ΤΟΠΙΚΑ

«Αγκαλιά» ο Βόλος για άστεγο

αγκαλιά-ο-βόλος-για-άστεγο-713328

Μεγάλη κινητοποίηση πολιτών μέσω Facebook– Επί ποδός η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Βόλου

Η εικόνα ενός αστέγου με μοναδικά του υπάρχοντα ένα στρώμα και μία κουβέρτα να προσπαθεί να αναπαυτεί στο τσιμεντένιο πεζούλι σε σημείο της όχθης του Αναύρου χθες το πρωί, μέσα στο τσουχτερό κρύο και το ψιλόβροχο, δοκίμασε τα ανθρώπινα αντανακλαστικά της τοπικής κοινωνίας και έθεσε επί ποδός την κοινωνική υπηρεσία του Δήμου Βόλου.

Το ανθρώπινο κουβάρι εντόπισε Βολιώτης που είχε βγει βόλτα με το εγγονάκι του.

Η συγκινητική ανάρτησή του στη σελίδα του στο Facebook κινητοποίησε δεκάδες πολίτες. «Σε μια γωνιά στον Αναυρο, μια αναπνοή από την κανονική ζωή μας, κάποιος δοκιμάζει τις αντοχές του στο κρύο και το ψιλόβροχο που έχει σήμερα. Ισως είναι η άλλη πλευρά του φεγγαριού που περνά απαρατήρητη από τη λογική μιας χώρας που δοκιμάζεται και βάλλεται από παντού», έγραψε ο Βολιώτης, ενεργοποιώντας άμεσα δεκάδες χρήστες του Facebook.

To «γιατί;» που τον ρώτησε το εγγονάκι του δείχνοντας προς την πλευρά του ανθρώπου που κοιμόταν στον δρόμο και στο κρύο, στάθηκε αφορμή να αναλάβει δράση. Δεν δίστασε ούτε στιγμή. Τον πλησίασε τον ρώτησε αν χρειάζεται βοήθεια και άμεσα ενεργοποιήθηκε.

Όπως διαπίστωσε επρόκειτο για νεαρό άτομο που ήταν θετικός σε κάθε βοήθεια. Του είπε να περιμένει και άμεσα απευθύνθηκε στην υπηρεσία Πρόνοιας και στον Ξενώνα Αστέγων Βόλου.

Παράλληλα με τον ίδιο χρήστες του FB που είδαν την ανάρτηση «βομβάρδισαν» το τηλεφωνικό κέντρο των κοινωνικών υπηρεσιών ζητώντας να ληφθεί μέριμνα για τον άστεγο.

Κοινωνικοί λειτουργοί τέθηκαν επί ποδός προκειμένου να πάνε στο σημείο και να βοηθήσουν τον νεαρό άστεγο. Ωστόσο όταν ο Βολιώτης επέστρεψε στο σημείο για να τον βρει και να τον ενημερώσει ότι έρχεται κοινωνική λειτουργός, είχε ήδη φύγει. Μόνο το στρώμα και η κουβέρτα του παρέμειναν στο σημείο.

Ουσιαστική βοήθεια δεν μπόρεσε κανείς να δώσει στον νεαρό που έχει κάνει τους δρόμους «σπίτι» του, σίγουρα όμως κινητοποίησε την τοπική κοινωνία που έδειξε ότι διαθέτει αντανακλαστικά ανθρωπιάς.

20 άτομα στους ξενώνες αστέγων

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο της ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ Σοφία Χάλαρη, καθημερινά οι κοινωνικές δομές του Δήμου Βόλου καλούνται να ελέγξουν και να συνδράμουν περιστατικά αστέγων.

Στον Δήμο Βόλου ο αριθμός των αστέγων που έχει καταγραφτεί από το 2012 σοκάρει: 158 άτομα που δεν είχαν πού να κοιμηθούν τα βράδια, έφθασαν στο κατώφλι της ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ και χτύπησαν την πόρτα αναζητώντας στέγη, ζητώντας να ενταχθούν στον Κοινωνικό Ξενώνα Αστέγων.

Σήμερα στους δύο ξενώνες αστέγων φιλοξενούνται συνολικά 20 άτομα. Στη Νεάπολη έχουν ενταχθεί 9 μοναχικά άτομα και μία οικογένεια με έναν ανήλικο και στην Άλλη Μεριά 6 μοναδικά άτομα και μία μονογονεϊκή οικογένεια.

Συνολικά από τους δύο ξενώνες έχουν φιλοξενηθεί από το 2012 έως και σήμερα 68 άστεγοι.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου