς Γαβαλάς απόφοιτος του τμήματος μηχανικών χωροταξίας, πολεοδομίας και περιφερειακής ανάπτυξης, ο οποίος παρακολουθεί μαθήματα για το δεύτερο πτυχίο του ως πολιτικός μηχανικός και υποψήφιος διδάκτορας του τμήματος μηχανικών χωροταξίας, συνεχίζει ακόμη και σήμερα, έξι χρόνια μετά την πρώτη εκπομπή ως υπεύθυνος λειτουργίας του σταθμού.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο κ. Γαβαλάς ανέφερε ότι στόχος του ραδιοφώνου είναι η ενημέρωση, η ψυχαγωγία και η γενικότερη επικοινωνία μεταξύ των φοιτητών. «Στόχος ήταν να δοθεί βήμα για την έκφραση των φοιτητών στο διαδίκτυο και η προαγωγή των ενδιαφερόντων τους, με γνώμονα την αγάπη τους για την μουσική και το ραδιόφωνο. Αρχικά, αποτελούσε πλεονέκτημα των φοιτητών της Χωροταξίας, ενώ όσο κέρδιζε απήχηση το 2015 ανοίχτηκε σε όλους τους φοιτητές του Βόλου, ενώ η περίοδος 2017-2018 αποτελεί κομβικό σημείο», αναφέρει ο κ. Γαβαλάς υπογραμμίζοντας ότι πλέον ο σταθμός –στα έξι χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας του- απευθύνεται σε ολόκληρη τη φοιτητική κοινότητα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και στις πέντε πόλεις όπου λειτουργούν τμήματα.

120 φοιτητές – παραγωγοί και εκατοντάδες ακροατές

Συνολικά 120 φοιτητές – παραγωγοί «κρατούν» το 24ωρο πρόγραμμα του σταθμού που λειτουργεί επτά ημέρες την εβδομάδα, με εκπομπές που ξεκινούν από το μεσημέρι και συνεχίζονται έως και μετά τα μεσάνυκτα και τον κάθε παραγωγό – φοιτητή να δίνει το δικό του στίγμα μέσα από την εκπομπή του.

La casa de Frappe, Post στο τούνελ, Χύμα στο κύμα, The late late too late night show, Ραδόνιο, Radio Ga Ga, Αλαμπραcheta Σόου είναι μερικοί από τους τίτλους των εκπομπών που παραπέμπουν σε γνωστές τηλεοπτικές εκπομπές και όχι μόνο και μέσω των οποίων φοιτητές του Π.Θ. βρίσκουν το δικό τους βήμα έκφρασης είτε για να σατιρίσουν, είτε για να αναλύσουν, είτε για να εκφραστούν καλλιτεχνικά.

Οι φοιτητές έχουν… φανατικούς ακροατές. Χαρακτηριστικό είναι ότι στη σελίδα του ραδιοφώνου στο Facebook πάνω από χίλια άτομα έχουν κάνει like και πολλοί από αυτούς είναι listeners των εκπομπών, εκτοξεύοντας την ακροαματικότητα στα ύψη.

Στον «αέρα» για φιλανθρωπικό σκοπό

Σύμφωνα με τον κ. Γαβαλά το «yUTH-Radio» συμμετέχει στο Πανελλαδικό Δίκτυο Πανεπιστημιακής και Φοιτητικής Ραδιοφωνίας και πρόσφατα συμμετείχε ως εκπρόσωπος της χώρας στον Παγκόσμιο Μαραθώνιο Φοιτητικών Ραδιοφώνων με διοργανώτρια χώρα τη Σουηδία. Το «yUTH – Radio» πραγματοποίησε από τις εγκαταστάσεις του μία ώρα διαδικτυακή εκπομπή με ελεύθερη θεματολογία.

Οι φοιτητές – παραγωγοί δίνουν όμως το στίγμα τους στη Θεσσαλία και με τη φιλανθρωπική τους δράση. Τον προηγούμενο Μάιο το φοιτητικό ιντερνετικό ραδιόφωνο πραγματοποίησε πάρτι Shot yUTH Down που έγινε στις εγκαταστάσεις της Πολυτεχνικής Σχολή. Η ομάδα είχε ανακοινώσει ότι τμήμα των εσόδων του πάρτι θα διαθέτονταν για τη στήριξη του Ορφανοτροφείου. «Η ομάδα διεύρυνε τις δράσεις της και έσοδα διατέθηκαν και στο Στέκι Μεταναστών, καθώς και στην Κουζίνα Αλληλεγγύης Βόλου. «Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον κόσμο που στήριξε την εκδήλωση αλλά και τους χορηγούς που συνέδραμαν στην επίτευξη του στόχου», αναφέρει ο κ. Γαβαλάς.

«Αγκάθι» το studio

«Μακροπρόθεσμος στόχος, είναι η εκπομπή στα FM σε ολόκληρη την Θεσσαλία», αναφέρει ο πρωτεργάτης του «yUTH – Radio», Μηνάς Γαβαλάς, ο οποίος θέτει όμως μία σημαντική παράμετρο. Αυτή του studio.

Όπως πριν από έξι χρόνια όταν και ξεκίνησε τη λειτουργία του το φοιτητικό ραδιόφωνο έτσι και σήμερα, το studio στεγάζεται στον φοιτητικό σύλλογο της χωροταξίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην ίδια τη λειτουργία του αλλά και στη δυνατότητα εκσυγχρονισμού του.

«Από το 2015 αναζητούμε δικό μας χώρο, αλλά μέχρι στιγμής δεν μας έχει παραχωρηθεί μία αίθουσα για να μπορέσουμε να αναπτυχθούμε», εκφράζει το παράπονό του ο κ. Γαβαλάς.

Ενας ηλεκτρονικός υπολογιστής και μικρόφωνα είναι ο μοναδικός εξοπλισμός του «yUTH – Radio» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. «Επειδή ο χώρος δεν είναι δικός μας, είμαστε φιλοξενούμενοι, δεν μπορούμε ούτε ηχομόνωση να έχουμε. Διαθέτουμε κονσόλες και μείκτες αλλά τα έχουμε στα ντουλάπια», αναφέρει ο υπεύθυνος λειτουργίας του σταθμού επαναφέροντας το χρόνιο πλέον αίτημα μόνιμης στέγης για το φοιτητικό web radio.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου